Hong Kong-ul va fi condus numai de „patrioţi”

Hong Kong-ul va fi condus numai de „patrioţi”

Parlamentul din Hong Kong

Un reprezentant de top al sistemului judiciar din Hong Kong a declarat că începând de acum, trecutul tuturor candidaţilor pentru funcţii publice va fi cercetat cu amănunţime. Acesta este o consecinţă a deciziei autorităţilor de la Beijing, conform căreia majoritatea legiuitorilor din Hong Kong trebuie să fie selectaţi de un comitet care să se asigure că numai „patrioţii” vor conduce teritoriul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Secretarul pentru justiţie din Hong Kong a spus că acel comitet va analiza toate materialele legate de potenţialii candidaţi şi inclusiv orice aspect care ar putea afecta loialitatea şi credinţa acelora. Beijingul a acţionat rapid în direcţia întăririi controlului asupra fostei colonii britanice după declanşarea protestelor în masă din 2019.
 
Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, o decizie care ar urma să ducă la o marginalizare totală a opoziţiei în teritoriul semiautonom, transmite AFP.
 
Comitetul permanent al forului legislativ chinez votase în aceeaşi zi, cu ''unanimitate'', amendamente în acest sens, a indicat agenţia de presă Xinhua.
 
Această reformă a fost impusă de Beijing fără ca parlamentul hong-konghez, Consiliul legislativ, să aibă vreun cuvânt de spus.
 
Într-o scurtă relatare, agenţia de presă Xinhua se limitează să anunţe că ''preşedintele Xi Jinping a semnat ordinele prezidenţiale de promulgare a anexelor amendate''.
 
Cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong nu ştiu ce conţine exact această lege, ale cărei detalii nu au fost prezentate oficial.
 
Totuşi, Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în organismul decizional suprem al parlamentului chinez, a făcut câteva precizări. ''Amendamentele au fost votate în unanimitate de cei 167 de membri ai Comitetului permanent'', a declarat el pentru AFP.
 
Noua lege prevede creşterea numărului membrilor Consiliului legislativ din Hong Kong de la 70 la 90.
 
Doar 20 de locuri (22% din total) vor fi atribuite prin sufragiu universal direct, faţă de 35 până acum, a adăugat Tam. Un număr de 40 de locuri vor fi atribuite de un comitet de personalităţi pro-Beijing. Restul de 30 de locuri vor fi desemnate de grupuri socio-profesionale, potrivit unui sistem complicat care s-a dovedit deja a fi favorabil Beijingului.
 
Potenţialii membri ai Consiliului legislativ din Hong Kong vor trebui să fie în prealabil ''aprobaţi'' de un comitet de control creat de autorităţile hong-kongheze. ''Comitetul pentru securitate naţională şi poliţia securităţii naţionale vor pregăti rapoarte asupra fiecăruia din candidaţi pentru a contribui la procesul de control al comitetului de validare'', a declarat Tam pentru AFP.
 
În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis mai multor activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale.
 
Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul 'O ţară, două sisteme' inclus în Declaraţia comună semnată în 1984 de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele din China continentală. 
 
SUA au reafirmat miercuri oficial că Hong Kong-ul nu se mai bucură de autonomia promisă de China şi nu merită deci un tratament de favoare american, îndemnând Beijingul "să înceteze să destructureze instituţiile democratice" din acest teritoriu, relatează AFP.
 
"Vom continua să facem apel la Republica Populară Chineză să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale de a înceta să destructureze instituţiile democratice, autonomia şi statul de drept în Hong Kong; să elibereze toate persoanele deţinuţe incorect în Hong Kong şi să abandoneze toate acţiunile în justiţie împotriva lor; şi să respecte drepturile omului ale tuturor persoanelor din Hong Kong", a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken într-un comunicat.
 
El se angajează "să facă să plătească" China "preţul acţiunilor sale", în contextul în care Beijingul a sprijinit marţi o reformă radicală a sistemului electoral din Hong Kong care va marginaliza total opoziţia.
 
În mai, guvernul fostului preşedinte american Donald Trump a declarat deja că fosta colonie britanică nu mai are "gradul înalt de autonomie" garantat de China la momentul retrocedării sale de către Londra, în 1997. În consecinţă, a fost revocat statutul comercial preferenţial de care beneficia Hong Kong-ul.
 
O lege americană din 2019 prevede ca guvernul să notifice în fiecare an Congresul SUA despre starea autonomiei Hong Kong-ului.
 
"În cursul ultimului an, Republica Populară Chineză a continuat să destructureze înaltul grad de autonomie al Hong Kong", în special prin legea controversată privind securitatea naţională impusă de Beijing care "a subminat grav drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong", a estimat Antony Blinken.
 
"Am certificat Congresului că Hong Kong nu merita un tratament diferit", a adăugat el, confirmând că guvernul lui Joe Biden va continua politica predecesorului său.
 
El a denunţat din nou "arestări arbitrare şi inculpări ale opozanţilor, militanţilor şi manifestanţilor paşnici din motive politice" şi o "interdicţie de facto a manifestaţiilor publice".
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările