FOTO Imagini dintr-un oraş fantomă al Japoniei, la doi ani de la cutremurul din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurii locuitori ai oraşelor fantomă au rămas câinii FOTO toshiyawatanabe.com
Singurii locuitori ai oraşelor fantomă au rămas câinii FOTO toshiyawatanabe.com

În martie 2011, cutremurul urmat de un tsunami care a lovit coasta de nord-est a Japoniei a devastat ţara, provocând moartea a zeci de mii de oameni şi cauzând pagube la centrala nucleară Fukushima. Astfel s-a ajuns la cea mai gravă criză nucleară de la Cernobîl încoace.

În cei doi ani de la tragedie, fotograful Toshiya Watanabe s-a întors de nenumărate ori în oraşul său natal, Namie, pe care acum îl aseamănă cu un oraş-fantomă, după ce a fost afectat de ape şi de radiaţii. Jurnaliştii publicaţiei „Vice“ au stat de vorbă cu fotograful japonez, pentru a afla mai multe detalii despre oraşele abandonate.

Un decor SF

Pe 12 martie, la o zi după ce tsunamiul a lovit Japonia, guvernul a anunţat că toţi cei care se află la mai puţin de 10 kilometri de centrala nucleară trebuie să evacueze de urgenţă zona. Toshiya Watanabe nu era acasă la momentul respectiv, astfel că familia lui a fost nevoită să plece în grabă fără a-şi mai lua bunurile.

Deşi accesul în zonă nu era permis, Toshyia a cerut permisiunea de a pătrunde doar pentru a arunca o ultimă privire asupra oraşului său natal. Reîntoarcerea l-a făcut să se simtă ca un personaj într-un film SF. „Nu erau oameni, ci numai sunetul vântului şi al păsărilor, iar când am închis ochii m-am simţit ca şi când aş sta în mijlocul unei păduri“, îşi aminteşte el.

oras fantoma japonia 1

FOTO toshiyawatanabe.com

Toshyia a obţinut permisiunea de a pătrunde în zona interzisă de mai multe ori. Deşi riscul este mare, spune că s-a obişnuit cu radiaţia. „Sigur că ne facem griji şi în privinţa radiaţiilor, dar, atâta timp cât stăm acolo trei – cinci ore vom fi în siguranţă. Dar poate că ne-am obişnuit din moment ce am intrat de atâtea ori. Radiaţiile au încă niveluri ridicate în unele zone, deci este încă periculos”, adaugă el.

oras fantoma japonia 2

FOTO toshiyawatanabe.com

Neîncrederea japonezilor

Eu nu încerc să-mi folosesc fotografiile pentru a transmite guvernului sau altcuiva un mesaj special, vreau doar să arăt lumii oraşul aşa cum este şi pentru ca fiecare persoană să aibă propria reacţie atunci când îl vede”, îşi motivează Toshyia acţiunea. Susţine că guvernul n-a spus adevărul despre ce s-a întâmplat la centrală, iar acum când încearcă să redreseze situaţia oamenii nu mai au încredere.

oras fantoma japonia 3

FOTO toshiyawatanabe.com

„Ne putem baza doar pe specialiştii nucleari din Germania, Franţa sau din Statele Unite pentru a ne spune cu ce pericole ne confruntăm. Am văzut deja cum copiii au fost afectaţi şi nimeni nu ştie exact ce se întâmplă. Nu există o modalitate de a spune ceea ce este adevărat sau nu, iar noi nu ştim pur şi simplu în cine mai putem avea încredere”, închie fotograful japonez.

oras fantoma japonia 4

FOTO toshiyawatanabe.com

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite