Fratele rătăcitor al liderului nord-coreean: „Mă opun unei a treia generaţii de succesiune“. Kim Jong-nam a trăit în exil în Europa şi Asia de Sud-Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kim Jong-nam, fiul cel mare al lui Kim Jong-il şi fratele vitreg al lui Kim Jong-un, a fost asasinat pe un aeroport din Malaezia cu substanţa letală VX, inclusă pe lista armelor chimice de distrugere în masă. Numele său n-a avut prea multe ecouri în presa internaţională. A plecat în exil la Geneva. N-a fost de acord cu politica din familie cu privire la conducerea ţării şi a trăit cu o grijă permanentă de a nu fi urmărit de spioni.

Sfârşitul lui Kim Jong-nam a fost o scenă dramatică: prăbuşit într-un scaun de clinică dintr-un aeroport malaezian, a intrat în agonie şi a murit în ambulanţa care-l transporta către un spital. A murit în urma atacului cu agentul neurotoxic VX, o armă chimică de distrugere în masă, interzisă prin Convenţia cu privire la Armele Chimice, adoptată în 1993 (act pe care Coreea de Nord nu l-a semnat).

„Kim Jong-un testează arme nucleare şi rachete ca nebunul! Acum se simte suficient de încrezător în puterile sale încât să-şi trimită gorilele în lume să asasineze oamenii care nu-i sunt pe plac“, a declarat pentru „Washington Post“ Alexandre Mansourov, expert în politica nord-coreeană, care a studiat la Universitatea Kim Il-sung din Phenian. Kim Jong-un simte acest puseu de curaj pentru că societatea internaţională nu face nimic să oprească numeroasele şi continuele sale ieşiri din normele internaţionale, a continuat Mansourov explicaţia. 

Lista lungă de crime comise de liderul nord-coreean – a ordonat execuţia a câteva sute de oficiali în cei cinci ani de când se află la cârma statului – este completată acum de cea a fratelui său vitreg. Vina pentru atacul foarte bine planificat asupra lui Kim Jong-nam, în Kuala Lumpur, din 13 februarie, este legată în mod direct şi făţiş de Kim Jong-un.

Operaţiunea a fost bine planificată

Autorităţile malaeziene susţin că opt nord-coreeni au fost implicaţi în intoxicarea lui Kim Jong-nam cu agent VX, inclusiv un diplomat şi un om de ştiinţă. Agenţii de informaţii sud-coreeni au declarat că liderul nord-coreean a emis un „ordin permanent“ pentru asasinarea fratelui său mai mare cu mulţi ani în urmă, dar chiar şi aşa, analiştii spun că tot el ar fi trebuit să le dea undă verde pentru acest atac. „Faptul că au fost implicaţi atât de mulţi agenţi nord-coreeni arată că operaţiunea a fost planificată minuţios în avans şi a fost realizată cu binecuvântarea lui Kim Jong-un“, a declarat Sue Mi Terry, un fost analist CIA pe Coreea de Nord. Liderul de la Phenian încearcă să scape de toţi potenţialii pretendenţi la tron, consideră Ken Gause, un expert în problemele Coreei de Nord, care lucrează la firma de consultanţă CNA din Virginia, SUA.

Otrăvit pe 90 de dolari

Ideea asasinatului este susţinută şi de faptul că au apărut informaţii că femeia de origine indoneziană care se numără printre suspecţi în cazul morţii lui Kim Jong-nam a fost plătită cu 90 de dolari pentru ceea ce ea a crezut că este o glumă, au anunţat oficialii indonezieni. Siti Aisyah (25 de ani) a susţinut că a fost păcălită – împreună cu cealaltă femeie, de origine vietnameză – să ia parte la atac, însă poliţia din Malaezia susţine că cele două suspecte ştiau exact ce fac. După ce au aruncat otrava pe faţa nord-coreeanului, cele două femei au fost instruite să meargă la baie pentru a-şi curăţa mâinile de otravă. Malaezia nu a acuzat în mod direct regimul de la Phenian, însă oficialii au spus că cei patru nord-coreeni le-au dat femeilor otrava, iar la scurt timp după atac au părăsit ţara.

Video: Momentul atacului asupra lui Kim Jong-nam, surprins de camerele de supraveghere din aeroportul din Malaezia

Atât de singur pe lume

Kim Jong-nam a fost un copil rezultat în urma unei relaţii secrete dintre Kim Jong-il, fost şef de stat nord-coreean, şi actriţa Sung Hye Rim. A copilărit în Phenian, singur, „fără nici măcar un prieten“ – scria în memoriile sale sora mamei lui. La vârsta de 8 ani, Kim s-a mutat în Moscova cu mătuşa şi bunica sa, însă i-a displăcut oraşul. A mers mai spre vest, la Geneva. Acolo s-a adaptat mai bine, însă a continuat să fie înconjurat de jumătăţi de adevăr şi frică. „Se prezenta ca fiind fiul ambasadorului nord-coreean“, a declarat Anthony Sahakian, un om de afaceri elveţian, care a fost coleg de şcoală cu Kim, pe care atunci îl ştia drept „Lee“. Unele lucruri nu erau tocmai în regulă, normale, cum ar fi faptul că pe carnetul său de conducere scria că era mai în vârstă decât era de fapt. „A fost ciudat când a apărut odată într-un Mercedes 600, pe care-l conducea el. Tot timpul, tot ce voia să facă era să conducă, aşa că noi eram foarte invidioşi. Chiulea de la ore şi mergea în oraş să bea cafea“, îşi aminteşte fostul său coleg.

Kim era poliglot, vorbea engleza şi franceza fluent, iar Sahakian susţine că vorbeau şi în rusă. În 1988, când împlinea 18 ani, Kim s-a întors la Phenian. Acolo l-a întâmpinat deznădejdea: tatăl său îşi redirecţionase afecţiunea către o nouă familie.

Un tată despotic

Din libertatea Europei a nimerit într-un mediu obscur şi coercitiv. Kim Jong-nam vorbea despre „viaţa la palat“ ca fiind insuportabilă. „Avea tot ce-şi putea dori, însă era adâncit într-o depresie mare acolo“, a declarat un fost coleg de şcoală, sub protecţia anonimatului. Aşa că tatăl i-a propus un târg: dacă se căsătorea şi avea un copil, putea să plece. Kim Jong-nam s-a căsătorit şi a avut un băiat în 1995, deşi nu se ştie cu exactitate când a părăsit Coreea de Nord.

În 2001, a apărut o problemă în familia lui Kim: au fost prinşi încercând să intre în Japonia, folosind paşapoarte false ale Republicii Dominicane. Kim, al cărui nume din paşaport se traducea din limba chineză „Urs Gras“, le-a spus autorităţilor că voiau să meargă la Tokyo Disneyland. După aceea, familia s-a mutat în Macau, sub protecţie chineză. Kim călătorea des la Beijing, unde se credea că are o altă familie, dar şi în toată Asia de Sud-Est, mai ales prin Indonezia şi Singapore. De asemenea, mergea regulat şi prin Europa – uneori pentru a-şi vizita fiul cel mare, care studia în Franţa. 

În tot acest timp, Kim a rămas cu mintea lucidă, a declarat Sahakian, care şi-a revăzut prietenul în Geneva de câteva ori în ultimii ani. „Nu era paranoic, dar era îngrijorat. Când era pe-afară, era atent şi evita să vorbească cu asiatici pentru că se temea că sunt spioni. Era în gardă, dar asta nu-l oprea de la nimic.“

Competiţia şi opoziţia dinastică

Deşi a fost menţionat ca un potenţial lider al Coreei de Nord, prietenii spun că nu era deloc interesant de această opţiune. Totuşi, se pare că l-a pus pe gânduri pe fratele său mai mic, Kim Jong-un. În 2010, cu o zi înainte ca Kim Jong-un să-şi facă apariţia ca succesor la conducerea Coreei de Nord, Jong-nam a dat un interviu televiziunii japoneze Asahi, în care a spus că alegerea a fost a tatălui şi că au existat motive interne care să grăbească procesul. „Personal, eu mă opun unei a treia generaţii de succesiune“, a declarat Kim Jong-un. Analiştii şi specialiştii în problema Coreei de Nord susţin la unison că, deşi foarte puţin probabil, Kim Jong-nam avea o şansă să ajungă la putere, mai ales prin intervenţia Chinei sau a Statelor Unite. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite