Femeia creştină achitată după pedeapsa capitală primită pentru blasfemie părăseşte Pakistanul. Armata îi avertizează pe manifestanţi că „răbdarea“ sa are limite

Femeia creştină achitată după pedeapsa capitală primită pentru blasfemie părăseşte Pakistanul. Armata îi avertizează pe manifestanţi că „răbdarea“ sa are limite

Asia Bibi

Femeia creştină care a fost achitată în Pakistan pentru condamnare la moarte după ce a fost acuzată de blasfemie urmează să părăsească ţara, au anunţat membrii familiei, sute de radicali islamişti protestând pentru a doua zi consecutiv împotriva verdictului, relatează Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestele vin ca urmare a deciziei Curţii Supreme din Pakistan care a decis miercuri să o achite pe femeia care în anul 2010 a fost condamnată pentru blasfemie în urma unei altercaţii în 2009, care a izbucnit după ce două femei de religie musulmană au refuzat să bea apă din recipientul folosit de o persoană creştină.
 
Asia Bibi a fost acuzată că l-ar fi insultat pe profetul Mahomed în cursul altercaţiei.
 
Blasfemia este un subiect extrem de delicat în Pakistan, precum şi în majoritatea ţărilor musulmane unde un simplu zvon de blasfemie poate provoca incidente violente şi chiar linşarea presupuşilor responsabili, dar şi condamnarea la moarte.
 
Noi proteste
 
Armata pakistaneză i-a avertizat vineri pe extremiştii care protestează împotriva achitării Asiei Bibi că "răbdarea" sa are limite, în a treia zi de proteste după decizia Curţii supreme a ţării de a o elibera pe femeia creştină condamnată în 2010 la moarte pentru "blasfemie", relatează AFP.
 
"Este o chestiune judiciară şi armata nu are nimic de-a face. Nu ne antrenaţi în astfel de cazuri", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze Asif Ghafoor, cerând totodată reglementarea "amicală" a conflictului, după ce miercuri unul din liderii manifestanţilor a îndemnat, la rândul său, la asasinarea judecătorilor Curţii Supreme şi la revoltă în rândurile armatei, în reacţie la verdict.
 
"Tolerăm remarci împotriva noastră, dar orice acţiune trebuie întreprinsă în conformitate cu legea şi Constituţia. Nu ne forţaţi să trecem la acţiune", a avertizat purtătorul de cuvânt.
 
"Toţi musulmanii îl iubesc pe Sfântul Profet şi aici nu există compromis. Islamul ne învaţă pacea, iertarea şi iubirea", a subliniat responsabilul pakistanez, adăugând că "armata pakistaneză se preocupă să elimine terorismul din ţară". "Suntem singura poveste de succes din lumea musulmană în ce priveşte realizările în combaterea terorismului. Pacea va fi menţinută în întreaga ţară", a insistat acesta.
 
Câteva mii de manifestanţi sunt aşteptaţi vineri după-amiaza pe străzi în Pakistan pentru a trei a zi consecutivă de proteste, care au dus zilele trecute la închiderea a numeroase şcoli şi magazine. Vineri, reţeaua mobilă era întreruptă în principalele oraşe, iar traficul era puternic perturbat.
 
Majoritatea protestelor au fost convocate de partidul radical Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), cunoscut pentru orientările sale dure în special în ce priveşte blasfemia, subiect foarte sensibil în Pakistan, dar şi alte partide religioase au anunţat manifestaţii separate.
 
În 2017, TLP a blocat accesul la Islamabad pentru mai multe săptămâni, din cauze similare, obţinând atunci demisia ministrului justiţiei.
 
Miercuri, înaintea plecării sale într-o vizită în China pentru a negocia, între altele, un important ajutor financiar pentru Pakistan, premierul pakistanez Imran Khan i-a criticat dur pe extremişti, avertizându-i că statul "nu tolerează sabotajul" şi îşi va "asuma responsabilităţile" dacă va fi necesar. Joi, guvernul a decis lansarea cu negocieri cu TLP.
 
În ce-l priveşte, clericul Khadim Hussain Rizvi, responsabil al TLP, a afirmat vineri, potrivit EFE, că dialogul cu guvernul a eşuat şi i-a îndemnat pe susţinătorii partidului la grevă pentru a paraliza ţara. "Toţi credincioşii Profetului trebuie să se pregătească să moară în onoarea Lui", a indicat responsabilul TLP pe Twitter.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările