Importanţa Kazahstanului în lupta împotriva testelor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, la data de 29 august, este marcată Ziua internaţională împotriva testelor nucleare. Într-un comunicat de presă, ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti, Daulet Batrashev, atrage atenţia asupra rolului important jucat de Kazahstan în lupta pentru dezarmare nucleară şi sugerează mai multe propuneri pentru îmbunătăţirea securităţii nucleare globale.

O istorie a luptei împotriva testelor nucleare

Ambasadorul Kazahstanului la Bucureşti, Daulet Batrashev, explică istoria ţării sale atunci când vine vorba de arme nucleare, atrăgând atenţia asupra deciziei istorice a preşedintelui Nursultan Nazarbayev de a schimba statutul Kazahstanului dintr-un stat care deţinea al patrulea arsenal nuclear al lumii din punct de vedere al puterii de distrugere într-unul care se află în fruntea dezarmării şi a neproliferării nucleare. Într-o discuţie extinsă a politicilor recente duse de Kazahstan în acest, domeniu Daulet Batrashev arată şi viziunea primului preşedinte al ţării asupra pericolelor specifice ale războiului modern:

„Ziua de 29 august are o însemnătate aparte pentru Kazahstan şi pentru toată comunitatea de pe glob. În urmă cu exact 70 de ani, s-a scris una dintre cele mai tragice pagini din istoria Kazahstanului, legată de începutul testelor nucleare, care au adus nenumărate dezastre pentru oamenii obişnuiţi. În 1991, la această dată memorabilă, primul Preşedinte al Kazahstanului, Elbasy Nursultan Nazarbayev, a luat o decizie cu adevărat istorică - închiderea celui mai mare poligon de testare nucleară Semipalatinsk pe baza de decret prezidenţial.

Exemplul Kazahstanului a fost urmat de alte ţări care au sistat funcţionarea poligoanelor de testare nucleară, fapt care a deschis calea spre adoptarea în 1996 a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare. Data de 29 august, care prin decizia ONU a devenit Ziua Internaţională împotriva testelor nucleare, este o zi istorică marcata în acest an pentru a zecea oară în întreaga lume.

Datorită primului preşedinte, Nursultan Nazarbayev, Kazahstanul şi-a schimbat rapid statusul de posesor al celui de-al patrulea arsenal nuclear din lume ca putere distructivă la statusul de ţara-leader în domeniul dezarmării nucleare şi neproliferarii armelor nucleare. Sub atenta conducere a Preşedintelui, încă din ziua în care şi-a declarat independenţa, Kazahstanul a depus eforturi susţinute pentru atingerea obiectivului unei lumi fără arme nucleare şi transformarea acestuia în sarcina principală a omenirii secolului XXI.

Ghidat de aceste idei, primul Preşedinte Nursultan Nazarbayev a iniţiat în 2015 adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii privind Declaraţia generală privind construirea unei lumi libere de arme nucleare. În situaţia geopolitică complexă de astăzi, importanţa Declaraţiei generale este în creştere, iar principiile şi obligaţiile universale privind dezarmarea trebui să creeze punţi între diferite puncte de vedere privind construcţia viitoare a unei lumi sigure.

În 2016, Nursultan Nazarbayev şi-a prezentat în cadrul Summit-ului pentru securitate nucleară de la Washington viziunea conceptuală - Manifestul „Pace. Secolul XXI”, în care se remarca ca un fir roşu ideea că în niciun război modern nu vor exista şi nu pot să existe câştigători. De aceea, îi îndemnăm pe toţi să mergem pe calea păcii, într-o lume complet lipsită de arme nucleare, formând astfel geografia unei lumi durabile. A venit timpul să punem capăt gândirii caracteristice blocurilor politice şi să adaptăm procesul de dezarmare la noile realităţi istorice prin implementarea de măsuri adecvate de consolidare a încrederii reciproce.

În urmă cu 10 ani, a intrat în vigoare Tratatul privind instituirea unei zone libere de arme nucleare în Asia Centrală. Deocamdată, aceasta este ultima zonă de acest gen creată în secolul XXI. Kazahstanul propune triplarea eforturilor, prin consolidarea potenţialului zonelor libere de arme nucleare, concentrate pe dezarmarea nucleară şi neproliferarea armelor. In acest sens, din iniţiativa primului Preşedinte al Kazahstanului, în perioada 28-29 august a acestui an în oraşul Nur- Sultan, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor zonelor libere de arme nucleare.

După cum a menţionat Nursultan Nazarbayev, prezentând această idee, crearea de zone libere de arme nucleare este unul dintre cele mai eficiente mijloace în lupta împotriva răspândirii acestora.”

Implicarea Kazahstanului în eforturile recente ale comunităţii internaţionale în domeniul armelor nucleare

Mai mult, Daulet Batrashev discută şi sprijinul oferit de către Kazahstan iniţiativelor ONU în lupta pentru interzicerea armelor nucleare, precum şi acordul faţă de declaraţiile Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, despre pericolul acestor arme:

„Kazahstanul continuă să lucreze activ pentru consolidarea păcii şi securităţii globale, atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi prosperitatea tuturor naţiunilor, fără excepţie, pentru excluderea războaielor şi violenţei, precum şi de respectare a principiilor dreptului internaţional. Kazahstanul este prima ţară care a închis poligonul functional pentru testare nucleară şi pledează pentru intrarea în vigoare, fara întârziere, a Tratatului de interzicerea complete a testelor şi solicită statelor de care depinde intrarea sa în vigoare să ia măsurile necesare pentru ratificarea acestuia. Kazahstanul a susţinut întotdeauna şi va continua să sprijine activitatea Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare.

Poziţia principială a Kazahstanului în sprijinul adoptării Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare a devenit încă o dovadă a abordării consecvente a problemei privind dezarmarea. Pe 29 august a.c. Kazahstanul a transmis raportul de ratificare la ONU care are calitatea de depozitar al tratatului.Kazahstanul, care participă activ la toate eforturile antinucleare globale ale comunităţii internaţionale, susţine iniţiativa Secretarului General al ONU, Antonio Guterres privind noua agendă atotcuprinzătoare pe problema dezarmării globale. Kazahstanul îi susţine părerea că proliferarea armelor nucleare reprezintă o ameninţare existenţială pentru omenire, întrucât în prezent în lume sunt stocate 15 mii de arme nucleare şi sute dintre ele pot fi puse în funcţiune în câteva minute, ceea ce poate duce la o catastrofă, atunci când de pe pământ vor dispărea oraşe întregi.”

Propuneri pentru îmbunătăţirea securităţii nucleare globale

Una dintre cele mai importante mize semnalate de ambasadorul Daulet Batrashev este evitarea unui nou eşec al conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, aşa cum a avut loc în 2015. Pe lângă acest lucru, este discutată şi importanţa a intrării în vigoare a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, un pas crucial fiind aderarea mai multor state care în prezent refuză s-o facă. Mai mult, într-o problemă specifică, ambasadorul Kazahstanului la Bucureşti atrage atenţia asupra importanţei Planului comun de acţiune privind programul nuclear al Iranului şi a consolidării acestuia în anii următori.

„ Noi trebuie să stopăm tendinţele ultimilor ani, asociate cu subinvestirea în consolidarea securităţii internaţionale, şi să transformăm această politică care generează o mulţime de probleme.Cu toţii suntem îngrijoraţi de situaţia securităţii nucleare globale. În acest context, Kazahstanul propune următoarele sugestii.

În primul rând, anul viitor lumea va sărbători 50 de ani de la infiinţarea Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare. Acest eveniment oferă ocazia pentru reevaluarea profundă a provocărilor şi ameninţărilor contemporane şi dezvoltarea ulterioară a unei agende reale şi actuale de dezarmare în scopul creării unei lumi lipsite de arme nucleare. Kazahstanul este pregătit pentru activitatea comună menită să contribuie la succesul viitoarei Conferinţe de analiză şi revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare. Solicităm tuturor părţilor interesate să depună orice eforturi pentru a evita repetarea eşecului Conferinţei din anul 2015.

În al doilea rând, rămâne nesoluţionată problema intrării în vigoare a Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare. Kazahstanul va continua să faciliteze intrarea în vigoare a Tratatului. Îi îndemnăm pe liderii ţărilor de care depinde intrarea în vigoare a acestui act să adere fără întârziere la Tratat. Trebuie să ne unim forţele pentru a da naştere mişcării de facilitare a intrării în vigoare a Tratatului.

În al treilea rând, fiind concentraţi pe viitor şi mergând pe calea către noi obiective, noi adesea uităm de realizările care uneori pot servi drept temelie solidă pentru secole. În anii precedenţi, în urma unei activităţi meticuloase şi a unor eforturi incredibile, s-a ajuns la acorduri foarte importante şi s-au dezvoltat mecanisme de consolidare a securităţii internaţionale.Planul comun de acţiune privind programul nuclear iranian, ca un exemplu real şi practic de soluţionare a celor mai dificile probleme prin negocieri, a fost elaborat şi adoptat graţie dialogului şi atmosferei de încredere, la crearea căreia a contribuit şi Kazahstanul. Kazahstanul a sprijinit procesul de negociere multilaterală privind acest aspect, inclusiv prin organizarea în Almaty a două runde de consultări pentru E3/EU + 3 şi Iran în anul 2013. Kazahstanul este interesat să continue procesul de punere în aplicare a Planului comun, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor economice si comerciale bilaterale cu Iranul, căt şi în ceea ce priveşte consolidarea securităţii regionale. Suntem convinşi că singura metodă corectă şi eficientă de rezolvare a celor mai complexe probleme globale şi regionale stă în identificărea unei căi de compromis reciproc acceptabil prin mijloace diplomatice”, arată declaraţia de presă a lui Daulet Batrashev

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite