Holera devastează Yemenul: 242 de morţi şi 23.425 de cazuri în trei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemia de holeră, care se manifestă de la sfârşitul lui aprilie, a provocat 242 de morţi în Yemen, o ţară afectată de război, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Alţi 23.425 de yemeniţi sunt suspecţi de holeră, numărul cazurilor urmând să crească la aproape 250.000, atrage atenţia OMS, potrivit AFP.

„Rata de răspândire a epidemiei de holeră (în Yemen, n. red.) este fără precedent“, a avertizat reprezentantul OMS pentru Yemen, Nevio Zagaria.

Focarul intervine după o epidemie de holeră înregistrată în Yemen în octombrie 2016, notează AFP.

Sistemul de sănătate din Yemen se confruntă cu serioase dificultăţi după doi ani de conflict armat, iar starea critică a infrastructurii de salubritate contribuie la răspândirea bolii.

Potrivit estimărilor OMS, aproximativ 7,6 milioane de persoane trăiesc în Yemen în zone cu risc ridicat de holeră.

Luni, rebelii din Yemen au declarat stare de urgenţă din cauza epidemiei de holeră şi au cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale. „Amploarea epidemiei depăşeşte capacităţile serviciilor noastre“, a declarat responsabilul pentru sănătate al rebelilor şiiţi houthi.

Adjunctul directorului Spitalului Sabyne din Sana'a a descris pentru AFP o situaţie catastrofală în instituţia sa.

Între 150 şi 200 de bolnavi se prezintă zilnic cu simptome de holeră, iar „mulţi sunt spitalizaţi“, a spus el.

Comunitatea internaţională se confruntă însă cu dificultăţi în a trimite ajutoare în această ţară afectată de o blocadă maritimă.

De altfel, rebelii sunt acuzaţi că dramatizează situaţia pentru a obţine ridicarea embargoului aerian impus aeroportului din Sana’a şi a preveni un atac asupra portului Al Hudaydah, principalul punct de intrare a importurilor yemenite.

Coaliţia arabă împotriva rebelilor condusă de Arabia Saudită impune un embargo aerian deasupra Sana’a şi ameninţă să cucerească portul Al Hudaydah, la Marea Roşie, afirmând că rebelii houthi le folosesc în vederea introducerii de armament iranian.

Însă organisme ONU au avertizat că o operaţiune împotriva portului Al Hudaydah va avea consecinţe devastatoare asupra Yemenului şi va agrava criza umanitară din această ţară din Peninsula Arabică.

Aproximativ 19 milioane de persoane din Yemen, reprezentând aproape două treimi din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar, potrivit ONU.

Războiul opune forţele loiale preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinut de o coaliţie militară arabă, unor rebeli din etnia huthi, aliaţi cu partizani ai fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh.

Potrivit OMS, luptele s-au soldat cu peste 8.000 de morţi şi peste 44.400 de răniţi începând din martie 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite