Donald Trump avertizează Coreea de Nord asupra testelor balistice ce sfidează comunitatea internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a avertizat Coreea de Nord că „toate opţiunile rămân deschise”, o aluzie la posibilitatea unui răspuns militar, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică ce a survolat spaţiul aerian al Japoniei. Liderul de la Phenian a declarat că Washingtonul „trebuie să se aştepte la noi teste balistice”.

„Comunitatea internaţională a recepţionat clar ultimul mesaj venit din partea Coreei de Nord: regimul a comunicat sfidarea şi ostilitatea sa”, a afirmat liderul de la Casa Albă, adăugând că politica destabilizatoare a Phenianului a amplificat izolarea sa.

Ultimul test desfăşurat marţi dimineaţă este considerat de experţii internaţionali drept unul dintre cele mai provocatoare din ultimii 20 de ani. Unul dintre efectele imediate ale acestuia este de a submina eforturile Washingtonului de a stopa programele balistice şi nucleare ale Phenianului şi de a relua negocierile cu liderul Kim Jong-un.

Armata sud-coreeană a anunţat că racheta a fost lansată din apropiere de capitala nord-coreeană Phenian, cu puţin înainte de 6 ora locală (00.00 ora României) şi că a zburat 2.700 de kilometri, ajungând la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri. Racheta a căzut în mare, la 1.180 de kilometri est de insula japoneză Hokkaido.

Armata niponă nu a încercat să o doboare când a trecut peste teritoriul Japoniei, conform declaraţiilor ministrului Apărări, Itsunori Onodera, care a precizat că racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi şi a căzut în apă. Experţii spun că sistemele japoneze şi sud-coreene care sunt construite pentru a intercepta rachete ar întâmpina dificultăţi în a doborî o rachetă care zboară direct pe deasupra teritoriului lor.

„Lansarea unei rachete peste teritoriul Japoniei este un act scandalos, ce reprezintă o ameninţare serioasă, fără precedent ce subminează în mod semnificativ pacea şi securitatea din regiune”, a declarat premierul nipon Shinzo Abe, într-un răspuns furios la gestul provocator al Phenianului. „Guvernul nostru a înaintat un protest ferm la adresa Coreei de Nord”.

Casa Albă a informat presa că preşedintele Trump şi premierul Abe au purtat consultări în urma acestui incident şi au promis să crească presiunea asupra Phenianului, fără a indica însă o anume măsură concretă. În schimb, cele două ţări au convocat o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în răspuns la ultimele acţiuni ale Coreei de Nord.

„Va fi o întrunire într-un format închis, destinat consultărilor”, a declarat un diplomat citat de Financial Times. Un alt diplomat a declarat sursei citate că opţiunile consiliului merg până la noi sancţiuni economice împotriva Phenianului.

„Japonia este principalul stat afectat, însă nu ştim încă care anume vor fi cererile lor”, a declarat acesta, adăugând că Rusia şi China au făcut apel la „cumpătare”.

image

Nikky Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a descris acest ultim test drept „absolut inacceptabil şi iresponsabil”.

„Niciun stat nu ar trebui să se confrunte cu o situaţie în care rachetele balistice îi survolează spaţiul aerian, precum cei 130 de milioane de cetăţeni ai Japoniei. Este complet inacceptabil”, a declarat aceasta reporterilor. „Ceva serios trebuie să se întâmple de data aceasta”, a adăugat diplomatul american.

În răspuns la declaraţiile oficialilor americani, ambasadorul nord-coreean la ONU, a declarat că „nu vom ceda niciun centimetru în faţa ameninţărilor venite din partea Statelor Unite”.

„Statele Unite trebuie să ştie că nu pot intimida Coreea de Nord cu sancţiuni economice şi ameninţări militare, şi nici şantaja sau slăbi voinţa noastră de pe drumul pe care l-am ales”, a declarat o Rodong Sinmun, una din agenţiile de presă oficiale ale Phenianului, citată de Reuters.

Oficialii americani, ce aşteptau un semnal că Phenianul ar dori re-deschiderea negocierilor diplomatice, au sperat că regimul lui Kim Jong-un şi-a schimbat strategia în această privinţă după ce nu a mai întreprins alte teste militare în luna august.

Până acum strategia Washingonului a constant în coagularea unei coaliţii internaţionale prin intermediul căreia a amplificat presiunile asupra Phenianului pentru stoparea programelor sale balistice şi nucleare.

Coreea de Nord a promis în repetate rânduri că nu va renunţa la programele sale militare, afirmţnd că acestea sunt necesare pentru a ţine piept agresiunilor venite din partea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora.

Însă, exerciţiile militare anuale ale Statelor Unite şi Coreei de Sud, la care iau parte peste 17,500 de militari americani, şi care sunt criticate deschis nu doar de Phenian, ci şi de Rusia şi China, în mod tradiţional conduc la amplificare tensiunilor în Peninsula Coreeană.

„Este un răspuns tipic din partea Coreei de Nord la aceste exerciţii, pe care le consideră o provocare, dar pe care Statele Unite şi aliaţii săi le văd ca fiind legale şi justificate în acest context”, a declarat o sursă diplomatică pentru publicaţia Financial Times.

În aceste condiţii, „Statele Unite vor întâmpina dificultăţi în a convinge China şi Rusia – ce au susţinut implementarea de noi sancţiuni economice în cadrul Consiliului de Securitate al ONU – să acţioneze împotriva Coreei de Nord, dat fiind faptul că cele două ţări au susţinut o poziţie în care Statele Unite ar trebui să renunţe la aceste exerciţii militare în schimbul stopării programelor militare din partea Phenianului”, afirmă jurnaliştii cotidianului financiar londonez.

„În actuala situaţie, părţile implicate ar trebui să se abţină de la noi provocări şi de la exacerbarea tensiunilor în această regiune”, a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez.

Există posibilitatea ca această criză să escaladeze şi mai mult, după ce luni, oficialii din agenţiile de informaţii sud-coreene au declarat în faţa parlamentului din Seul că regimul lui Kim Jong-un este pregătit pentru desfăşurarea unui nou test nuclear, dată fiind activitatea din jurul site-ului Punggye, unde în trecut s-au desfăşurat astfel de teste.

Oficialii militari americani au declarat că ar înfrânge Coreea de Nord în cazul unui conflict militar, dar au subliniat faptul că susţin o soluţie diplomatică, date fiind consecinţele „catastrofale”ale unui astfel de conflcit. Capitala Coreei de Sud, un megalopolis cu peste 25 de milioane de locuitori, se află la doar 50 de km de graniţa cu Coreea de Nord, în raza de acţiune a focului de artilerie a forţelor nord-coreene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite