Fostul director CIA acuză Huawei de spionaj pentru chinezi

Fostul director CIA acuză Huawei de spionaj pentru chinezi

Generalul Michael Hayden a condus cele mai importante servicii de securitate din SUA, CIA şi NSA

Fostul director CIA Michael Hayden susţine că al treilea cel mai mare producător de telefoane din lume, compania chineză Huawei, a realizat misiuni de spionaj pentru guvernul de la Beijing, anunţă AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hayden, aflat într-o vizită oficială în Australia, a declarat pentru Australian Financial Review că statul chinez este angajat într-un „spionaj fără limite" împotriva Occidentului. Fostul şef al CIA consideră că grupul Huawei a livrat informaţii agenţiilor de securitate ale statului.

Întrebat dacă el consideră că Huawei ar reprezenta o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite şi Australiei, Hayden a răspuns pozitiv -„da, cred că aşa este".

Marea Britanie, Statele Unite şi Australia şi-au exprimat îngrijorarea atât cu privire la presupuse legături între Huawei şi statul chinez, cât şi cu privire la faptul că echipamente furnizate de către societate ar putea fi utilizate pentru spionaj, anunţă Mediafax.

Pe de altă parte, gigantul de telecomunicaţii neagă orice legătură directă cu statul chinez, însă Congresul american a cerut anul trecut ca grupul să fie exclus de la contracte publice. El a fost exclus, de asemenea, de la licitaţii pentru contracte în domeniul reţelei de Internet de mare viteză în Australia.

Hayden, un general în retragere, a mai declarat că din punctul său de vedere reţelele de spionaj occidentale au probe „solide" despre activităţile de spionaj ale companiei Huawei pentru China.

„Este opinia mea ca profesionist. Însă, în calitate de fost director NSA, nu pot face niciun comentariu asupra unor fapte anume", a adăugat el. „Este foarte probabil ca Huawei să fi împărtăşit informaţii private sau mai ample despre sisteme de telecomunicaţii străine cu care se află în legătură. Cred că este de la sine înţeles", a adăugat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: