Eroul de la centrala nucleară Fukushima din Japonia a murit de cancer la doi ani după dezastrul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul Masao Yoshida a condus centrala Fukushima timp de doi ani. FOTO: Reuters
Inginerul Masao Yoshida a condus centrala Fukushima timp de doi ani. FOTO: Reuters

Masao Yoshida, inginerul din Japonia care a gestionat centrala atomică Fukushima-Daiichi imediat după dezastrul nuclear din martie 2011, a murit de cancer, la vârsta de 58 de ani. Yoshida este considerat un erou în ţara insulară pentru că a reuşit să prevină „o triplă catastrofă nucleară”, relatează „The Guardian”.

Masao Yoshida s-a pensionat anticipat din funcţia pe care o deţinea în cadrul Tokyo Electric Power Company (Tepco), compania care administra centrala electrică atomică Fukushima. El a părăsit compania la sfârşitul anului 2011, după ce a fost diagnosticat cu cancer esofagian. Yoshida a murit, marţi, într-un spital din Tokyo, potrivit presei locale.

Tepco a emis o declaraţie prin care sublinia că Yoshida, care era un fumător înrăit, nu s-a îmbolnăvit de cancer din cauza expunerii la radiaţiile nucleare, care au apărut după dezastrului nuclear cauzat de cutremurul devastator care a lovit Japonia în 11 martie 2011.

Deşi compania a fost puternic criticată din cauza modului în care a gestionat situaţia, curajul lui Yoshida şi refuzul lui de a urma ordinele superiorilor în mijlocul crizei l-au transformat într-un erou naţional. Majoritatea japonezilor consideră că administratorul a prevenit „o triplă catastrofă” ce ar fi putut duce la evacuarea întregii capitale.

Yoshida a rămas mai multe săptămâni în buncărul antiatomic al centralei pentru a coordona operaţiunile extrem de periculoase de răcire a reactoarelor, în ciuda replicilor frecvente şi a exploziilor cu hidrogen. Specialistul este amintit cu respect pentru că a încălcat ordinele liderilor Tepco, care i-au cerut să renunţe la eforturile de răcire a unuia dintre reactoare, punându-şi viaţa în pericol.

Moartea sa este o mare pierdere şi pentru ancheta autorităţilor, care au rămas fără una dintre cele mai importante surse de informaţii despre accident. Deşi au trecut mai mult de doi ani de la topirea materialului nuclear din trei dintre reactoarele centralei Fukushima, nivelul radiaţiilor este mult prea mare pentru desfăşurarea inspecţiilor la locul accidentului.

Săptămâna aceasta, specialiştii au anunţat că au descoperit o creştere dramatică a nivelurilor de material radioactiv în apele subterane din apropierea mării: de aproximativ 90 de ori mai mari decât rezultatele obţinute cu trei zile înainte şi de 150 de ori mai mari decât limita maximă admisă în Japonia.

Potrivit specialiştilor, operaţiunea de îndepărtare a materialului nuclear din reactoarele şi scoatere din funcţionare a centralei ar putea dura 40 de ani.

Yoshida administra centrala Fukushima-Daiichi de doar nouă luni când tsunamiul generat de cutremurul din martie 2011 a distrus sursele principale de electricitate şi generatoarele de urgenţă, ceea ce a dus la supraîncălzirea reactoarelor cu material nuclear. 

Se speculează că exploziile şi incendiile care au avut loc după tsunami ar fi provocat fisuri ale carcasei reactorului patru, fiind înregistrată o creştere puternică a radioactivităţii direct în atmosferă.

Valul gigantic provocat de seismul din nord-estul ţării a omorât peste 18.000 de oameni de pe coasta Japoniei şi a forţat evacuarea a 150.000 de locuitori din oraşele şi satele din apropierea centralei Fukushima.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO Posibilă scurgere de apă radioactivă la centrala de la Fukushima

Compania care administrează centrala atomică de la Fukushima a anunţat o defecţiune care ar putea conduce la scurgeri de apă contaminată în sol dintr-un rezervor subternan de stocare, informează AFP.

Pană la un sistem de răcire a bazinului Reactorului 3 al centralei nucleare de la Fukushima

Sistemul de răcirea combustibilului nuclear uzat stocat în bazinul Reactorului numărul 3 al centralei avariate Fukushima s-a oprit în mod brusc vineri, dintr-un motiv necunoscut, a anunţat compania care o explotează, Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP.

Povestea extraordinară a frizerului Kato şi a soţiei sale, singurii locuitori ai unui oraş în ruine

Unul dintre oraşele distruse în urma cutremurului de la Fukushima a fost părăsit de locuitorii săi, până când un cuplu curajos s-a mutat înapoi şi a pus bazele unei afaceri.

Au apărut primele creaturi mutante după dezastrul nuclear de la Fukushima

Oamenii de ştiinţă au detectat anomalii genetice la fluturii din specia Pseudozizeeria maha, care pot fi rezultatul radiaţiilor produse de tragedia de la Fukushima, Japonia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite