FOTO Regimul de la Phenian a publicat fotografii care-l surprind pe Kim Jong-un sărbătorind ultimul său test balistic. Ce spun experţii despre noua rachetă

FOTO Regimul de la Phenian a publicat fotografii care-l surprind pe Kim Jong-un sărbătorind ultimul său test balistic. Ce spun experţii despre noua rachetă

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (primul din imagine), entuziasmat de ultimul test balistic al armatei esale FOTO AFP

Coreea de Nord a publicat joi peste 40 de fotografii de la lansarea Hwasong-15, noua rachetă balistică intercontinentală (ICBM) despre care susţine că poate să atingă orice ţintă din teritoriul american.

Ştiri pe aceeaşi temă

Analizând imaginile, experţii sunt de părere că racheta este mai mare, mai avansată şi are un lansator mobil de producţie locală, ceea ce îl face mai greu de distrus într-un atac preventive, transmite AP, potrivit news.ro.

Însă are o potenţială problemă majoră, şi anume că nu poate să se ducă mai departe de coasta de vest dacă este încărcat cu un focos nuclear real şi nu fals, ca în cel pe care l-a transportat în testul de miercuri.

Hwasong-15, mai mare decât Hwasong-14

Noua ICBM pare să fie mai mare decât racheta de tip Hwasong-14, testată în două rânduri în iulie.

„Asta este o rachetă foarte mare (...). Şi nu vreau să spun «mare pentru Coreea de Nord». Numai câteva ţări pot să producă rachete de mărimea asta, iar Coreea de Nord tocmai a intrat în club“, a scris într-un mesaj postat pe Twitter, imediat după publicarea fotografiilor, Michael Duitsman, un cercetător de la Nonproliferation Studies, cu sediul la Monterey, în California.

Mărimea este importantă, pentru că o rachetă care ţinteşte Statele Unite trebuie să transporte mult combustibil.

Duitsman sugerează totodată că noua ICBM pare să aibă motorul aranjat alfel şi o direcţionare îmbunătăţită.

Kim Jong-un inspectând racheta Hwasong-15 înainte de test FOTO Twitter @ArmyComplex

Lansatorul, de producţie locală

Phenianul s-a lăudat în mai multe rânduri în anunţul lansării, miercuri, cu faptul că Hawasong-15 a fost lansată cu un vehicul de ridicare şi lansare fabricat în ţară.

Fotografiile publicate susţin aceste declaraţii.

Faptul că este în măsură să producă propriile vehicule mobile de lansare - intitulate TEL -, îi oferă Phenianului libertatea de a nu le mai obţine de la alte ţări, precum China, un lucru crucial având în vedere înăsprirea sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

TEL-urile deplasează rachetele şi le lansează din locuri greu de prevăzut. Acest lucru face mai dificlă găsirea şi distrugerea Hawasong-15 înainte de lansare.

Imagini de la lansarea rachetei Hwasong-15 FOTO Twitter @ArmyComplex

Încărcătura

Coreea de Nord susţine că Hwasong-15 poate să transporte un focos nuclear „super-greu“ pentru a ajunge oriunde pe teritoriul continental al Statelor Unite.

Vehiculul care reintră în atmosferă - conul din vârf - pare într-adevăr destul de mare.

Însă, cu cât este mai mare încărcătura, cu atât este mai scurtă raza de acţiune.

Michael Elleman, un expert în rachete, sugerează pe respectatul bloc 38 North, că presupusa rază de acţiune de 13.000 de kilometri a Hwasong-15 presupune o încărcătură de 150 de kilograme, care probabil că este mult mai uşoară decât orice focos nuclear real pe care-l produce Coreea de Nord.

Pentru a atinge Coasta de Vest, Phenianul trebuie să menţină această greutate la 500 de kilograme.

Dacă poate să o facă sau nu este un lucru discutabil.

„Bomba nucleară a lui Kim Jong-un trebuie să cântărească mai puţin de 350 de kilograme, dacă el se aşteaptă că lovească marginea continentală de vest a Statelor Unite“, apreciază Elleman.

„O încărcătură de 600 de kilograme abia atinge Seattle“, consideră el, citat de AP şi news.ro.

Coreea de Sud, în alertă înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă

Testul de miercuri a alertat din nou Coreea de Sud.

Ministrul sud-coreean al Unificării s-a declarat îngrijorat de un nou test în contextul apropierii Jocurilor Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în perioada 9-25 februarie la Pyeongchang, în estul Coreei de Sud. În opinia sa, regimul de la Phenian ar putea da „o lovitură fatală“ desfăşurării acestei competiţii sportive.

Factorii de decizie de la Washington şi Seul iau chiar în considerare amânarea exerciţiilor militare comune Key Resolve/Foal Eagle, care se desfăşoară de regulă în februarie-martie.

FOTO

FOTO AFP 

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO AFP 
  • FOTO AFP  
  • FOTO AFP  
  • FOTO AFP  
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările