Filipine ia distanţă de SUA şi le cere consilierilor militari americani să părăsească ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce l-a insultat pe preşedintele Barack Obama numindu-l „fiu de târfă“, liderul filipinez  le cere consilierilor militari americani să părăsească ţara. Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ameninţat şi cu retragerea ţării sale din cadrul ONU, într-o izbucnire de furie faţă de critici dure la adresa campaniei sale în lupta împotriva drogurilor, în care ar fi fost asasinate sute de persoane.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat luni că a ordonat tuturor consilierilor din forţele speciale americane care asistă trupele combatante împotriva insurgenţilor separatişti musulmani în sudul Filipinelor să părăsească această zonă, relatează AFP.

În cursul unei reuniuni a funcţionarilor guvernului la Davao, cel mai mare oraş din sudul Filipinelor, şeful statului a afirmat că alinierea ţării sale la Occident este cauza insurecţiei musulmane care persistă în sudul ţării. „Musulmanii vor deveni şi mai agitaţi. Dacă văd un american, ei îl vor ucide“, a adăugat el.

În timpul discursului său, Duterte a arătat fotografii şi a citat relatări referitoare la musulmani ucişi de forţele americane la începutul secolului al XX-lea, când Filipinele fuseseră colonie americană până în 1946. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ernesto Abella, a declarat că „anunţul de luni reflectă o nouă orientare spre o politică externă independentă“. 

Negocieri de pace cu musulmanii

Aflat în fruntea ţării de la sfârşitul lunii iunie, după ce fusese ales preşedinte în mai, Rodrigo Duterte a relansat eforturile pentru a ajunge la acorduri de pace cu rebeliunile comunistă şi musulmană şi a pune capăt deceniilor de violenţe care au făcut peste 150.000 de morţi. 

În august, el a reluat negocierile de pace cu cea mai importantă organizaţie separatistă musulmană, Fronto Moro islamică de eliberare, care luptă din 1970 pentru independenţa regiunilor cu populaţie majoritar musulmană. 

Consilierii militari americani prezenţi în regiune antrenează forţele filipineze, dar nu au dreptul să participe la confruntări decât în situaţii de autoapărare. 

Anterior, circa 500 până la 600 de militari americani erau desfăşuraţi pe insula Mindanao (sud), dar în 2014 ministrul filipinez al apărării Voltaire Gazmin anunţase că numărul lor s-ar fi redus la 200. 

Duterte, supărat şi pe ONU 

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ameninţat, luna trecută,  cu o retragere a ţării sale din cadrul ONU, într-o izbucnire de furie faţă de critici dure la adresa campaniei sale în lupta împotriva drogurilor, în care ar fi fost asasinate sute de persoane, potrivit AP.

Duterte a ridiculizat Organizaţia Naţiunilor Unite ca inutilă şi a denunţat extrem de dur uciderea unor afroamericani de către poliţia americană.

El s-a folosit de imaginea obsedantă a lui Omran, copilul scos plin de sânge dintre dărâmături în urma unui atac cu rachetă asupra unei clădiri din oraşul sirian Alep, pentru a denunţa incapacitatea ONU şi Statelor Unite de a opri asemenea conflicte sângeroase. Vocalul şef de stat a deplâns faptul că el este criticat, în schimb, pentru moartea unor criminali.

Duterte a acuzat ONU şi experţi ai organizaţiei că se amestecă în afacerile interne ale Filipinelor, prin faptul că îndeamnă să se pună capăt unui val de asasinări ale unor presupuşi traficanţi de droguri de când a devenit preşedinte, pe 30 iunie, potrivit DPA.

„Nu vreau să vă insult, dar poate că va fi nevoie să ne despărţim de ONU“, a declarat el într-o conferinţă de presă la Davao (sud), un oraş al cărui primar a fost înainte să fie ales şef al statului. El a denunţat un eşec al ONU în lupta împotriva foametei, terorismului şi războaielor din Siria şi Irak.

„Dacă voi, ONU, puteţi să spuneţi acum un lucru rău despre mine, eu pot să spun zece (despre voi)“, a declarat el. "Dacă v-aţi fi respectat mandatul, aţi fi oprit toate aceste războaie şi crime", a adăugat el.

Peste 600 de presupuşi traficanţi de droguri au fost ucişi începând de la 30 iunie şi până în prezent, potrivit poliţiei. Presa locală şi asociaţii pentru apărarea drepturilor omului plasează acest bilanţ la 1.000 de morţi.

Raportoarea specială a ONU pentru execuţii extrajudiciare Agnes Callamard a îndemnat să se pună capăt „uciderii ilegale“ a unor persoane suspectate că sunt implicate în traficul de droguri şi l-a criticat pe Duterte că nu face suficient să se asigure că poliţia aplică legea.

Ea a anunţat că este pregătită să efectueze o vizită în Filipine pentru a evalua situaţia personal, însă Guvernul de la Manila i-a comunicat că nu este binevenită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite