Exodul multimilionarilor chinezi ar putea afecta creşterea economică a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul
tot mai mare de chinezi bogaţi care optează să emigreze pentru a
investi în străinătate ar putea afecta ocuparea forţei de muncă
şi economia din China FOTO AFP
Numărul tot mai mare de chinezi bogaţi care optează să emigreze pentru a investi în străinătate ar putea afecta ocuparea forţei de muncă şi economia din China FOTO AFP

Sătui de poluare, de mâncarea contaminată şi de nesiguranţa economică, o treime dintre multimilionarii chinezi, cu o avere de cel puţin 16 milioane de dolari, au emigrat, în timp ce jumătate dintre cei rămaşi se gândesc să-i urmeze, susţine raportul anual al migraţiei chineze.

Rezultatele cercetării sugerează că antreprenorii chinezi pleacă în căutarea unui loc mai bun în care să-şi păstreze banii, să-şi educe copiii şi în care să găsească o mai bună calitate a vieţii. 150.000 de chinezi au emigrat în Statele Unite, Canada, Australia şi în Noua Zeelandă anul trecut. În plus, 27% din antreprenorii a căror avere a depăşit 16,4 miliarde de dolari au emigrat deja, iar alţi 47% se gândesc să-i urmeze.

Descoperirile au fost însoţite de avertismente dure din partea academicienilor, privind eventualele consecinţe, susţine „The Telegraph“.

„Plecarea lor este o mare pierdere pentru China“, spune Wang Huiyao, unul dintre autorii raportului. El descrie exodul ca fiind „o mare pierdere de talente“. Emigrarea poate „produce pagube ţării în ceea ce priveşte bunurile şi talentele şi să complice dezvoltarea acestei economii substanţiale“, conform publicaţiei „Xinhua“.

Cui Yu, o mamă de 31 de ani, a ajuns la concluzia că doreşte o educaţie mai bună pentru copiii ei şi un mediu de trai care să-i ofere mai multe oportunităţi de muncă ei şi soţului său.

Rupert Hoogewerf, fondatorul raportului Hurun, care publică anual o listă a celor mai bogaţi oameni din China, spune că descoperirile sunt „un subiect foarte sensibil la nivel politic“ din cauza faptului că elitele cu relaţii nu au încredere în viitorul politic şi economic al ţării.

„Cred că este un tabu politic“, spune Hoogewerf, adăugând că educaţia, poluarea şi siguranţa zilei de mâine sunt câteva dintre explicaţiile din spatele acestei tendinţe. Dar tot el îndeamnă la prudenţă, subliniind faptul că mulţi dintre emigranţi caută, pur şi simplu, rezidenţă în alte ţări şi nu vor să renunţe de tot la cetăţenia chineză.

„Dacă îşi retrag şi banii, atunci există riscul să se piardă 50% din capitalul întregii ţări. Dar, în practică, nu va fi chiar aşa. Mulţi dintre antreprenorii pe care îi cunosc nu vor renunţa la China. Au crescut în China, sunt mândri de ţara lor şi nu-i vor întoarce spatele tocmai acum.“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite