Coşmarul unui grup de orfani nord-coreeni: după patru ani de când au reuşit să fugă în China, au fost trimişi înapoi în ţara unde foametea face ravagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul câte unul, nouă orfani nord-coreeni au reuşit să tracă graniţa către China. Au furat şi au mâncat din tomberoane, au stat ascunşi doi ani într-o casă din China, de unde au fugit prin junglă în Laos. Acolo au fost prinşi de poliţişti. Le-au spus că-i vor trimite în Coreea de Sud. Când au ajuns şi-au dat seama că erau iar în Coreea de Nord. Acum povestesc cum au fost „păcăliţi” să fugă şi-i mulţumesc „tatălui” Kim Jong-un că i-a adus înapoi.

„Mi-e frică de ceea ce o să se întâmple cu ei după ce nu vor mai fi folosiţi pentru propagandă. Dacă nu continuăm să întrebăm mereu de aceşti copii, vor fi pierduţi pentru totdeauna şi nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat cu ei”, spune M.J., un misionar sud-coreean care locuieşte în China. I-a găsit pe cei nouă orfani în urmă cu aproape trei ani. 

Aveau părinţii fie morţi, fie care refuzau să aibă grijă de ei. Unul dintre copii a văzut cum tatăl său a fost omorât în bătaie de militarii de la o bază în care intrase pentru a cere mâncare. Din această cauză a devenit periculos, iar mama l-a alungat cu pietre atunci când a încercat să se întoarcă acasă. 

Rând pe rând, au trecut graniţa către China, unde trăiau din cerşit. Tot erau fericiţi - „În china, nici măcar cerşetorii nu mor de foame”, i-a spus atunci unul dintre ei lui M.J., misionarul sud-coreean care i-a ascuns apoi timp de doi ani în casa sa. 

Umblau prin gunoaie, prindeau şobolani şi locuiau într-o casă părăsită. Când s-au mutat la M.J. aveau degerături la mâini şi la picioare, unii făcuseră tuberculoză şi toţi sufereau de malnutriţie. 

După doi ani în care au încercat să faciliteze adopţii fie către cupluri din SUA, fie din Coreea de Sud, însă nimic nu s-a concretizat, misionarul şi soţia sa au decis să plătească un cărăuş pentru a-i trece pe cei nouă graniţa către Laos. Au trecut noaptea, prin junglă, dar au reuşit. A doua zi au fost prinşi într-un autobuz care se îndrepta spre capitală, într-un control al poliţiei. 

Niciunul dintre copii nu avea acte, aşa că au fost reţinuţi de autorităţi. Au rămas în custodia acestora timp de două săptămâni, interval în care M.J. a contactat ambasada Coreei de Sud din Laos în repetate rânduri pentru a explica situaţia tinerilor. În cele 18 zile în care cei nouă au fost reţinuţi, nimeni de la ambasadasud-coreeană nu i-a vizitat. Ba, mai mult, spune M.J., diplomaţii din Sud l-au sfătuit să nu intervină în niciun fel pentru a nu afecta procesul de obţinere a azilului în Laos. 

Pe 27 mai, autorităţile de la serviciul pentru imigranţi din Laos le-au spus tinerilor că, după călătoria de mii de kilometri, vor merge în sfârşit în Coreea de Sud. Bucuroşi, şi-au strâns cele câteva lucruri şi s-au urcat fericiţi în autobuz. În acel punct, M.J. şi soţia sa se trecuseră în Laos pentru a se interesa de tineri. Au fost încuiaţi câteva birouri mai departe de copii şi ţinuţi acolo două ore, exact când băieţii erau scoşi din instituţie. 

Când au ajuns la destinaţie abia şi-au dat seama că fuseseră repatriaţi în Coreea de Nord. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a confirmat faptul că grupul a fost adus înapoi la Phenian prin China. 

Acum, ei sunt folosiţi pentru propagandă şi povestesc cum au fost, de fapt, păcăliţi să fugă din Coreea de Nord şi-i mulţumesc liderului suprem Kim Jong-un pentru că i-a adus înapoi. 

Statul Laos a fost aspru criticat pentru felul în care a administrat problema celor nouă refugiaţi, atât de ONU, cât şi de mai multe organizaţii pentru drepturile omului. Autorităţile insistă însă asupra faptului că tinerii se aflau ilegal în Laos şi că misionarii care i-au ajutat sunt, de fapt, traficanţi de fiinţe umane. 

Ministrul de Externe al Coreei de Sud a declarat pentru CNN că vieţile şi siguranţa refugiaţilor din Coreea de Nord reprezintă o prioritate şi că a fost demarată o anchetă pentru a rezolva „problemele care au fost dezvăluite în urma acestui incident care, în final, a contribuit la consolidarea sistemului ca întreg”. 

În cei aproape patru ani de când au fugit din Coreea de Nord, unul dintre copii şi-a sărbătorit ziua de naştere pentru prima dată. Cei nouă au vizitat un parc de distracţii şi s-au jucat pe o plajă, povesteşte cuplul de misionari. „Cât am trăit cu ei, i-am văzut schimbându-se. Au început să aibă speranţe, au început să viseze şi ştiu că au fost mai fericiţi. Am fost atât de fericită la rândul meu pentru că făceam ceva care merita”, povesteşte soţia lui M.J.

CITEŞTE MAI MULT

Povestea soţilor sud-coreeni reuniţi după 60 de ani de când războiul i-a despărţit

El a fost luat prizonier în 1953, cu două zile înainte de semnarea armistiţiului şi dus într-o tabără din Coreea de Nord. I s-a spus că soţia sa a murit, aşa că s-a recăsătorit după câţiva ani. Dincolo de graniţă, primei lui soţii i s-a spus că el a murit. Ea nu s-a recăsătorit şi s-a mutat în China, unde şi-a crescut singură copilul. În 2004, doi bătrâni de 80 de ani s-au privit din nou pentru prima dată după mai bine de-o jumătate de veac.

Coreea de Nord acceptă o propunere umanitară a Sudului

Administraţia de la Phenian a acceptat acceptat propunerea Coreei de Sud de a relua reuniunile familiilor separate de războiul Coreei, în urmă cu 60 de ani, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Un oraş din Coreea de Nord, „deschis“ vizitatorilor. Accesul jurnaliştilor, sud-coreenilor şi americanilor este interzis

Coreea de Nord va fi, în sfârşit, accesibilă publicului, însă nu pe deplin. Mai exact, străinii vor putea vizita, într-o singură zi, oraşul Sinujiu.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite