India: doi poliţişti au fost suspendaţi după ce au răpit şi violat în secţia de poliţie o adolescentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare zi, în India sunt violate 93 de femei FOTO AP
În fiecare zi, în India sunt violate 93 de femei FOTO AP

Pedeapsa laxă aplicată de autorităţile indiene pentru doi poliţişti care au răpit de pe stradă şi violat chiar în secţia de poliţie o fată de 14 ani a stârnit un nou val de indignare în rândul populaţiei care cere eforturi mai mari pentru pedepsirea violatorilor. În India, sistemul patriarhal şi organizat în caste face ca violurile să rămână nepedepsite în majoritatea cazurilor.

Doi poliţişti au răpit o fată chiar de pe stradă, miercuri, au dus la secţia de poliţie în care lucrează şi au violat-o, a recunoscut astăzi un oficial din poliţia din districtul Badaun din statul Uttar Pradesh, unde a avut loc incidentul. Cei doi ofiţeri au fost suspendaţi joi, fără a fi arestaţi, pentru faptele lor. Între timp, cei doi au fugit şi sunt acum daţi în urmărire, transmite Deutsche Welle. 

Tot în districtul Badaun a avut loc, în mai, un caz şocant: două fete, de 14 şi 16 ani, au fost găsite spânzurate de un copac, după ce fuseseră violate de un grup de bărbaţi, printre care şi un poliţist. În multe cazuri, victimele violurilor din India sunt spânzurate sau aleg singure să se spânzure, ştiind că societatea dominată de patriarhat le va transforma tot pe ele în paria. 

Acest nou caz se aseamănă tulburător de tare şi cu primul caz de viol mediatizat în India. Deşi violul este un fenomen extrem de răspândit în India, drama miilor de victime a fost mediatizată pentru prima dată abia în 1972, odată cu plângerea înaintată de Mathura - numele dat de presă victimei. Aceasta a fost violată tot într-o secţie de poliţie, însă agresorii nu au fost niciodată pedepsiţi pentru că făceau parte dintr-o castă superioară, în timp ce fata care avea în jur de 14 ani atunci era o orfană din cea mai de jos castă indiană. 

În cazul celor două fete găsite spânzurate, poliţiştii au refuzat mai multe zile să înregistreze plângerile făcute de rude. 

A durat mai bine de 12 ore înainte ca poliţiştii să încerce să le caute pe cele două fete, susţin familiile lor. 

Aceasta pentru că familiile aparţineau unei caste inferioare, iar poliţia răspunde rareori solicitărilor făcute de membrii acestora. În plus, poliţiştii sunt cunoscuţi pentru reticenţa de a înregistra plângerile de viol sau de agresiune asupra femeilor. Nu de puţine ori, victimele au fost violate încă o dată atunci când au mers la poliţie pentru a depune plângere. 

Într-un caz similar, doi poliţişti au fost concediaţi, iar unul - suspendat pentru că au înregistrat plângerea pentru viol făcută de o tânără de 18 ani din Punjab la o lună după incident. Între timp, tânăra s-a otrăvit. 

Sinuciderea este deznodământul unui număr foarte ridicat de cazuri de viol în India: victimele ajung să se considere vinovate, şi-au făcut familiile de ruşine şi ştiu că viaţa lor în societatea indiană s-a terminat pentru că nu se mai pot căsători.  

Violenţa sexuală şi siguranţa femeilor reprezintă hibe ale societăţii indiene, iar statul nu face nimic în acest sens.

În 2011 au fost înregistrate 24.000 de cazuri de viol în India, reprezentând o creştere de 9,2% faţă de 2010. În 2012, numărul violurilor reclamate a crescut la 24.923, iar în 2013 a ajuns la 33.707. Doar pe baza acestor statistici oficiale - mult mai scăzute decât numărul real de violuri - reiese că în fiecare zi, în India sunt violate 93 de femei.  

Jumătate dintre victime aveau vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. În peste 94% din cazuri, victimele îşi cunoşteau atacatorii. O treime dintre aceştia erau chiar vecini ale persoanelor agresate, iar cote ridicate reprezintă şi părinţii sau alţi membri ai familiei. Aceste date sunt însă cele oficiale, iar cifrele reale sunt mult mai ridicate, spun specialiştii. 

Presa naţională a demarat o campanie împotriva autorităţilor, cerând schimbări fundamentale şi vorbind despre „miile de voci neauzite” ale femeilor care sunt agresate pe străzi sau chiar acasă.

Campania a pornit însă doar după un alt caz brutal. În 2013, o studentă la medicină a murit după ce a fost violată în grup. 

Tânăra a fost în stare critică încă de când a ajuns la spital, suferind de pe urma leziunilor interne şi cerebrale care i-au făcut organele să cedeze rând pe rând.

Cei şase bărbaţi care au atacat-o pe 16 decembrie într-un autobuz au violat-o timp de o oră, au bătut-o cu răngi şi apoi au aruncat-o din vehiculul în mişcare au fost arestaţi. Victima, în vârstă de 23 de ani, a murit într-un spital din Singapore, unde a fost transportată pentru a primi îngrijiri speciale.

Poliţia a intensificat atunci patrulele pe timpul nopţii, iar autorităţile vor publica fotografiile şi numele persoanelor condamnate pentru viol pesite-uri oficiale pentru „a le face de ruşine”. 

Însă protestatarii spun că au mai auzit astfel de promisiuni. Nemulţumiţi de tegiversarea proceselor pentru agresiuni sexuale şi de atitudinea necorespunzătoare a poliţiştilor, care de multe ori nici măcar nu anchetează plângerile făcute de femei, indienii cer chiar pedeapsa cu moartea pentru cei găsiţi vinovaţi de aceste infracţiuni. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/violuri" target="_blank">View the story "Violuri" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite