FOTOGALERIE Cutremurul din Japonia: Drama copiilor care şi-au pierdut părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre copiii japonezi evacuaţi din zonele afectate de cutremur şi de tsunami au fost aduşi la Şcoala Elementară Kama, din oraşul Ishinomaki.

Cotidianul britanic Daily Telegraph a surprins atmosfera din acest loc. Câţiva copii se joacă pe coridoare sau îşi ajută părinţii să cureţe noroiul întărit de pe încălţăminte şi de pe haine. Atmosfera este cu totul diferită într-o sală de la etajul al treilea al clădirii, unde se află 30 de copii cu vârste între 8 şi 12 ani. Ei aşteaptă, tăcuţi, ca părinţii lor să vină să-i ia. Din păcate însă, aceştia sunt de negăsit de când a lovit tsunamiul.

"Priviţi prin fereastră, copiii sunt mult mai liniştiţi, fiind preocupaţi de lectură sau de cărţile de joc. Ei sunt supravegheaţi de rude sau de profesori, iar noi nu suntem lăsaţi să stăm de vorbă cu ei", relatează jurnaliştii de la Daily Telegraph.



Masami Hoshi a fost profesor de sport la şcoală, dar, de când Japonia a fost lovită de tsunami, el încearcă să obţină suficientă hrană pentru cele 657 de persoane care sunt adăpostite în clădirea cu patru etaje şi se străduieşte să localizeze persoanele dispărute.

"Tsunamiul s-a petrecut exact când părinţii trebuiau să vină să-şi ia copiii, aşa că pe o parte dintre ei am reuşit să-i adăpotim în clădire. Cei mai mici au plecat cu părinţii cu scurt timp înainte. Cei care au plecat spre casele din spatele şcolii, probabil au supravieţuit, ceilalţi....", a declarat Hoshi pentru Daily Telegraph.

Chiar dacă şcoala se află la circa 1,5 km de faleza ce trebuia să protejeze Ishinomaki, apa a pătruns în clădire, mai bine de un metru.

"Unii dintre părinţi au fost "aspiraţi" când apele s-au retras aşa că a trebuit să-i tragem înapoi cu furtunele pentru incendiu", a povestit Hoshi.

Şcoala nu are electricitate, încălzire sau apă curentă. Hoshi aşteaptă să fie livrate produse alimentare, dar nu are idee cât de mult ar putea dura.

Ishinomaki avea o populaţie de circa 163.000 de oameni şi, până în prezent, 425 au fost declaraţi morţi, iar 1.693 sunt daţi dispăruţi.

image



Stephen McDonald, care conduce echipa "Salvaţi Copiii din Japonia", a declarat că lipsa apei şi problemele psihologice  asociate cu  traumă  si stres sunt cele mai îngrijorătoare aspecte ale copiilor care trăiesc în centre de evacuare.

"Copiii cu care am stat de vorbă ne-am spus că de fiecare dată când are loc câte o replică a cutremurului de vineri se tem că ceva se va întâmpla. Sunt destul de stresaţi şi plictisiţi pentru că în acest moment nu prea au cu ce să-şi ocupe timpul. Plictiseala se transformă în frustrare, la care se acumulează şi stresul a ceea ce s-a întâmplat în familiile lor", a povestit Stephen McDonald pentru The Guardian.

image

Potrivit unei agenţii internaţionale de ajutor, cel puţin 10.000 de copii au fost evacuaţi în urma dezastrului.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite