Dictatorul Kim Jong-un, familia sa şi oficiali nord-coreeni, vaccinaţi împotriva COVID-19 cu ajutorul Chinei. Măsuri drastice luate la Phenian

Dictatorul Kim Jong-un,
familia sa şi oficiali nord-coreeni, vaccinaţi împotriva COVID-19 cu ajutorul Chinei. Măsuri drastice luate la Phenian

Kim Jong-un FOTO STR/AFP

China i-a furnizat dictatorului nord-coreean Kim Jong-un şi familiei acestuia doze ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, a anunţat marţi un analist american care citează surse neidentificate din cadrul serviciilor japoneze de informaţii, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un expert în Coreea de Nord de la Centrul pentru Interes Naţional, un cerc de reflecţie cu sediul la Washington, Harry Kazianis, a anunţat că Kim Jong-un şi mai mulţi oficiali de rang înalt de la Phenian au fost vaccinaţi în noiembrie.

El precizează, într-un articol publicat de site-ul 19FortyFive, că nu este în măsură să spună numele laboratorului chinez care a furnizat dozele respective şi dacă acestea sunt sigure.

Măsuri anti-COVID 

Conform CNN, Kim Jong-un pare să fi relansat planul de prevenţie a pandemiei de COVID-19, printr-o închidere şi mai puternică a frontierelor nord-coreene, deja de netrecut - care a oprit aproape toate schimburile comerciale cu China -, şi ar fi executat un oficial din cadrul vămii din cauză că nu ar fi controlat adecvat bunurile importate.

Beijingul a exportat bunuri în valoare de abia 253.000 de dolari în Coreea de Nord în octombrie, o scădere cu 99% faţă de septembrie, potrivit unor date publicate de către administraţia vamală chineză.

Este vorba despre un volum mai mic decât al exporturilor Chinei în Liechtenstein şi Monaco, notează CNN, potrivit news.ro.

Beijingul este cel mai mare partener comercial al Phenianului şi colacul de salvare al regimului lui Kim, în contextul în care Nordul nu importă aproape deloc din alte ţări. Înainte de impunerea unor sancţiuni ONU dure Phenianului, China reprezenta 90% din comerţul exterior al Coreei de Nord.

Aceste noi date vamale, în cazul în care sunt reale, arată că Kim pare dispus să reducă - dacă nu să întrerupă - comerţul cu China, cu scopul de a împiedica noul coronavirus să intre în ţara sa, cu riscul pe care-l reprezintă acest lucru la adresa aprovizionării cu hrană şi carburant.

Aceste măsuri par şi mai extreme, în contextul în care China raportează doar câteva contaminări cu noul coronavirus zilnic.

Nordul nu a recunoscut în mod oficial scăderea nivelului schimburilor comerciale cu China sau motivul acestei scăderi, însă pandemia este cea mai probabilă explicaţie, scrie CNN.

Kim Jong-un ar fi dat ordin să fie executate două persoane din cauza unor infracţiuni legate de COVID-19, inclusiv un oficial din cadrul vămii care nu a aplicat reglementările în lupta împotriva noului coronavirus cu privire la importurile de bunuri din China, dezvăluie un parlamentar de la Seul în urma unei reuniuni cu spionajul sud-coreean.

CNN precizează că nu a fost în măsură să obţină vreo confirmare din surse independente a acestor execuţii, iar oficiali nord-coreeni nu au evocat-o în mod public.

Coreea de Nord nu anunţă cazuri de infectare

Însă, în cazul în care se vor adeveri, aceste execuţii arată că Kim Jong-un ia foarte în serios lupta împotriva COVID-19, comentează CNN.

Autorităţile nord-coreene adoptă noi măsuri, mai stricte, în lupta împotriva pandemiei, în întreaga ţară, inclusiv o creştere a numărului posturilor de pază la frontieră şi o consolidare a reglementărilor cu privire la intrarea în zona de coastă, scria duminică presa de stat.

Autorităţile au primit ordinul să incinereze „gunoiul de pe mare”.

Decizia Phenianului de a reduce nivelul importurilor din China a afectat comerţul şi invers.

Coreea de Nord a fost una dintre primele ţări care şi-au închis frontiera după apariţia noului coronavirus la Wuhan, în China. Turismul a fost oprit, iar în vară oraşul Kaesong a fost închis, în urma unor informaţii potrivit cărora un trasfug ar fi adus virusul în oraş.

Potrivit unor experţi, Phenianul impune toate aceste măsuri recunoscând astfel importanţa prevenirii pandemiei, care a îngenunchiat sisteme de sănătate incomparabile cu cel nord-coreean.

Situaţia gravă în care se află sistemul nord-coreean de sănătate nu-i permite să trateze un număr mare de pacienţi cu COVID-19. El întâmpină dificultăţi în lupta împotriva tuberculozei, de exemplu.

Phenianul a recunoscut în mod public un singur caz de COVID-19, în contextul în care pandemia a ucis 1,4 milioane de oameni în lume, iar 62,6 milioane de persoane au fost infectate.

Evans Revere, un fost adjunct al secretarului de Stat însărcinat cu regiunea Asia de Est-Pacific, consideră că ultimele măsuri adoptate de Phenian „sugerează că o situaţie deja gravă a epidemiei a luat amploare” în Nord.

În opinia sa, situaţia în Coreea de Nord este dezastruoasă din cauza unor factori exacerbaţi de pandemie - condiţii meteorologice extreme, penurii de alimente, impactul sancţiunilor internaţionale şi întreruperea comerţului cu China.

Este vorba despre provocări importante pentru Kim Jong-un, consideră el, înaintea Congresului Partidului Muncitorilor (unic), prevăzut în ianuarie, în cadrul căruia urmează să fie anuţat un nou plan cincinal.

„Faptul că primim atâtea rapoarte care sugerează că a avut loc o izolare masivă, o reprimare şi eventuale execuţii îmi spune că este pe cale să se întâmple ceva semnificativ. Şi nu este de bun augur doar pentru economia Coreei de Nord, ci şi pentru abilitatea multor nord-coreeni de a se descurca zilnic”, declară el.

„Este o situaţie destul de gravă pentru liderul nord-coreean şi ar putea explica calmul relativ în Coreea de Nord după alegerile prezidneţiale din Statele Unite. Probabil că s-au întors către interior, acum, şi încearcă să-şi dea seama cum să traverseze următoarele luni”, consideră el.

Phenianul nu a făcut încă vreun comentariu cu privire la victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane.

Joe Biden probabil că va aborda foarte diferit faţă de Donald Trump eventuale negocieri cu Phenianul. Miliardarul şi-a dezvoltat o relaţie personală cu dictatorul, în speranţa ca acest lucru să conducă la un progres diplomatic major.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările