FOTO Transformările sociale din China distrug relaţiile dintre părinţi şi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii din China au fost părăsiţi aproape complet de copiii lor. FOTO: The Wshington Post
Bătrânii din China au fost părăsiţi aproape complet de copiii lor. FOTO: The Wshington Post

Valorile tradiţionale care uneau familiile din China au fost puternic afectate în ultimii ani de crizele societăţii, marcată de comunism radical, urmat de capitalism agresiv. Într-o ţară recunoscută pentru importanţa acordată supunerii filiale, zeci de milioane de vârstnici pierd ritmul galopant al evoluţiei ţării şi sunt lăsaţi să sufere în sărăcie, boală şi depresie.

Criza actuală a societăţii chineze a devenit atât de gravă încât guvernul a aprobat în iulie o lege care permite părinţilor să-şi dea în judecată copiii care nu-i vizitează şi care nu-i îngrijesc. „Mulţi copii din zona rurală nu-şi tratează cum trebuie părinţii”, a declarat Zhao Yaohui, cadru academic la Universitatea Peking şi coautor al unui studiu recent despre populaţia vârstnică din China.

Timp de secole, patriarhii au controlat resursele limitate ale familiilor de la ţară, noteză ziarul amrican „The Washington Post”. Dar astăzi, spune Zhao, „bătrânii nu mai au aşa multă putere sau bunuri pentru a cumpăra respectul şi susţinerea copiilor lor”.

Printre cei 185 de milioane de oameni peste 65 de ani (într-o ţară cu o populaţie de 1,351 de miliarde de chinezi, în 2012), aproape un sfert trăiesc sub limita sărăciei, mai mult de o treime se confruntă cu probleme zilnice şi aproape jumătate prezintă simptome de depresie, potrivit studiului lui Zhao.

batrani China sursa The Washington Post

Rezultatele au fost chiar mai sumbre la sate decât la oraşe, unde pensiile sunt mai mari. În fapt, există de trei ori mai multe şanse ca bătrânii din zonele rurale să fie săraci, faţă de cei din zonele urbane.

Migraţia de la sat la oraş a modificat şi mai puternic structura socială a naţiunii. Dacă în anii 1990 70% din părinţii din zonele rurale locuiau împreuncă cu copiii lor, deveniţi la rândul lor adulţi, până în 2006 media a scăzut la 40%, potrivit unui raport din 2012 întocmit de organizaţia internaţională World Bank.

batrani China sursa The Washington Post

În multe sate sunt abandonate din ce în ce mai multe case, lăsate în urmă de chinezii care şi-au părăsit locurile natale pentru a-şi găsi o slujbă la oraş. În timp ce casele nou construite au rămas nelocuite, „cele foarte vechi sunt locuite de bătrâni”, a declarat un muncitor din zona rurală.

Ritmul rapid de îmbătrânire a populaţiei chineze este extrem de periculos pentru viitorul economic al ţării. Până în 2053, numărâtul vârstiniclor va creşte la 487 de milioane de chinezi (35% din populaţie), faţă de cele 12% din prezent, potrivit datelor furnizate de guvernul Chinei. Până la acea dată vor exista mai mulţi pensionari chinezi decât întreaga populaţie a Statelor Unite, riscând un blocaj al economiei chineze.

 

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite