Dezastru feroviar în India: 107 morţi şi 150 de răniţi în urma deraierii unui tren

Dezastru feroviar în India: 107 morţi şi 150 de răniţi în urma deraierii unui tren

FOTO BBC

Peste 100 de persoane au fost ucise şi 150 rănite în India, sâmbătă seara, după ce trenul cu 14 vagoane în care se aflau a deraiat în apropierea oraşului Kanpur din statul Uttar Pradesh, relatează BBC şi „The Times of India”.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 16.30 
Bilanţul accidentului feroviar din India a crescut la 107 morţi şi peste 150 de răniţi, iar autorităţile au avertizat că numărul deceselor ar putea creşte relatează Reuters.
 
Potrivit oficialilor din poliţie, mai multe persoane sunt date dispărute încă.
 
Supravieţuitori disperaţi îşi caută rudele care îi însoţeau, iar unii încercau să intre în vagoanele distruse pentru a salva oameni sau a-şi recupera lucrurile.
 
“Folosim orice tactică pentru a salva vieţi, dar este foarte dificil pentru a tăia vagoanele de metal”, a spus un reprezentant al căilor ferate, Pratap Rai.
 
Paisprezece vagoane ale trenului, care circula între oraşul Patna, din nord-estul ţării, şi oraşul Indore, din centru, au sărit de pe şine la Pukhrayan, la 65 de kilometri distanţă de Kanpur.
 
Potrivit primelor informaţii, trenul a deraiat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, atunci când cei peste 500 de pasageri dormeau, au povestit supravieţuitori.
 
“Brusc, am simţit vagonul răsturnându-se. M-am agăţat imediat de bara de metal de lângă uşa de la baie”, a povestit Faizal Khan, care călătorea împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi.
 
“Am văzut cadavre pe jos, lângă şine, toată lumea este în stare de şoc. Nu există apă sau mâncare pentru noi”, a spus un altul, Rajdeep Tanwar.
Autorităţile au trimis autobuze pentru a ajuta pasagerii. Echipele de salvare au anunţat că se aşteaptă să suspende operaţiunile duminică seară şi să le reia luni.
 
Autorităţile au afirmat că verifică starea şinelor şi viteza pe care o avea trenul în momentul accidentului.
 
Ministrul pentru Căi Ferate, Suresh Prahbu, a anunţat pe Twitter că Guvernul va deschide o anchetă pentru a stabili cauzele deraierii şi a promis că cei responsabili vor fi traşi la răspundere.
 
Aceasta este cel mai grav accident feroviar din India din 2005 încoace. Atunci aproximativ 100 de oameni au murit după ce un tren a fost zdrobit de o cădere de pietre, după care, un altul, a căzut într-un râu.
 
Sistemul de căi ferate din India este al patrulea ca mărime din lume, transportând peste 20 de milioane de oameni în fiecare zi. Accidentele sunt, însă, dese şi se soldează cu mii de morţi pe an.
 
UPDATE 08.30 Bilanţul victimelor a ajuns la 95 de morţi şi alţi peste 150 de răniţi.
 
„Mulţi pasageri sunt blocaţi încă“, a declarat un reprezentant al căilor ferate, Anil Saxena, pentru Reuters.
 
UPDATE 06.40 Bilanţul victimelor accidentului feroviar a crescut la 63 de morţi şi 150 de răniţi, conform autorităţilor din Kanpur citate de agenţia ANI. 
 
Prim-ministrul Indiei Narendra Modi a transmis pe Twitter că este „chinuit fără cuvinte faţă de pierderea masivă de vieţi omeneşti” în urma accidentului, adăugând că monitorizează situaţia împreună cu ministrul Căilor Feroviare, Suresh Prabhu.
 
Prabhu a declarat că a ordonat deschiderea unei anchete şi că cei care se fac bvinovaţi de tragedie vor „fi pedepsiţi strict”, conform „The Times of India”.
 
-ŞTIREA INIŢIALĂ-
 
Trenul, ce aparţinea companiei de stat Indian Railways, circula pe ruta Indore-Patna şi a deraiat sâmbătă seara în jurul orei României 21.30 (duminică, 03.00 ora locală). Cauzele accidentului nu sunt cunoscute la ora publicării acestui material.
 
Zeci de echipaje de urgenţă au sosit la faţa locului şi operaţiunile de salvare a pasagerilor au continuat în noaptea de sâmbătă spre duminică; oficialii se aşteaptă la creşterea bilanţului deceselor, deoarece zeci de persoane sunt încă prinse în vagoanele contorsionate.  
 
„Ne-am trezit cu o zguduitură putenică în jurul orei 3 dimineaţa. Mai multe vagoane deraiaseră, iar toată lumea era în şoc. Am văzut câteva cadavre şi persoane rănite” a declarat pentru BBC Krishna Keshav, unul din supravieţuitorii accidentului.
 
Indian Railways au anunţat că toate trenurile care circulau pe ruta expresului Indore-Patna au fost redirecţionate, în timp ce mai multe autobuze au fost puse la dispoziţia pasagerilor care au scăpat nevătămaţi pentru a-şi putea continua călătoria.
 
Accidentele feroviare se petrec destul de des în India, din cauza infrastructurii feroviare învechite; majoritatea au loc în urma deraierii trenurilor. Accidentul de sâmbătă seara este primul din 2016 în care au fost înregistrate decese şi cel mai grav din 2012 încoace. Cel mai grav accident feroviar din istoria Indiei a avut loc în 1981, când un tren a deraiat direct într-un râu în regiunea Bihar, bilanţul deceselor variind între 500 şi 800.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările