Experţii sanitari susţin că anumite măsuri de dezinfectare a spaţiilor publice sunt exagerate: Este o imagine ridicolă

Experţii sanitari susţin că anumite măsuri de dezinfectare a spaţiilor publice sunt exagerate: Este o imagine ridicolă

Cabină decontaminare la Manila, Filipine FOTO EPA-EFE

De la Indonezia care foloseşte drone pentru a împrăştia dezinfectaţi deasupra oraşelor la Turcia care îşi decontaminează bazarele, tot mai multe ţări au început să răspundă pandemiei cu măsuri de dezinfectare a spaţiilor publice. Experţii sanitari avertizează că există riscuri pentru sănătate şi că unele ţări, în special cele asiatice, merg prea departe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decontaminarea spaţiilor publice din zonele urbane este o măsură de combatere a pandemiei luată la nivel global, în contextul propagării rapide a virusului,
    
Specialiştii în boli infecţioase au denunţat dezinfecţiile ample care au loc în toată lumea şi în principal în ţări asiatice în care epidemia de coronavirus a izbucnit mai recent, întrucât consumă resurse, timp şi pun sănătatea oamenilor în pericol.
 
Recent un stat din India a mers atât de departe că a stropit cu dezinfectaţi un grup de migranţi reveniţi acasă. Ţări precum Filipine şi Indonezia pun la dispoziţia populaţiei cabine de decontaminare pentru a preveni răspândirea virusului.
 
„Este o imagine absolut ridicolă pe care o vedem în multe ţări”, a spus Dale Fisher, un expert în boli infecţioase din Singapore, preşedintele Reţelei de Alertă epidemică globală şi Răspuns 
coordonată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
„Mă îndoiesc că ajută cu ceva şl pot fi toxice pentru oameni. Virusul nu supravieţuieşte multă vreme în mediu, iar oamenii nu ating în general solul”, a spus acesta.
 
Purtătorul de cuvânt al primarului oraşului indonezian Surabaya, al doilea oraş ca mărime din ţară, a spus că s-a impus folosirea dronelor pentru decontaminare în zonele cu cazuri confirmate, întrucât virusul poate fi „oriunde”.
 
 FOTO EPA-EFE 
 
Acesta a comparat dezinfectantul be bază de clorură de benzalconiu folosit, care în concentraţii mari cauzează iritaţii ale pielii, cu „săpunul” argumentând că astfel „virusul e slăbit şi nu mai intră în corp”.
 
Experţii spun că noul coronavirus se transmite în principal prin stropii de salivă împrăştiaţi când oamenii tuşesc sau strănută, dar şi prin suprafeţe contaminate pe care le ating şi apoi îşi duc mâinile la nas, gură sau ochi.
 
Paul Tambyah, expert al Societăţii de Microbiologie Clinică şi Infecţie Asia Pacific, a spus că spălatul pe mâini şi decontaminarea ţintită a suprafeţelor cu care oamenii iau contact cel mai frecvent precum butoanele lifturilor oferă protecţie mai bună decât una cuprinzătoare a tuturor spaţiilor publice.
 
„Este probabil cel mai ieftin şi vizibil mod de a o face, însă o igienă atentă personală şi a spaţiilor publice au probabil o eficienţă mai ridicată”, a spus acesta.
 
Luni, lucrătorii sanitari ai statului Utter Pradesh din nordul Indiei au folosit furtune pentru a-i dezinfecta pe muncitorii migranţi întorşi în satele lor natale.
 
Imaginile cu camioane împrăştiind dezinfectanţi în aer sau din pulverizatoare au stârnit furia experţilor din sănătate.
 
FOTO EPA-EFE
 
„Decontaminarea străzilor nu va avea un impact major”,  a spus Christopher Lee, fost  adjunct în Ministerul sănătăţii din Malaysia, expert în boli infecţioase.
 
În Indonezia cabine de decontaminare sunt instalate în capitală.
 
„Cred că e bine... Mă simt igienizată după ce am atins tot felul de lucruri prin autobuze. Mă simt mai bine protejată”, a spus o trectătoare care a folosit o astfel de cabină.
 
Iniţiativa derulată cu suportul autorităţilor locale a fost criticată chiar de unul dintre experţii care consiliază echipa guvernamentală de răspuns la coronavirus.
 
„Provoacă iritaţii la nivelul pielii, gurii şi ochilor”, a spus Wiku Adisasmito, profesor de sănătate publică la Universitatea din Indonezia.
 
Cabină de decontaminare la Aeroportul Internaţional Juanda din Surabaya - Indonezia 27 martie 2020 FOTO EPA-EFE
 
 Leong Hoe Nam, un expert în boli infecţioase la spitalul Mount Elizabeth din Singapore a spus că decontaminarea spaţiilor publice atrage atenţia publică şi astfel poate ridica moralul populaţiei, dar nu sunt un control eficient al răspândiriii virusului.
 
„Un efect mai bun ar fi obţinut dacă ar fi folosite tunuri de apă pentru a-i forţa să se întorcă acasă”, a spus acesta.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: