Femeile din India care-şi fac dreptate cu băţul: „Violatorii ar trebui bătuţi de femei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banda Gulabi se luptă împotriva violenţei la adresa femeilor, previne abuzul copiilor, se luptă contra căsătoriilor aranjate pentru copii şi ajută cuplurile care se iubesc să se căsătorească FOTO Al-Jazeera
Banda Gulabi se luptă împotriva violenţei la adresa femeilor, previne abuzul copiilor, se luptă contra căsătoriilor aranjate pentru copii şi ajută cuplurile care se iubesc să se căsătorească FOTO Al-Jazeera

Un grup de femei răzbunătoare din India atrage atenţia prin faptul că s-a decis să lupte, cu beţe, împotriva soţilor violenţi şi violatorilor. „Banda Roz“ este numele unei grupări de peste 400.000 de femei care îşi caută dreptatea într-o ţară în care violul şi abuzul sunt la ordinea zilei, notează „Al-Jazeera“.

„Gulabi Gang“ sau Banda Roz este numele unui grup de femei din India care au luat armele în mâini (sau beţele) pentru a lupta cu violatorii şi soţii violenţi. „Da, ne luptăm cu violatorii cu beţe. Găsim vinovatul, şi-l învineţim ca să nu mai îndrăznească să facă rău vreunei fete sau femei“, se laudă Sampat Devi Pal, liderul şi fondatorul grupului.

Puterea băţului

Devi a descoperit pentru prima dată puterea băţului în anii '80, atunci când l-a folosit pe soţul violent al unei vecine. Intervenţia lui Devi a obţinut rezultatul dorit şi soţul recalcitrant a fost nevoit să-şi revizuiască comportamentul. Dar, mai important, modelul unei justiţii alternative a inspirat o mişcare ce numără acum peste 400.000 de femei, toate îmbrăcate în sariuri roz, care acţionează de-a lungul a 11 districte din cea mai mare provincie a Indiei, Uttar Pradesh.

Banda Gulabi se luptă împotriva violenţei la adresa femeilor, previne abuzul copiilor, se luptă contra căsătoriilor aranjate pentru copii şi ajută cuplurile care se iubesc să se căsătorească, în ciuda rezistenţei localnicilor. Aceasta este viziunea bandei roz de a „proteja pe cei slabi de abuz şi de a lupta împotriva corupţiei“. Activitatea lor şi-a găsit susţinători în India, ţară în care violurile în grup şi crimele sexuale au loc la ordinea zilei, scrie „Al-Jazeera“

„Atunci când o femeie vrea să devină membru este pentru că ea însăşi a suferit nedreptăţi, a fost oprimată şi nu vrea să le vadă şi pe altele că-i împărtăşesc soarta“, declară Suman Singh, comandantul executiv al grupării, din districtul Mahoba. „Toate femeile noastre pot ţine piept unui bărbat şi, dacă e nevoie, să-şi găsească dreptatea cu un băţ“, adaugă femeia.

Situaţia femeii din India este gravă

Şi totuşi, situaţia femeilor din India rămâne foarte gravă. Analfabetismul în rândul lor este de 47%, iar infanticidul, căsătoriile fetiţelor şi violenţa domestică sunt la cote foarte mari. Din această cauză, provincia Uttar Pradesh se află pe primele locuri privind nesiguranţa pentru femei, având 1.963 de cazuri de viol, 7.910 cazuri de răpiri şi 2.224 cazuri de ucidere a femeilor, şi asta doar în 2012.

Banda roz din india care lupta impotriva violurilor FOTO Al Jazeera

Din cauza acestor cifre Devi şi grupul ei de răzbunătoare au luat situaţia în propriile mâini. Atunci când grupul află de o crimă, de corupţie sau de o situaţie violentă la adresa femeilor, mai întâi încearcă s-o rezolve prin dialog, apoi prin marşuri (foto dreapta) sau greve ale foamei. Însă, când nimic nu funcţionează, beţele rezolvă situaţia.

„Sistemul juridic este disfuncţional şi nu putem avea încredere în el“, spune jurnalista şi autoarea volumului „Revoluţia sariurilor roz“ Amana Fontanella Khan. Potrivit ei, scopul lui Devi de a obţine drepturi egale şi libertate pentru femei a găsit adepţi în multe districte datorită modurilor îndrăzneţe şi creative de a protesta.

„Banda Gulabi şi-a găsit loc în golul lăsat de stat şi oferă mijloace alternative de justiţie“, notează jurnalista.

Banda sariurilor roz a fost recunoscută şi de autorităţi

Autorităţile din regiune au recunoscut puterea bandei roz. „Banda Gulabi a creat o asemenea putere pentru

Devi- lidera Bandei roz din India Foto Al-Jazeera

femei încât ne-a insuflat o nouă dorinţă de a lupta împotriva exploatării femeilor“, spune Arvind Sen, şeful poliţiei din districtul Banda.

Într-un documentar, Devi (foto dreapta) vorbeşte despre presiunile pe care le-a făcut la poliţie de a înregistra un caz privind moartea unei fete de 15 ani care, se pare, fusese arsă de vie de socrii ei. În documentar se dezvăluie faptul că, de fapt, fata fusese omorâtă de soţul care avea o relaţie extraconjugală.

Cineasta Nishita Jain, care a stat cu grupul lui Devi timp de cinci luni, filmând pentru documentar, a fost foarte impresionată de femei. „Este ironic că într-una dintre cele mai înapoiate regiuni ale Indiei, femeile sunt forţate să devină «masculine» şi agresive în lupta lor împotriva patriarhatului“, spune ea.

Bărbaţii care comit aceste atrocităţi ar trebui bătuţi de femei. Ar trebui prinşi şi să li se tatueze pe frunte «Sunt violator»“, spune Devi care vrea ca femeile să se organizeze şi să le dea o lecţie criminalilor.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite