Duterte îi spune lui Obama „să se ducă dracului“ şi ameninţă că pune capăt alianţei cu SUA în favoarea Rusiei sau Chinei

Duterte îi spune lui Obama „să se ducă dracului“ şi
ameninţă că pune capăt alianţei cu SUA în favoarea Rusiei sau Chinei

Rodrigo Duterte FOTO Rappler

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, cunoscut din cauza provocărilor sale, i-a spus marţi preşedintelui american Barack Obama „să se ducă dracului“ şi a ameninţat că pune capăt alianţei ţării sale cu Statele Unite în favoarea Rusiei sau Chinei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest ultim atac verbal a avut loc în aceeaşi zi în care Filipinele şi Statele Unite au început manevrele militare comune din acest an.

„Mi-am pierdut respectul faţă de America“, a declarat Duterte, care s-a plâns, în două discursuri, de îndemnuri la respectarea drepturilor omului în ţara sa din partea Statelor Unite, ONU şi Uniunii Europene (UE).

„Duce-ţi-vă dracului, domnule Obama“, a spus şeful statului filipinez, citat de AFP şi news.ro.

Rodrigo Duerte i-a catalogat pe americani drept „ipocriţi“ şi a avertizat împotriva unei eventuale puneri în discuţie a alianţei bilaterale care include un pact de apărare reciprocă.

„Până la urmă aş putea, în timpul mandatului, să rup (relaţiile) cu America. M-aş îndrepta mai degrabă către Rusia sau China. Chiar dacă nu suntem de acord cu ideologia lor, ei respectă oamenii. Respectul este important“, a subliniat preşedintele filipinez.

Duterte, care a fost instalat în funcţie la 30 iunie, a transformat lupta împotriva drogurilor în prioritatea sa şi a declarat că ar fi „bucuros să masacreze“ milioane de drogaţi.

În urmă cu doar câteva săptămâni, el i-a spus preşedintelui american „fiu de târfă“, după ce a aflat că Obama se pregătea să discute cu el despre problema drepturilor omului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: