FOTO VIDEO Ce se ştie despre tsunamiul devastator din Indonezia soldat cu peste 220 de morţi şi 840 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Cel puţin 222 de persoane au murit în urma tsunamiului care a lovit sâmbătă seara coastele situate în apropierea strâmtorii Sunda, care separă insulele indoneziene Java şi Sumatra, în timp ce altele câteva sute sunt rănite, anunţă oficiali şi presa locală, potrivit Reuters.

GALERIE FOTO

Tsunamiul a fost declanşat de o alunecare de teren subacvatică provocată de intensificarea activităţii vulcanului Krakatoa şi înteţită de amplitudinea mareică anormal de ridicată din cauza fenomenului de Lună Plină, a explicat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene de combatere a catastrofelor naturale.

Sute de case au fost „puternic afectate“ de trecerea tsunamiului, în timp ce mii de persoane s-au văzut nevoite să se adăpostească în locuri mai înalte.

La 10.40 GMT (12.40 ora României), Agenţia indoneziană de combatere a catastrofelor naturale a revizuit bilanţul provizoriu la 222 de morţi, 843 de răniţi şi 28 de persoane dispărute.

Locuitorii din zonele afectate spun că nu au observat niciun semn care să anunţe catastrofa. Valuri cuprinse între 2 şi 3 metri înălţime au măturat ţărmul sudic din Sumatra şi capătul vestic al insulei Java.

image

Autorităţile au avertizat locuitorii şi turiştii din regiunile de coastă din jurul strâmtorii Sunda să nu se apropie de plaje. Alerta de maree puternică rămâne în vigoare până marţi.

Televiziunile locale transmit imagini cu drumuri blocate de ruine ale caselor, maşini distruse şi copaci căzuţi la pământ.

Într-un filmuleţ postat pe reţelele de socializare, se poate vedea cum o formaţie care susţinea un concert pe plajă a fost surprinsă de valuri. Solistul trupei pop Seventeen a postat ulterior un filmuleţ pe Instagram în care i-a anunţat pe fani, plângând, că basistul şi managerul grupului au murit. „I-am pierdut pe basistul Bani şI pe managerul Oki Wijaya. Andi (toboşarul) şi Herman (chitaristul) şi Ujang (din staf) nu au fost găsiţi. Vă rog să vă rugaţi pentru ca soţia mea Dylan să fie găsită curând. Restul sunt în siguranţă, deşi au răni şi oase rupte“, a spus el.

Momentul în care spectatorii unui concert şi membrii unei trupe sunt luaţi de ape

Anak Krakatoa, „Copilul“ lui Krakatoa în indoneziană, a erupt sâmbătă la puţin timp după ora locală 21.00 (16.00 ora României) şi tsunamiul a lovit coastele 30 de minute mai târziu, potrivit unor date ale Agenţiei de meteorologie, climatologie şi geofizică din Indonezia. Erupţia a creat o coloană de cenuşă vulcanică cu înălţime de până la 500 de metri.

La 26 decembrie 2004, un cutremur de magnitudinea 9,5 a provocat un tsunami care a ucis 226.000 de persoane de-a lungul Oceanului Indian, între care peste 126.000 în Indonezia.

Erupţii ale vulcanului Anak Krakatoa

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite