Expert în politici chineze: Xi Jinping se confruntă cu o revoltă surpriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping (în centrul imaginii), la Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez FOTO EPA-EFE
Xi Jinping (în centrul imaginii), la Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez FOTO EPA-EFE

Înăsprirea retoricii lui Xi Jinping în dosarul taiwanez poate fi o încercare a liderului de la Beijing de a distrage atenţia şi de a-şi menţine autoritatea în Partidul Comunist Chinez (PCC), unde se află în dificultate, spune un expert în politici chineze.

În opinia lui Paul Monk, fost şef al biroului pentru China din cadrul Organizaţiei Australiene de Informaţii în domeniul Apărării, Xi Jinping „se zbate” în prezent pentru poziţia sa de lider al PCC şi implicit al Chinei. Potrivit expertului australian, liderul de la Beijing se confruntă cu o revoltă surpriză în interiorul PCC şi încearcă să-şi salveze autoritatea prin intensificarea retoricii în dosarul taiwanez.

„Ideea că China devine tot mai puternică cu fiecare măsură luată şi că ar trebui să tremurăm în bocanci este greşită”, spune Paul Monk într-un interviu acordat pentru Sky News Australia.

„Dacă suntem atenţi, putem vedea că face greşeli, iar regimul său se zbate”, continuă el.

Potrivit lui Monk, PCC este afectat de o „luptă majoră” între „amicii lui Xi şi vechi membri de partid care îşi doresc reforme”.

„Există aşteptări pentru deschidere şi reformă. Xi a renunţat la reformă şi merge în direcţia opusă. Acest lucru provoacă tensiuni în creştere în cadrul partidului”, susţine expertul australian.

„Nu este neverosimil să vedem un scenariu în care Xi este îndepărtat de la putere”, conchide el, punând la îndoială capacitatea liderului chinez de a fi un strateg.

Paul Monk face această analiză în timp ce China se confruntă cu creşteri de preţuri şi o criză energetică. Milioane de case şi numeroase companii din China sunt afectate deja de întreruperile de curent.

Datele pe septembrie 2021 arată că activitatea industrială a Chinei s-a redus până la nivelul din februarie 2020, lună afectată din plin de restricţiile anti-coronavirus.

Potrivit corespondentului France 24, Charles Pellegrin, creşterea preţurilor la energie ar putea declanşa reacţie adversă împotriva regimului Xi dacă va fi urmată şi de scăderea nivelului de trai.

În acest context, Xi Jinping îşi intensifică retorica în dosarul taiwanez, făcând presiuni pentru reunificarea Chinei.

„Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în faţa obţinerii reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns contra revigorării naţionale”, a spus liderul comunist chinez sâmbătă, la aniversarea revoluţiei din 1911 care a răsturnat dinastia imperială.

„Nimeni nu trebuie să subestimeze neclintita hotărâre a poporului chinez, dorinţa fermă şi puternica sa capacitate de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Istorica sarcină a reunificării complete a ţării mamă trebuie realizată, şi cu siguranţă va fi realizată”, a adăugat el, dând fiori Taiwanului.

Discursul nu a fost primit bine la Taipei. Preşedinţia i-a răspuns că Taiwanul este o ţară suverană şi independentă, nu o parte a Republicii Populare Chineze.

„Viitorul naţiunii stă în mâinile poporului taiwanez”, a subliniat sursa citată.

Tensiunile militare cu China se află la cea mai înaltă cotă din ultimele patru decenii, a spus miercurea trecută ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, care a cerut parlamentului bani suplimentari pentru armată după ce număr record de aviane de luptă chineze au intrat în zona de identificare aeriană a insulei.

Forţele aeriene chineze au desfăşurat, timp de patru zile consecutive, începând cu 1 octombrie, incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, în care au fost implicate 150 de avioane de luptă.

Într-un interviu acordat pentru China Times, Chiu Kuo-cheng a declarat că statul chinez este capabil să invadeze Taiwanul până în 2025.

China revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său şi a afirmat în repetate rânduri că va recupera insula prin orice mijloace. În schimb, guvernul Taiwanului declară că se află deja la conducerea unei naţiuni suverane, fără a mai fi necesară declararea independenţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite