INFOGRAFIE 40 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam

INFOGRAFIE 40 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam

Imaginea surprinsă de un fotoreporter AP a făcut înconjurul lumii. Copii din Vietnamul de Nord alergând şi strigând „Prea fierbinte!” după ce satul lor a fost atacat cu napalm de armata sud-vietnameză.             FOTO: wikipedia.org

Pe 27 ianuarie 1973, Acordul de Pace de la Paris a pus oficial capăt intervenţiei militare a SUA în Vietnam, unde trupele americane fuseseră mobilizate pentru a lupta cu regimul comunist. Războiul a fost unul sângeros şi, în final, fără succes, lăsând o moştenire amară în ambele tabere.

Tactica americanilor în Războiul din Vietnam a fost condiţionată de la bun început de riscul izbucnirii unui război cu Uniunea Sovietică şi China – furnizorii arsenalului impresionant al Vietnamului de Nord. Cele mai multe victime înregistrate în timpul Intervenţiei militare s-au soldat în rândul civililor şi, până la urmă, conflictul a fost considerat unul fără succes de americani.  
 
Retragerea, în 1973, a trupelor americane a însemnat căderea Sudului. Fără ajutor militar din partea SUA, Saigonul (capitala Vietnamului de Sud) este capturat de armata nord-vietnameză în aprilie 1975. 
 
Decizia de a retrage trupele americane a fost bazată în mare parte pe oprobiul public faţă de acest război, alimentat de imaginile şocante surprinse pe front. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: