FOTO VIDEO Atac armat în Thailanda: militarul care a terorizat un oraş întreg şi a omorât 26 de oameni a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul atacului armat din Nakhon Ratchasima FOTO Twitter
Autorul atacului armat din Nakhon Ratchasima FOTO Twitter

Militarul thailandez, care a omorât 26 de oameni şi a rănit alţi 42 deschizând focul într-o bază militară şi într-un mall, a fost împuşcat mortal duminică, după ce autorităţile l-au încolţit aproape 12 ore, relatează CNN.

UPDATE 13.20 Bilanţ oficial: 26 de morţi

Premierul Thailandei a anunţat că 26 de persoane au fost ucise în urma atacului comis de un militar în nord-estul ţării. Bilanţul iniţial era de 20 de victime. Atacatorul a fost împuşcat de forţele de ordine, relatează AFP.

Premierul Prayut Chan-O-Cha a precizat că motivele atacatorului au fost de "ordin personal", subliniind că evenimentul este unul "fără precedent".

Douăzeci şi şase de persoane, între care şi un băiat de 13 ani, au fost ucise de militar, înainte ca acesta să fie împuşcat de forţele de ordine.

"Este fără precedent în Thailanda şi vreau ca o astfel de criză să nu se mai producă", a declarat premierul, aflat la spitalul Nakhon Ratchasima, unde se află zeci de persoane rănite, dintre care două sunt în stare gravă.

Prayut a precizat că atacatorul, Jakrapanth Thomma, a avut o problemă personală, legată de vânzarea unei case.

El a utilizat o mitralieră M60, o armă de atac şi muniţii, furate de la baza sa militară, de unde a luat şi un vehicul militar.

Majoritatea celor 26 de victime au fost ucise în şi în jurul unui centru comercial.


UPDATE 05.00 Atacatorul a fost ucis

Atacatorul a fost împuşcat mortal, a anunţat, duminică dimineaţă, locotenentul general Thabya Kiatsarn, comandant în cadrul armatei thailandeze. 

Ministrul Sănătăţii Publice, Anutin Charnvirakul, a felicitat forţele de securitate pentru acţiunile lor, într-o postare  pe pagina sa de Facebook. „Mulţumesc poliţiei şi armatei pentru încheierea situaţiei. Atacatorul împuşcat mortal !!!"

„Numărul oficial al morţilor în acest moment este de 20 şi există 42 de răniţi. Dintre aceştia, 21 sunt încă la spital, iar 21 au plecat acasă", a spus Narinrat Phitchayakhamin, şeful Oficiului de Sănătate Publică din oraş.


UPDATE 00.00 De-a lungul serii, au fost raportate împuşcături sporadice

Autorităţile au închis centrul comercial Terminal 21 din Nakhon Ratchasima.

Trupele speciale şi ofiţerii de poliţie au intrat în căutarea suspectului şi au ajutat la evacuarea persoanelor ce se aflau în complex. Nu se cunoaşte încă numărul celor care au rămas încă în interiorul centrului.

Presa thailandeză raportează că un poliţist a fost ucis şi alţi cel puţin trei au fost răniţi în schimburile de focuri, însă nu există confirmări oficiale.

Bangkok Post a relatat că suspectul, în vârstă de 32 de ani, ar fi luat ostatici, dar nici acest lucru nu a fost confirmat oficial.


UPDATE 21.00 Atacatorul, de negăsit 

Forţele speciale thailandeze au examinat cele patru etaje ale părţii principale a centrului comercial Terminal 21 şi nu au găsit nici atacatorul care a ucis 20 de persoane, nici presupuşii ostatici pe care i-ar fi luat. 

Clădirea uriaşă a centrului comercial este formată din mai multe părţi, inclusiv o parcare cu mai multe niveluri.


UPDATE 19.00 Mama atacatorului, chemată să-l convingă să se predea

Autorităţile au izolat centrul comercial Terminal 21, unde bănuiesc că se ascunde atacatorul împreună cu 16 persoane pe care le-a luat ostatice. La faţa locului a fost adusă mama soldatului, în încercarea de a-l convinge să se predea.  

În mall au ajuns mai multe trupe după ce s-au auzit alte împuşcături. Numărul răniţilor a ajuns la 31. 


Atacul armat a început într-o bază militară, a continuat într-un templu budist, apoi într-un centru comercial din Nakhon Ratchasima, un oraş de aproape 150.000 de locuitori din nord-estul Thailandei.

Potrivit poliţiei, militarul şi-a împuşcat superiorul şi doi colegi, după care a fugit din cazarmă la bordul unui vehicul blindat. A deschis apoi focul la un templu budist şi la un centru comercial din centrul oraşului.

Potrivit ultimului bilanţ oficial, furnizat de Ministerul Sănătăţii, atacatorul a ucis 20 de persoane şi a rănit mai multe.

Poliţia le-a recomandat locuitorilor să evite deplasările şi să coopereze în vederea prinderii militarului ucigaş.

Acesta postează mesaje şi poze pe Facebook şi Instagram în legătură cu fapta sa, scriind într-un comentariu că „nimeni nu poate scăpa de moarte“.

Atac armat in Thailanda

Mesaj publicat pe Instagram de atacatorul din Thailanda

„Sunt obosit acum“, „nu mai pot să-mi mişc degetul“, a mai scris atacatorul. Numele său este Jakraphanth Thomma.

Autorităţile afirmă că nu cunosc motivele sale. „Nu ştim de ce face acest lucru. Se pare că a înnebunit“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului thailandez al Apărării.

Militarul a publicat mai multe mesaje incoerente în mediul virtual, denunţând între altele îmbogăţirea prin corupţie şi pe spatele altora. Facebook i-a blocat între timp contul.

Atac armat in Thailanda

Sergentul Jakraphanth Thomma, într-o poză din timpul atacului

Premierul thailandez Prayut Chan-o-cha a anunţat că urmăreşte situaţia „îndeaproape“ şi a cerut poliţiei să-l oprească pe atacator.

Înarmat cu o puşcă de automată şi un lansator de grenade, acesta ar fi luat 16 persoane ostatice la etajul patru al complexului comercial Terminal 21.

Afis cu soldatul thailandez Jakrapanth Thomma cautatt de autoritati FOTO EPA-EFE

 FOTO EPA-EFE

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite