Gigantul imobiliar chinez Evergrande a acumulat datorii colosale şi riscă să destabilizeze piaţa imobiliară a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Evergrande din Hong Kong FOTO EPE-EFE
Sediul Evergrande din Hong Kong FOTO EPE-EFE

Gigantul imobiliar chinez Evergrande se află în pragul falimentului pe fondul unei crize de lichidităţi şi a imposibilităţii de a-şi rambursa creditele la bănci sau obligaţiile financiare faţă de investitori. Evergrande s-a îndatorat masiv pentru a construi sute de complexe de locuinţe plătite în avans şi care n-au mai fost finalizate.

Gigantul imobiliar chinez Evergrande a admis marţi că se confruntă cu o “presiune enormă” în plan financiar şi a avertizat că este posibil să nu-şi poată onora obligaţiile faţă de creditori, potrivit AFP. Luni, investitori furioşi au protestat în faţa sediului din Shenzhen.

Într-o declaraţie transmisă marţi bursei din Hong Kong, Evergrande a dat asigurări că explorează “toate soluţiile posibile” pentru rezolvarea problemei de lichidităţi, dar că nu poate garanta că grupul „va fi în măsură să-şi onoreze obligaţiile financiare”.

 „Luna septembrie este în general cea în care promotorii imobiliari din China înregistrează cele mai multe vânzări”, subliniază Evergrande, care denunţă o campanile negativă de presă care ar viza-o în această perioadă crucială.

Îngrijorările legate de sănătatea financiară a grupului “au subminat încrederea” potenţialilor cumpărători, acuză compania.

Aceste comentarii au dus la căderea cu peste 10% a acţiunilor Evergrande pe bursa din Hong Kong. Într-un comunicat precedent, grupul a negat că este în pragul falimentului.

Recent, mai mulţi subcontractori şi furnizori s-au plâns că nu au fost plătiţi.

Evergrande a multiplicat în ultimii ani achiziţiile cu preţul unei îndatorări colosale, pasivul său fiind estimat la 1,966 miliarde de yuani, echivalentul a 260 miliarde euro.

Evergrande s-a extins în industria automobilelor electrice în 2019 şi mai are investiţii în turism, sectorul digital, asigurări şi parcuri de distracţie. Într-un singur an, acţiunile companiei au scăzut cu 85%.

Circa 100 de investitori nemulţumiţi s-au adunat luni la sediul din Shenzen pentru a cere rambursarea împrumuturilor şi a produselor financiare, relatează The Guardian.

Du Liang, director general, a citit o propunere de rambursare pentru cei care deţineau produse de administrare a averii, potrivit portalului economic  Caixin.

„Au spus că rambursarea va dura doi ani, dar nu există nicio garanţie reală şi sunt îngrijorat că compania va da faliment până la sfârşitul anului”, a declarat un protestatar numit Wang, care a spus că lucrează pentru Evergrande şi a investit 100.000 de yuani (15.500 dolari), în timp ce o rudă a sa a investit aproximativ 1 milion de yuani.

În ultimele luni, sute de oameni au protestat, de asemenea, pe un forum online creat de Daily Daily, ziarul oficial al partidului comunist chinez, în căutarea ajutorului guvernamental.

Mulţi analişti cred că Evergrande va fi forţat să îşi restructureze datoriile şi, probabil, se va confrunta cu dezmembrarea în cadrul unei operaţiuni organizate de guvern pentru a asigura o ieşire lină din criză care să nu dea peste cap piaţa imobiliară a ţării.

Luni seara, Evergrande a respins speculaţiile cum că s-ar afla în faţa unei posibile restructurări ca „total neadevărate”.

„Comentariile recente care au apărut online despre restructurarea lui Evergrande sunt complet false", a declarat compania într-un comunicat.

În continuare, compania „se confruntă cu dificultăţi fără precedent în acest moment, dar îşi va îndeplini principalele responsabilităţi corporative, se va dedica pe deplin reluării activităţii şi industriei”.

Grupul va „proteja tranzacţiile de locuinţe (şi) intenţionează să facă tot posibilul pentru a restabili operaţiunile normale de afaceri şi pentru a garanta pe deplin drepturile şi interesele legale ale clienţilor”, se mai adaugă în comunicat.

Autorităţile de reglementare au dat undă verde pentru renegocierea scadenţei datoriei contractate cu băncile şi cu alţi creditori, însă probabil nu va suficient pentru ca Evergrande să recupereze şi să poată rambursa cele 7,2 miliarde de obligaţiuni cu scadenţă în 2022, relatează FT citat de Mediafax.

Evergrande a fost fondat în 1996 de Xu Jiayin, un antreprenor orfan de mamă la o vârstă fragedă cu o copilărie plină de lipsuri. Primele 323 de case s-au vândut într-o jumătate pe zi şi compania a ajuns să construiască 600.000 de apartamente pe an. În 2009, Evergrande a fost listat pe bursa din Kong Kong şi a devenit cea mai mare companie imobiliară privată din China. În 2017, Xu Jiayin avea o avere de 44,3 miliarde de dolari şi era desemnat „cel mai bogat om din Asia”.

Evergrande a preluat şi clubul de fotbal Guangzhou F.C  care a început să cumpere jucători internaţionali de top, câştigând mai multe campionate din China şi triumfând de două ori în Liga Campionilor din Asia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite