Duterte îi spune lui Obama „să se ducă dracului“ şi ameninţă că pune capăt alianţei cu SUA în favoarea Rusiei sau Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, cunoscut din cauza provocărilor sale, i-a spus marţi preşedintelui american Barack Obama „să se ducă dracului“ şi a ameninţat că pune capăt alianţei ţării sale cu Statele Unite în favoarea Rusiei sau Chinei, relatează AFP.

Acest ultim atac verbal a avut loc în aceeaşi zi în care Filipinele şi Statele Unite au început manevrele militare comune din acest an.

„Mi-am pierdut respectul faţă de America“, a declarat Duterte, care s-a plâns, în două discursuri, de îndemnuri la respectarea drepturilor omului în ţara sa din partea Statelor Unite, ONU şi Uniunii Europene (UE).

„Duce-ţi-vă dracului, domnule Obama“, a spus şeful statului filipinez, citat de AFP şi news.ro.

Rodrigo Duerte i-a catalogat pe americani drept „ipocriţi“ şi a avertizat împotriva unei eventuale puneri în discuţie a alianţei bilaterale care include un pact de apărare reciprocă.

„Până la urmă aş putea, în timpul mandatului, să rup (relaţiile) cu America. M-aş îndrepta mai degrabă către Rusia sau China. Chiar dacă nu suntem de acord cu ideologia lor, ei respectă oamenii. Respectul este important“, a subliniat preşedintele filipinez.

Duterte, care a fost instalat în funcţie la 30 iunie, a transformat lupta împotriva drogurilor în prioritatea sa şi a declarat că ar fi „bucuros să masacreze“ milioane de drogaţi.

În urmă cu doar câteva săptămâni, el i-a spus preşedintelui american „fiu de târfă“, după ce a aflat că Obama se pregătea să discute cu el despre problema drepturilor omului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite