Evoluţia participării femeilor la Jocurile Olimpice  

0
Publicat:
Ultima actualizare:
femei

Transformarea drastică a sportului din ultimele decenii, femeile participând în număr tot mai mare la competiţiile sportive din întreaga lume, a cunoscut două schimbări majore la jumătatea lunii iulie. Arabia Saudită a fost de acord să trimită două sportive la Jocurile Olimpice de la Londra, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată în istoria sportului, toate ţările participante vor avea concurenți sportivi de sex feminin. De asemenea, pentru prima dată, echipa olimpică a Statelor Unite va număra mai mulți atleți de sex feminin, decât de sex masculin.

Prezenţa femeilor în cadrul competițiilor sportive din fiecare cele 200 de națiuni participante, aduce o mare schimbare în peisajul sportiv. Până la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, femeilor nu le era permis nici măcar să participe la maratoanele sportive. Cu mai puțin de 20 de ani în urmă, la Jocurile de la Atlanta din 1996, au existat 26 de țări care nu au trimis femei în competiție, potrivit New York Times.

Guvernul şi oficialii sportivi din Arabia Saudită s-au confruntat cu presiuni internaționale din cauza regulilor stricte care interziceau participarea femeilor în cadrul competițiilor de la Jocurile Olimpice. În martie, Comitetul Olimpic Internațional şi-a exprimat încrederea că Arabia Saudită va trimite femei la Jocurile de la Londra. În următoarele luni, însă, oficialii saudiţi au trimis semnale contradictorii. Între timp, alte două ţări musulmane, Qatar şi Brunei, au anunţat că vor trimite, pentru prima dată, femei la Jocurile Olimpice.

Arabia Saudită, însă, este considerat cel mai important stat dintre cele trei, având în vedere dimensiunea sa, resursele de petrol şi restricţiilor impuse asupra femeilor în viaţa de zi cu zi.

Femeile reprezintă peste 40% dintre cei 10.500 de participanţi de la JO din Londra, cam tot atâtea participante luând parte şi la Jocurile de Iarnă din 2010, în Vancouver.

În competiția de la Londra s-au înscris 269 de femei din Statele Unite ale Americii, comparativ cu delegația de bărbați, formată din 261 de sportivi, ceea ce reflectă impactul legislaţiei federale adoptate în urmă cu 40 de ani, care interzice discriminarea între sexe.  

„Comitetul Olimpic Internațional s-a străduit să asigure un echilibru cât mai mare între sexe, la Jocurile Olimpice, iar ultimele știri arată o evoluție încurajatoare”, a declarat Jacques Rogge, președintele Comitetului Olimpic Internaţional.

Cele două sportive incluse în delegaţia Arabiei Saudite vor concura în competiţiile de judo şi atletism, 800 de metri.  

„Sunt foarte entuziasmată să particip la Jocurile Olimpice din acest an şi să fiu una dintre primele femei care vor reprezenta Arabia Saudită. Este o onoare pentru mine şi sper să pot face mai multe pentru ca femeile de acolo să se impice mai mult în sport“, a declarat Sarah Attar (19 ani), reprezentanta saudită la proba de atletism.

Asupra femeilor saudite sunt impuse restricţii în activităţile de zi cu zi, de la dreptul de a conduce sau a călători, la posibilitatea de a-și deschide un cont bancar.

Human Rights Watch a sfătuit Comitetul Olimpic Internațional să profite de acest moment pentru a pune mai multe condiții oficialilor saudiţi precum implementarea sportului în programa şcolară a fetelor, crearea  unei secţii de femei în Comitetul Olimpic Saudit și a unei federații sportive care să permită femeilor care trăiesc în ţară să participe la evenimente internaţionale.

Janice Fosyth, directorul Centrului Internaţional pentru Studii Olimpice, a spus că, în ciuda progreselor din rândul ţărilor musulmane, puterea rămâne concentrată în mâinile „albilor europeni“. Boxul, un nou sport pentru femei, în Londra, oferă doar trei clase de greutate pentru femei, comparativ cu 10 pentru bărbaţi. De asemenea, softball-ul și baseball-ul au fost scoase din competiție, o lovitură puternică pentru femeile din Statele Unite ale Americii, Asia şi Australia.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite