Eşec pentru programul spaţial sud-coreean: Racheta „Nuri” nu a reuşit să-şi plaseze încărcătura pe orbită VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Coreea de Sud a eşuat joi în a plasa un satelit dezactivat pe orbită cu ajutorul primei sale rachete de concepţie sută la sută autohtonă.

Racheta Korean Satellite Launch Vehicle II, supranumită „Nuri”, a fost lansată la ora locală 17.00 (11.00 ora României) de la Centrul Spaţial Naro din Goheung, lăsând în urma ei o coloană de flăcări.

„S-ar zice că se ridică spre cer fără probleme”, a declarat un prezentator al postului naţional de televiziune.

În câteva minute, „Nuri” a atins altitudinea de 600 de kilometri, unde ar fi trebuit să plaseze o încărcătură falsă de o tonă şi jumătate. Însă această prima rachetă spaţială dezvoltată integral în Coreea de Sud nu a reuşit să-şi ducă misiunea la bun sfârşit.

Lansarea şi desfăşurarea celor trei faze de desprindere ale treptelor rachetei „Nuri” au funcţionat aşa cum era prevăzut, la fel şi separarea încărcăturii, însă „plasarea pe orbită a satelitului dezactivat rămâne o misiune neîndeplinită”, a declarat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Lansarea rachetei sud-coreene Nuri FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Astfel, Coreea de Sud, a 12-a economie a lumii şi una dintre cele mai avansate ţări din punct de vedere tehnologic, şi-a ratat şansa de a intra în clubul naţiunilor spaţiale. Însă nu renunţă la acest vis.

„Deşi nu şi-a atins perfect obiectivele, am realizat progrese foarte frumoase cu această primă lansare”, a subliniat Moon Jae-in, preconizând o nouă tentativă de lansare similară pentru mai 2022.

„Ne vom îndeplini visul de a plasa o sondă pe suprafaţa Lunii până în anul 2030”, a insistat preşedintele sud-coreean.

În Asia, China, Japonia şi India au dezvoltat deja programe spaţiale avansate, iar Coreea de Nord este utima ţară care a intrat în clubul ţărilor capabile să lanseze un satelit.

Coreea de Nord a plasat pe orbită, în 2012, un satelit de 300 de kilograme, un act pe care Occidentul l-a văzut drept un test deghizat de rachetă.

Până în prezent, doar şase ţări au lansat cu succes o încărcătură utilă de peste o tonă cu ajutorul unor rachete proprii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite