FOTO Cum arată războiul antidrog din Filipine: crime extrajudiciare, sărăcie, teamă şi lacrimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victim[ a campaniei antidrog din Filipine FOTO AFP
Victim[ a campaniei antidrog din Filipine FOTO AFP

Alejandro Ormeneta, un angajat de la o firmă de pompe funebre din Manila, nu a avut niciodată atât de mult de lucru. Însă, după cinci luni de vărsare de sânge, cel care se află în prima linie a războiului contra drogurilor vrea doar ca omorurile să înceteze.

În fiecare noapte, Ormeneta şi colegii săi recuperează în medie cinci cadavre, de regulă din cartierele sărăcăcioase ale capitalei Filipinelor. Intrat într-o rutină macabră, bărbatul în vârstă de 47 de ani a ajuns să-şi pună întrebări asupra moralităţii campaniei lansate de preşedintele Rodrigo Duterte împotriva tuturor traficanţilor şi consumatorilor de droguri.

„Aşa ceva nu ar trebui să se întample. Sunt oameni, nu animale“, spune pentru AFP Alejandro Ormeneta, care lucrează pentru firma de pompe funebre Veronica Memorial Chapels.

Ormeneta îşi aminteşte că a văzut trei gloanţe în craniul unui presupus traficant de droguri. „Cred că era încă în viaţă când îi apăsau gloanţele în craniu. I-au făcut atât de mult rău“, deplânge el.

Campania antidrog Filipine FOTO AFP

Angajaţi de la pompe funebre recuperează cadavre dintr-un cartier sărăcăcios

De curând, s-a dus pe o alee dintr-un cartier sărăcăcios unde un bărbat fusese împuşcat mortal de atacatori mascaţi. Nu-i iese din cap cum sora acestuia a izbucnit în plâns şi a început să ţipe sfâşiată de durere în momentul recuperării cadavrului.

Potrivit poliţiei, Danilo Bolante, 47 de ani, vindea shabu, un drog psihostimulent ieftin care, în opinia lui Duterte, distruge societatea. Dar sora sa, Chona Balina, dă asigurări că el renunţase la traficul cu droguri şi chiar se autodenunţase la poliţie în cadrul campaniei guvernamentale de recuperare.

image

Chona Balina, sora unei victime a războiului contra drogurilor, în lacrimi

Un adevărat masacru

Rodrigo Duterte a câştigat alegerile prezidenţiale promiţând un război antidrog cu zeci de mii de victime şi glumind că angajaţii de la pompe funebre vor avea mereu treabă. Şi s-a ţinut de cuvânt.

Peste 2.000 de persoane au fost ucise de poliţie, iar altele 3.000 împuşcate mortal de necunoscuţi.

În pofida criticilor comunităţii internaţionale legate de fenomenul crimelor extrajudiciare aleatorii, Duterte nici nu concepe să renunţe. Ba dimpotrivă, el a spus recent că ar fi „bucuros să masacreze“ trei milioane de toxicomani. Iar sondajele arată că filipinezii îl susţin în acest sens.

Campania antidrog Filipine FOTO AFP

Un bărbat ucis de vânătorii de traficanţi şi consumatori de droguri

În acest context, dificultăţile cu care se confruntă firmele de pompe funebre sunt enorme, mai ales că nici nu se pune problema creşterii încasărilor.

Familiile celor ucişi în campania antidrog sunt prea sărace ca să mai poată plăti pentru funeralii, subliniază reporterul AFP.

„Nu ştiu cum o voi face (plata, n. red.), pentru că nu am de muncă“, spune, cu ochii în lacrimi, Balina, care a acceptat de la Veronica Memorial Chapels un pachet de 62.000 de pesos (1.160 de euro) care include îmbălsămarea, sicriul şi funeraliile.

Tarifele variază între 18.000 şi 400.000 de pesos, precizează Rico Teodocio, directorul firmei. Dar familiile nu se înghesuie să recupereze cadavrele membrilor lor, fie din cauza sărăciei, fie de teamă, adaugă el.

Campania antidrog Filipine FOTO AFP

Alejandro Ormeneta

Cadavrele sunt păstrate între două şi trei luni, apoi îngropate la comun.

„E trist. Sunt morţi şi nimeni nu-i caută“, spune mâhnit Ormeneta, arătând spre cadavrele înnegrite din morgă.

În opinia sa, micii dealeri nu merită să moară la întâmplare. „Sunt victimele drogurilor. Au fost nevoiţi să-şi câştige existenţa pentru a  evita foamea, probabil pentru copiii lor. Ar fi trebuit să li se dea o şansă. «Să nu ucizi», oare nu aşa scrie în Biblie“, spune el pentru AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite