VIDEO Tsunami devastator în Indonezia, declanşat de erupţia unui vulcan: 222 de morţi şi peste 840 de răniţi. Momentul în care valul ia pe sus oamenii la un concert

VIDEO Tsunami devastator în Indonezia, declanşat de erupţia unui vulcan: 222 de morţi şi peste 840 de răniţi. Momentul în care valul ia pe sus oamenii la un concert

Un tsunami provocat de erupţia vulcanului Krakatoa a lovit coastele din jurul strâmtorii Sunda şi a provocat moartea a 168 de persoane, potrivit ultimului bilanţ furnizat de autorităţile din Indonezia, relatează presa internaţională.

 
UPDATE 14.03 Agenţia indoneziană de luptă împotriva catastrofelor naturale a revizuit bilanţul provizoriu la 222 de morţi, 843 de răniţi şi 28 de persoane dispărute.
 
UPDATE 09.20 Bilanţul tragediei din Indonezia a crescut la 168 de morţi, 30 de persoane dispărute şi 745 de răniţi.
 
Cea mai afectată zonă este provincia Banten, unde 126 de persoane şi-au pierdut viaţa pe plaja foarte populară din această regiune.
 
UPDATE 08.30 Numărul morţilor a crescut la 62, iar al răniţilor la 584, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei naţionale de gestionare a catastrofelor. Alte 20 de persoane sunt date dispărute.
 
Sute de clădiri au fost distruse de valul care a străbătut sâmbătă seara ţărmurile sudice din Sumatra şi capătul vestic al insulei Java. Erupţia a creat o coloană de cenuşă vulcanică cu înălţime de până la 500 de metri.
 
UPDATE Agenţia indoneziană de geofizică a spus că vulcanul Anak Krakatoa, „Copilul“ lui Krakatoa în indoneziană, a erupt cu aproximativ 24 de minute înainte producerea tsunamiului. Oficialii au adăugat că se întâmplă rar ca erupţiile unui vulcan să provoace un tsunami, de aici şi confuzia iniţială în rândul autorităţior, care nu ştiau cu exactitate ce s-a întâmplat.
 

Tsunami în Indonezia: oamenii prezenţi la un concert pe plajă, luaţi pe sus de apă

UPDATE Într-un filmuleţ postat pe reţelele de socializare, se poate vedea cum o formaţie care susţinea un concert pe plajă a fost surprinsă de valuri. Solistul trupei pop Seventeen a postat ulterior un filmuleţ pe Instagram în care i-a anunţat pe fani, plângând, că basistul şi managerul grupului au murit. “I-am pierdut pe basistul Bani şI pe managerul Oki Wijaya. Andi (toboşarul) şi Herman (chitaristul) şi Ujang (din staf) nu au fost găsiţi. Vă rog să vă rugaţi pentru ca soţia mea Dylan să fie găsită curând. Restul sunt în siguranţă, deşi au răni şi oase rupte”, a spus el.
 
 
UPDATE Agenţia naţională de gestiune a dezastrelor a transmis că numărul morţilor în urma tsunamiului de pe coastele din jurul strâmtorii Sunda a ajuns la 43. Potrivit autorităţilor, peste 500 de persoane au fost rănite. Este probabil ca numărul victimelor să crească.

Agenţia naţională de gestiune a dezastrelor a declarat că 165 de oameni au fost răniţi şi zeci de clădiri au fost avariate, sâmbătă noaptea, potrivit agenţiei Reuters.

Agenţia a mai menţionat că o posibilă cauză a valului gigantic ar putea fi alunecările de teren subacvatice, cauzate de erupţia vulcanului Krakatoa.
 
Strâmtoarea Sunda, dintre insulele Java şi Sumatra, face legătura între Marea Java şi Oceanul Indian.
 
FOTO BBC
 
BBC scrie că o filmare a şefului Agenţiei de gestiune a dezastrelor, postată pe Twitter, arată urmările a ceea ce el numeşte un val mareic. Ulterior, acesta s-a corectat şi a spus că este vorba despre un tsunami provocat cel mai probabil de alunecările subacvatice de teren, combinate cu mareea.
În septembrie, cel puţin 832 de oameni au murit după ce un cutremur, urmat de un tsunami au lovit oraşul Palu de pe Insula Sulawesi.
 
În 2004, pe 26 decembrie, un tsunami din Oceanul Indian, provocat de un cutremur, a ucis 226.000 de oameni din 13 ţări, peste 120.000 doar în Indonezia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: