FOTO Ce se vindea în piaţa chineză de unde a plecat noul virus fatal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Piaţa de fructe de mare din Wuhan aflată la originea răspândirii noului tip de coronavirus care îngrijorează întreaga lume era un fel de menagerie cu numeroase specii ciudate.

GALERIE FOTO

Înainte de a-şi închide tarabele, piaţa de fructe de mare din Wuhan era cunoscută pentru vânzările ilegale de tot felul de specii exotice. Odată tranşată, carnea putea fi livrată direct la uşa clientului dornic de delicatese.

Gao Fu, directorul Centrului Naţional Chinez de Control şi Prevenţie a Bolilor, a recunoscut existenţa unor astfel de practici la Wuhan, dar a evitat să se pronunţe dacă vreuna dintre aceste specii ar fi transmis coronavirusul 2019-nCoV la om. Ori, conform unor cercetări realizate în China, noul tip de coronavirus ar proveni de la şarpe, viezure sau şobolan.

Cărnuri rare livrate la uşă

Interzise în principiu comercializării şi consumului, cărnurile de animale şi păsări sălbatice erau expuse la vânzare fără nicio reţinere în piaţa de fructe de mare din Wuhan. Jurnalistul local Muyi Xiao a publicat pe Twitter o listă cu astfel de delicatese exotice. Lista conţine carne de păun, struţ, şobolan, vulpe, crocodil, pui de lup, salamandră uriaşă, porc spinos, şarpe, măgar, câine şi chiar de cămilă.

„Congelată şi livrată la uşă direct de la abator“, anunţă un comerciant din Wuhan într-o broşură distribuită pe larg în mediul virtual.

Citând comercianţi din Wuhan, Beijing News scrie că produsul preferat al localnicilor este carnea de mistreţ.

Un simbol al distincţiei sociale

Cărnurile rare se regăsesc adesea în farfuriile chinezilor, chiar dacă autorităţile locale susţin că luptă împotriva braconajului şi specialităţilor culinare ilegale. Este o tradiţie ancestrală, moştenită de la cultura Lingnan, prezentă cândva în sud-estul Chinei.

Numeroşi chinezi consumă cărnuri exotice atât pentru aşa-zise proprietăţi terapeutice, cât şi pentru conferirea unui statut. Este vorba, totodată, de un simbol al „distincţiei sociale“, comentează corespondentul „Les Echos“. Iar „distincţia socială“ are un cost pe măsură. De exemplu, pangolinul, mamiferul cel mai căutat de braconieri, se vinde cu aproximativ 500 de yuani (60 de euro) la jumătate de kilogram.

Această gastronomie prezintă riscuri pentru sănătatea umană, atrage atenţia Christian Walzer, de la asociaţia ecologică Wildlife Conservation Society. Potrivit lui Walzer, 70 % din noile boli provin de la animale sălbatice, iar pieţele, aflate adesea în condiţii de igienă îndoielnice, sunt locurile ideale pentru apariţia şi transmiterea unui virus la om.

Epidemia de SARS, asemănătoare noului tip de coronavirus, a plecat în noiembrie 2002 de la zibetă, un mamifer specific Asiei de Sud-Est şi care se vindea mai ales în pieţele din Guangzhou, un megalopolis de aproape 15 milioane de locuitori din sudul Chinei.

Un bilanţ îngrijorător

Piaţa din Wuhan a fost închisă luna trecută, încă de la descoperirea primelor cazuri de contaminare cu 2019-nCoV în rândul unor vânzători.

În prezent, Wuhan, un megalopolis de 11 milioane de locuitori din centrul Chinei, se află în carantină, în timp ce China trece printr-o criză de sănătate la nivel naţional. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dă asigurări că monitorizează situaţia din China şi că nu e cazul încă pentru declararea unei urgenţe mondiale.

Totuşi, noul tip de coronavirus este destul de agresiv şi se răspândeşte foarte repede. Ultimul bilanţ furnizat de autorităţile chineze este de 136 de morţi şi 5.974 de pacienţi. Între noiembrie 2002 şi iunie 2003, SARS  s-a soldat cu 646 de morţi din 8.346 de cazuri depistate.

Pe lângă China, cazuri de contaminare cu 2019-nCoV au fost înregistrate în Australia, Canada, Statele Unite, Franţa, Germania, Emiratele Arabe Unite şi ţări vecine gigantului asiatic. Bilanţul creşte de la o oră la alta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite