Guvernul nipon renunţă la echipamentele grupurilor chineze Huawei şi ZTE

Guvernul nipon renunţă la echipamentele grupurilor chineze Huawei şi ZTE

FOTO EPA-EFE

Guvernul Japoniei va interzice utilizarea în administraţie a echipamentelor grupurilor chineze Huawei şi ZTE, considerându-le o ameninţare la adresa securităţii, scrie presa niponă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia ar putea fi luată luni, anunţă publicaţia Yomiuri Shimbun şi agenţia de presă Jiji, preluate de AFP şi Agerpres în pagina electronică.

Această decizie vine după ce Statele Unite au cerut aliaţilor lor să evite produsele fabricate de cele două companii, din cauza temerilor că ar avea legătură cu diverse atacuri cibernetice, explică Yomiuri, citând surse guvernamentale anonime.

Produsele japoneze ce utilizează componente ale celor două companii chineze vor fi de asemenea interzise în administraţie, notează această publicaţie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tokyo a refuzat să comenteze aceste informaţii, dar a subliniat că ţara sa „cooperează strâns cu Statele Unite“ în problemele de securitate informatică.

China s-a declarat vineri „profund îngrijorată“ de aceste informaţii, adăugând că Huawei şi ZTE îşi desfăşoară activităţile în deplină legalitate în Japonia.

Această decizie vine totodată pe fondul arestării în Canada a fiicei fondatorului Huawei. Meng Wanzhou a fost arestată pe 1 decembrie la Vancouver şi riscă să fie extrădată în Statele Unite. Ea este bănuită că a încălcat sancţiunile impuse Iranului de către Statele Unite. Beijingul  a cerut administraţiilor de la Ottawa şi Washington să clarifice imediat motivele reţinerii lui Meng şi să o elibereze. Joi, premierul canadian Justin Trudeau a dat asigurări că arestarea lui Meng nu este politică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: