Hackerii nord-coreeni, spaima planetei: au furat sute de milioane de dolari şi documente militare ultrasecrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord, care îşi continuă programul nuclear în ciuda sancţiunilor comunităţii internaţionale, este pe cale să provoace noi probleme. În timp ce liderii lumii se concentrează pe progresul nord-coreenilor în tehnologia nucleară, Phenianul a dezvoltat un program cibernetic care poate duce la furtul a sute de milioane de dolari şi care poate provoca haos la nivel global, scrie „New York Times“.

Potrivit oficialilor americani şi britanici, Coreea de Nord are o armată de cel puţin 6.000 de hackeri. Iar aceştia devin mai buni pe zi ce trece.

Anul trecut, au fost la un pas de a fura un miliard de dolari din Rezerva Federală din New York. Deşi nu şi-au atins scopul din cauza unei erori de ortografie, care a atras suspiciuni, tot au reuşit să fure 81 de milioane de dolari. Iar în luna mai a acestui an au lansat un atac cibernetic care a paralizat parţial sistemul naţional de sănătate britanic, dar şi alte instituţii din lume.

Deşi în trecut nimeni nu a pus prea mare preţ pe potenţialul cibernetic al Phenianului, experţii occidentali au ajuns acum la concluzia că atacurile cibernetice sunt o armă aproape perfectă pentru Coreea de Nord, care este izolată în plan internaţional şi care nu are mai nimic de pierdut. În cazul unor contramăsuri de aceeaşi natură, infrastructura primitivă a ţării ar fi prea puţin vulnerabilă, iar sancţiuni au fost deja impuse. Totodată, hackerii nord-coreeni operează din alte ţări.

În plus, consilierii lui Kim mizează pe faptul că unui atac cibernetic nu i se va răspunde cu  unul militar din cauza temerilor legate de izbucnirea unui conflict între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Iar lipsa de reacţie a Occidentului îi permite Phenianului să se dezvolte în acest domeniu.

Acţiuni pe toate planurile

Un parlamentar sud-coreean a dezvăluit săptămâna trecută că hackerii nord-coreeni au reuşit să pătrundă în reţeaua armatei sud-coreene şi să fure planuri de război, inclusiv unele legate de „decapitarea“ conducerii nord-coreene în primele ore ale unui potenţial război în Peninsulă.

Însă Nordul nu este motivat numai de chestiuni ce ţin strict de politică. În 2014 a lansat un atac ciberneric împotriva Sony Pictures Entertainment, în încercarea, de altfel în cele din urmă reuşită, de a bloca lansarea unui film în care Kim era ironizat. 

Oficiali din domeniul serviciilor de informaţii estimează că, anual, Coreea de Nord reuşeşte să câştige sute de milioane de dolari în urma infracţiunilor informatice. Un fost şef din spionajul britanic a estimat că aceste nelegiuiri cibernetice aduc Phenianului până la un miliard de dolari anual, o treime din valoarea exporturilor Coreei de Nord.

„S-ar putea spune că au unul dintre cele mai de succes programe cibernetice de pe Planetă. Nu pentru că ar fi sofisticat din punct de vedere tehnic, ci pentru că şi-au atins toate obiectivele cu un cost foarte scăzut“, a afirmat Chris Inglis, fost director adjunct al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite (NSA).

Dezvoltarea acestui domeniu a început după ce Kim Jong-un i-a succedat în funcţie tatălui său, Kim Jong-il, în 2011, chiar dacă un interes în acest sens fusese manifestat de cel din urmă încă din anii ’90, când mulţi tineri care aveau potenţial erau trimişi în China pentru a studia informatica.

Însă multă vreme puţini au luat în calcul pericolul pe care l-ar putea reprezenta Phenianul din acest punct de vedere. „Pentru că sunt un amestec de ciudat, de absurd, de medieval şi de sofisticare, oamenii nu i-au luat în serios. (...) Cum poate o ţară atât de izolată, atât de înapoiată să aibă această capacitate?“, a afirmat Robert Hannigan, fost director al Centralei de comunicaţii din cadrul guvernului britanic, punctând că aceeaşi ţară „izolată şi înapoiată“ are rezultate şi în programul nuclear pe care îl desfăşoară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite