Economia Chinei a înregistrat în 2018 cea mai redusă creştere din ultimii 28 ani. Care vor fi consecinţele pe plan mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 6,4%, în trimestrul al patrulea al anului trecut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 6,5% faţă de trimestrul anterior, conform datelor prezentate luni de Biroul Naţional de Statistică al Chinei, scrie Reuters.

Acesta este cel mai redus ritm de creştere înregistrat din 2009 până în prezent.

Consumul şi producţia industrială au accelerat în decembrie, în timp ce investiţiile au stagnat.

Cea de-a doua economie a lumii se află pe un trend de scădere, pe măsură ce încearcă să îşi modifice modelul economic şi în condiţiile în care are numeroase datorii.

Autorităţile au folosit o mulţime de stimuli ţintiţi şi limitaţi, pentru a încerca să readucă optimismul, dar fără să apeleze la stimuli masivi, aşa cum au făcut la precedentele scăderi.

Creşterea va reveni începând cu trimestrul al doilea, iar autorităţile vor interveni proporţional cu scăderea, au apreciat economiştii citaţi de Bloomberg.

Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 6,6% mai arată datele oficiale, acesta fiind cel mai redus ritm de creştere anual din ultimii 28 de ani, conform Reuters. De asemenea, analiştii consultaţi de Reuters apreciază o creştere de 6,3% pentru acest an.

Cu toate acestea, rezultatele au determinat o creştere pe pieţele de capital din Asia. Acţiunile de la Tokyo, Hong Kong şi Sydney au urcat la un vârf, în condiţiile în care vineri S&P 500 a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii decembrie până în prezent.

 China, care a generat aproape o treime din creşterea la nivel mondial în ultimul deceniu, iscă îngrijorări legate de influenţa asupra economiei globale şi a modului în care afectează câştigurile marilor companii, de la Apple la constructorii de automobile.

Autorităţile chineze au promis mai mult sprijin pentru economie în acest an, pentru a reduce riscul de pierderi masive de locuri de muncă, dar au exclus o „avalanşă“ de stimuli, ca în trecut, care au dus la creşterea ratelor dobânzilor şi au lăsat un munte de datorii.

Cum măsurile de stimulare vor avea nevoie de ceva timp penru a avea efect, cei mai mulţi analişti cred că veştile nu prea bune vor continua, înainte de o îmbunătăţire, şi va urma o încetinire la 6,3% în acest an. Unii analişti consideră că nivelurile reale de creştere sunt deja mult mai reduse decât sugerează datele oficiale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite