Incident aviatic în Marea Chinei de Est: Un avion de spionaj al Statelor Unite a fost interceptat de două avioane de vânătoare ale Chinei

Incident aviatic în Marea Chinei de Est: Un avion de spionaj al Statelor Unite a fost interceptat de două avioane de vânătoare ale Chinei

Avioane de vânătoare J-10 FOTO tienphong.vn

Două avioane chineze de vânătoare au interceptat un avion american de spionaj în Marea Chinei de Est, în weekend, iar la un moment dat distanţa dintre ele a fost de doar 91 de metri, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primele informaţii arată că un avion chinez de tip J-10 s-a apropiat atât de mult, duminică, de un avion american de tip EP-3, încât acesta şi-a modificat direcţia, au dezvăluit luni oficialii citaţi sub protecţia anonimatului.

Avionul chinez era înarmat, iar interceptarea a avut loc la 80 de mile marine (148 de kilometri) de oraşul chinez Qingdao, a precizat una dintre surse.

Pentagonul a apreciat că întâlnirea între aceste avioane a fost periculoasă şi a adăugat că marea majoritate a interacţiunilor de acest fel sunt sigure.

Ministerul chinez al Apărării a subliniat că acţiunile piloţilor chinezi au fost „legale, necesare şi profesioniste“ şi că au avut loc „în conformitate cu legea şi regulile“.

Misiunile de „recunoaştere îndeaproape ale aeronavelor americane ameninţă securitatea naţională a Chinei, afectează siguranţa chinezo-americană maritimă şi aeriană, pune în pericol siguranţa piloţilor ambelor părţi şi este principala cauză a unor incidente neaşteptate“, a apreciat acesta.

Ministerul chinez a îndemnat Statele Unite să înceteze aceste activităţi militare, în opinia sa periculoase, neprofesioniste şi neprietenoase.

Incidente ca interceptarea de duminică sunt relativ frecvente.

În mai, două aeronave chineze de tip Su-30 au interceptat o aeronavă americană însărcinată cu detectarea radiaţiei în spaţiul aerian internaţional al Mării Chinei de Est.

China monitorizează îndeaproape activitatea militară a americanilor în apropierea coastelor sale.

În 2001, o interceptare a unui avion american de spionaj de către un avion chinez de vânătoare a condus la coliziunea între cele două aeronave, la moartea pilotului chinez şi a obligat avionul american să aterizeze de urgenţă la o bază chineză, la Hainan.

Cei 24 de membri ai echipajului aeronavei americane au fost reţinuţi timp de 11 zile, până când Washingtonul şi-a cerut scuze cu privire la acest incident.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările