Furtună politică în Arabia Saudită: doi prinţi îşi dispută tronul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Salman al Arabiei Saudite, împreună cu Barack Obama, în Biroul Oval al Casei Albe FOTO AP
Regele Salman al Arabiei Saudite, împreună cu Barack Obama, în Biroul Oval al Casei Albe FOTO AP

Pentru regatul bogat în petrol, Arabia Saudită, ale cărui dezbateri interne sunt deseori secrete  pentru cei din exterior, recentele lupte pentru putere sunt destul de vizibile. Tensiunile dintre prinţul moştenitor Mohammed bin Nayef şi adjunctul lui, Mohammed bin Salman (fiul regelui), sunt o bârfă ce s-a extins în întreaga lume arabă, notează „Business Insider“.

Îngrijorările privind succesiunea s-au născut încă de la începutul lunii septembrie când Regele Salman, 79 de ani, însoţit de fiul său Mohammed bin Salman, 30 de ani, a vizitat Washingtonul. Oficialii americani au fost nerăbdători să-l cunoască pe tânărul care este al doilea în linia succesiunii la tron. Însă americanii au fost îngrijoraţi că „MBS“, după cum e cunoscut prinţul, l-ar putea contesta pe Mohammed bin Nayef, care este privit la Washington ca un aliat de încredere împotriva Al Qaeda.

Susţinătorii lui Mohammed bin Salman spun că reprezintă o schimbare ambiţioasă într-un regat care chiar are nevoie de aşa ceva, după decenii întregi de lideri îmbătrâniţi, defensivi. Tânărul lider insistă pentru o diversificare a economiei, o privatizare mai amplă şi un viitor mai apropiat de modelul deschis al Emiratelor Arabe Unite. Se spune că a angajat o firmă de consultanţă americană în schiţarea planurilor de modernizare.

Pe de altă parte, criticii spun că Mohammed bin Salman este impulsiv şi neexperimentat şi că a susţinut un război scump şi fără succes în Yemen. 

În ultima lună, tensiunile interne din Arabia Saudită s-au intensificat. La câteva zile după ce s-a întors de la Washington, regele Salman, la îndemnul fiului său, l-a concediat pe Saad al-Jabri, un ministru care era un consilier al lui Mohammed bin Nayef. SUA şi alte naţiuni occidentale s-au îngrijorat la această veste, deoarece Jabri era unul dintre contactele serviciilor secrete ale regatului cu Occidentul. Jabri se pare că ar fi pus la îndoială tacticile lui Mohammed bin Salman din Yemen, temându-se că Al Qaeda e din ce în ce mai puternică acolo.

Analiştii sugerează că starea de fapt din regat va mai continua o vreme. Regele Salman controlează banii, Mohhamed bin Nayef controlează Ministerul de Interne şi reţelele de supraveghere, iar Mohammed bin Salman controlează petrolul şi ministerele economice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite