Două puteri nucleare umblă cu focul la graniţă. Guvernul indian revocă statutul special al regiunii Kashmir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi indieni în Kashmir FOTO EPA
Soldaţi indieni în Kashmir FOTO EPA

Guvernul federal al Indiei a anunţat luni revocarea statutului special constituţional al regiunii Kashmirul indian şi va restructura teritoriul disputat.

Guvernul indian a anunţat luni revocarea autonomiei constituţionale a statului Jammu-Kashşmir, o decizie care vizează plasarea acestei regiuni rebele, revendicată de Pakistan, sub tutela mai strictă a autorităţilor centrale de la New Delhi.

Naţionaliştii hinduşi aflaţi la putere au adoptat un decret prezidenţial care a abolit statutul special al statului Jammu-Kashmir, ce fusese garantat de Constituţia indiană. Anunţul a fost făcut în parlament de către ministrul de interne indian Amit Shah, în huiduielile venite din rândurile deputaţilor opoziţiei.

Decretul prezidenţial „intră în vigoare imediat şi înlocuieşte“ articolele constituţionale referitoare la Jammu-Kashmir, în special 370, relevă un comunicat dat publicităţii de guvernul indian.

Acest articol conferea o mare marjă de manevră statului Jammu-Caşmir în gestionarea afacerilor sale şi nu autoriza guvernul central de la New Delhi să legifereze decât în materie de apărare, afaceri externe şi comunicaţii în regiune, restul domeniilor fiind de competenţa adunării legislative locale.

De asemenea, guvernul condus de premierul Narendra Modi a prezentat în parlament un proiect de lege pentru divizarea statului Jammu-Kashmir, din care ar urma să fie separată partea estică, Ladakh, cu majoritate budistă.

Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituţie, un steag separat şi independenţă în aproape toate domeniile cu excepţia afacerilor externe, apărării şi comunicaţiilor.

Partidul indian de guvernământ Bharatiya Janata s-a opus de-a lungul anilor statutului special şi a inclus eliminarea acestuia în toate campaniile sale.

Pakistanul condamnă „măsura ilegală“ a Indiei 

Pakistanul a condamnat şi a respins, luni, decizia Indiei de a revoca statutul constituţional special acordat regiunii Jammu-Caşmir, avertizând că va folosi toate opţiunile posibile pentru a contracara această ''măsură ilegală'', informează Reuters şi dpa.

''Jammu-Caşmir sub ocupaţie indiană este un teritoriu disputat recunoscut internaţional. Nicio măsură unilaterală a guvernului Indiei nu poate schimba acest statut disputat şi acest lucru nu va fi niciodată acceptabil pentru oamenii din Jammu-Caşmir şi Pakistan'', a subliniat Ministerul de Externe pakistanez într-o declaraţie.

Diplomaţia de la Islamabad a amintit, de asemenea, că statutul special al Jammu-Caşmir a fost confirmat constant de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

     

Pregătiri cu câteva zile înainte

Autorităţile din Kashmirul indian au restrâns libertatea de adunare şi au închis şcolile în principalul oraş al teritoriului şi în împrejurimile sale, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor între India şi Pakistan, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat oficial, autorităţile au decretat „o interdicţie completă de adunare şi privind reuniunile publice” la Srinagar şi în împrejurimi şi au dispus ca şcolile şi universităţile să fie închise în statul Jammu până la noi ordine. Comunicatul nu precizează durata acestor restricţii.

Tensiunea s-a amplificat de zece zile între India şi Pakistan, care revendică amândouă suveranitatea asupra Kashmirului, după ce New Delhi a desfăşurat cel puţin 10.000 de soldaţi în acest teritoriu.

O sursă de securitate a declarat pentru AFP că de atunci 70.000 de soldaţi suplimentari au fost desfăşuraţi, un nivel considerat drept fără precedent.

Reţelele private de telefonie mobilă şi de internet au fost oprite, reţeaua publică fiind singura rămasă operaţională, a indicat un jurnalist al AFP.

India a cerut vineri turiştilor şi pelerinilor să părăsească regiunea Kashmir din cauza unor ameninţări teroriste şi a desfăşurat forţe militare suplimentare pentru a face faţă eventualelor probleme. Armata a trimis în zonă noi efective de cel puţin 10.000 de militari, transmite AFP.

Guvernul statului Jammu-Kashmir din nordul Indiei a precizat într-un comunicat că pericolul terorist a fost semnalat de serviciile de informaţii.

Comandantul forţelor militare indiene din provincie, generalul Kanwat Jeet Singh Dhillon, a declarat că pe ruta pelerinajului hindus către Amarnath au fost găsite o puşcă cu lunetă şi o mină antipersonal produse în Pakistan. „Asta dovedeşte că pakistanezii intenţionează să atace pelerinii”, a susţinut el într-o conferinţă de presă.

Regiunea muntoasă Kashmir de la poalele munţilor Himalaya este revendicată şi de Pakistan; populaţia din zonă este majoritar musulmană. După demarcaţia teritorială a fostei colonii britanice din subcontinentul indian, India şi Pakistanul s-au confruntat în două războaie pentru suveranitatea asupra regiunii, iar în prezent armatele celor două ţări trag aproape zilnic cu mortiere peste frontiera de facto din Kashmir.

De atunci localnicii şi liderii lor politici au apreciat că măsurile suplimentare de securitate indică intenţiile guvernului naţionalist indian condus de premierul Narendra Modi de a revoca drepturile juridice speciale ale musulmanilor.

Un oficial din cadrul poliţiei a declarat sub rezerva anonimatului că membrilor forţelor de ordine li s-a recomandat să îşi ducă familiile în locuri sigure şi să îşi facă rezerve de alimente.

Mai mulţi proprietari de benzinării au afirmat că autorităţile le-au cerut să stocheze cât mai mult carburant.

Potrivit sursei din poliţie a agenţiei France Presse, este vorba de un plan de securitate în continuă schimbare, pentru contracararea unei eventuale revolte generale în Kashmir.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite