Despre ce au discutat liderii lumii la summit-ul G20 INFOGRAFIE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia de familie a liderilor G20 FOTO Guliver/ Getty Images
Fotografia de familie a liderilor G20 FOTO Guliver/ Getty Images

Summit-ul G20 a fost un prilej pentru liderii celor mai puternice 20 economii ale lumii să discute şi probleme bilaterale. De exemplu premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin şi-au exprimat, la prima lor întâlnire, speranţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor britanico-ruse, Merkel şi Erdogan au discutat despre vize şi refugiaţi.

Marea Britanie şi Rusia speră la o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale prin dialog, în urma primei întâlniri între premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Vladimir Putin duminică, în marja summitului G20 de la Hangzhou, în China, relatează Reuters.

Relaţiile dintre Londra şi Moscova sunt afectate de poziţii divergente faţă de războaiele din Ucraina şi Siria, de o intensificare a zborurilor unor bombardiere ruse cu rază lungă de acţiune în apropierea spaţiului aerian britanic, o ţară membră NATO, şi de asasinarea prin otrăvire a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko în capitala britanică..

May şi-a exprimat speranţa unui dialog deschis cu Rusia, în pofida divergenţelor puternice dintre cele două ţări, înaintea unei întâlniri cu Putin în marja summitului.

"Recunosc că există unele divergenţe între noi, că există unele zone complexe şi grave de îngrijorare şi probleme de discutat, dar eu sper să avem o relaţie şi un dialog sincere şi deschise", a declarat premierul britanic.

Putin i-a spus lui May că "toată lumea înţelege că dumneavoastră şi echipa dumneavoastră vă confruntaţi cu provocări dificile", părând să se refere la decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

"Vă urăm succes şi sperăm să putem să ne aducem relaţiile bilaterale la un nivel mai înalt decât cel din prezent", a adăugat el.

Cei doi lideri au discutat, între altele, despre terorism, dosarul sirian, probleme în domeniul securităţii şi traficul de droguri, a declarat ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaiev după întâlnire.

Putin şi May "au căutat un teren comun din care să fie reluat dialogul", a spus el.

Premierul britanic şi preşedintele SUA au discutat despre Brexit 

Premierul britanic Theresa May a declarat duminică faptul că a discutat despre plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană cu preşedintele american Barack Obama şi că se vor consulta cu privire la modalităţile unei consolidări a relaţiilor comerciale britanico-americane, relatează Reuters.

May şi Obama s-au întâlnit în marja summitului G20 de la Hangzhou, în estul Chinei.

Premierul britanic a subliniat că nu va fi organizat un al doilea referendum în Regatul Unit pe tema apartenenţei la blocul european şi că Marea Britanie va părăsi Uniunea, potrivit The Associated Press.

Ea a insistat că Londra intenţionează să continue relaţiile comerciale cu Washingtonul, în pofifa divorţului de Bruxelles.

May şi Obama au minimalizat îngrijorări potrivit cărora prioritatea negocierii americanilor cu britanicii ar putea scădea după ieşirea Regatului Unit din UE.

Washingtonul, care negociază un acord comercial cuprinzător cu UE, a anunţat înainte de Brexit că Londra va trebui să treacă la coadă pentru a negocia un acord bilateral britanico-maerican dacă părăseşte Uniunea.

Obama a spus că el nu a afirmat niciodată că Marea Britanie va fi pedepsită, ci că nu ar fi logic ca Washingtonul să-şi piardă concentrarea asupra negocierilor cu europenii.

În opinia şefului statului american, prioritatea Londrei, în contextul în care ţara părăseşte blocul european, este să înţeleagă noua relaţie comericală pe care o are cu vecinii săi europeni.

Merkel şi Erdogan, discuţii despre migranţi

Cancelarul Angela Merkel a discutat despre relaţiile germano-turce cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan duminică, înainte de deschiderea summitului G20 de la Hangzhou, în prima lor întâlnire de după tentativa de lovitură de stat din Turcia de la 15 iulie, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german, relatează Reuters.

Relaţiile deja tensionate dintre cele două ţări au fost şi mai afectate în urma puciului eşuat, după ce Ankara s-a plâns că Berlinul nu a condamnat destul de rapid şi de hotărât tentativa de înlăturare militară de la putere a lui Erdogan.

  

Summit G20 2016 FOTO Guliver/ Getty Images

FOTO AFP 

Merkel şi Erdogan "au discutat despre relaţiile germano-turce, punerea în aplicare în continuare a Acordului UE-Turcia (privind criza migraţiei) şi despre îngrijorările pe care le au faţă de războiul din Siria", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Discuţia a fost constructivă", a adăugat el.

Însă purtătorul de cuvânt nu a precizat dacă cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre refuzul Ankarei a permite unor parlamentari germani să viziteze trupele germane staţionate în baza aeriană de la Incirlik. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut întîlniri duminică şi cu liderul american, Barack Obama, prima după puciul eşuat din Turcia. Erdogan i-a cerut lui Obama să nu se facă o deosebire între "terorişti buni" şi răi, relatează The Associated Press. El a pledat ca Statele Unite şi Turcia să adopte o atitudine comună împotriva terorismului. Preşedintele american Barack Obama l-a asigurat duminică pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan că Statele Unite vor veghea ca cei care se fac vinovaţi de tentativa de lovitură de stat din Turcia vor fi aduşi în faţa justiţiei, relatează The Associated Press.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit sâmbătă să amplifice cooperarea anti-terorism, în contextul în care cei doi au lăsat deoparte neînţelegerile privind tratamentul Chinei faţă de minoritatea musulmană a uigurilor, vorbitoare de turcă, relatează Reuters. 

Putin şi Erdogan strâng legăturile: fond comun de investiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronunţat sâmbătă în favoarea unor noi măsuri care "să facă să avanseze" relaţiile ruso-turce, după reconcilierea neaşteptată din iunie care a urmat unei perioade de câteva luni de criză diplomatică, informează AFP. 

 "Ne rămâne mult de făcut pentru a restabili pe deplin cooperarea în toate domeniile. Şi vom vorbi despre asta astăzi", a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc în ajunul deschiderii summitului G20.

"Turcia traversează o perioadă dificilă, luptă împotriva terorismului şi se confruntă cu grave crime teroriste", a adăugat el.

Dar "sunt sigur că (...) atunci când veţi normaliza pe deplin situaţia în ţară, vom putea să mergem înainte pe drumul cooperării noastre", a subliniat preşedintele rus.

La rândul lui, Erdogan a estimat că cei doi lideri ar trebui să ia "anumite măsuri" pentru "a merge înainte" în cooperarea energetică între Moscova şi Ankara pe care s-au pus de acord să o resusciteze în luna august, readucând pe agendă proiectul gazoductului Turkish Stream, îngheţat în timpul crizei diplomatice.

   Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Tayyip Erdogan au convenit înfiinţarea unui fond comun de investiţii, al Rusiei şi Turciei, a anunţat ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaiev. 

"Finalizăm lucrările pentru formarea fondului de investiţii ruso-turc", a spus ministrul rus.

La sfârşitul lunii august, Turcia a făcut modificările legislative pentru crearea Fondului suveran de investiţii al Turciei, similar cu cel din Rusia.

"Cred că undeva în octombrie sau noiembrie vom avea o listă de proiecte şi o linie de credit alocată pentru începerea activităţilor", a spus Uliukaiev.

Este cea de a doua întâlnire între Vladmir Putin şi Recep Tayyip Erdogan în mai puţin de o lună, după reconcilierea neaşteptată care a avut loc în iunie după ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, în decembrie, a unui bombardier rus de către armata turcă la graniţa cu Siria, incident care a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova şi Ankara. 

Ce şi-au propus liderii G20

Preşedintele chinez Xi Jinping a deschis duminică lucrările summitului de două zile al liderilor celor mai importante economii din lume şi a anunţat că Grupul Celor 20 (G20) urmează să adopte noi măsuri în vederea generării unei dinamici de creştere economică şi evitarea protecţionismului, relatează The Associated Press.

Cel de-al 11-lea summit G20 este găzduit de China, în oraşul Hangzhou (est).

Xi a dat mâna şi a pozat, duminică după-amiaza (ora locală), alături de lideri ai marilor puteri prezenţi la reuniune, inclusiv preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimirr Putin.

După şedinţa foto, cei 20 de lideri au intrat în sala de conferinţe.

În alocuţiunea de deschidere, Xi a declarat că economia mondială se redresează, dar se confruntă cu multiple provocări în domeniile financiar, comercial şi al investiţiilor.

Liderul chinez a anunţat că summitul va discuta despre o creştere economică axată pe inovaţie şi despre o guvernanţă economică şi financiară mondială mai eficientă.

 G20 ar trebui să găsească o direcţie şi un curs pentru economia mondială însoţite de o viziune strategică, a declarat preşedintele Chinei.

Pentru a satisface cererea economiei mondiale, G20 ar trebui să treacă de la a face faţa crizei la guvernarea pe termen lung, a apreciat el.

Preşedintele Xi Jinping le-a cerut liderilor G20 să găsească remedii pentru ritmul lent al economiei mondiale şi să se angajeze pe o cale de creştere economică solidă, sustenabilă, echilibrată şi incluzivă.

Liderul celei de-a doua cea mai mare economie mondială, preşedintele Chinei a prezentat cinci propuneri pentru a susţine creşterea economică la nivel mondial.

În primul rând, a afirmat el, membri G20 ar trebui să consolideze coordonarea la nivelul politicilor macroeconomice, să promoveze în comun creşterea şi protejarea stabilităţii financiare. În al doilea rând, membri G20 membrii ar trebui să inoveze modele de creştere şi să exploreze noi motoare de creştere economică, a spus el.

În al treilea rând, membrii G20 ar trebui să amelioreze guvernanţa economică la nivel mondial. În al patrulea rând, membrii G20 ar trebui să construiască o economie mondială deschisă şi să continue să promoveze liberalizarea şi facilitarea comerţului şi a investiţiilor.

În cele din urmă, a adăugat preşedintele chinez, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă ar trebui realizată pentru a promova dezvoltarea durabilă favorabilă incluziunii. 

infografie G20

Hollande: Lupta împotriva încălzirii globale, terorismului şi paradisurilor fiscale, obiectivele Franţei

Preşedintele francez François Hollande a stabilit duminică cele trei priorităţi ale Franţei - modificările climatice, terorismul şi paradisurile fiscale - la ultimul summit G20 din mandatul său, o reuniune de două zile la Hangzhou, în estul Chinei, relatează Reuters.

"Am venit aici, la G20, cu trei obiective în numele Franţei", a declarat şeful statului francez pentru presă.

"Primul este o ratificare cât mai rapid posibil a Acordului de la Paris, pe care l-am încheiat în decembrie, pentru ca modificările climatice să poată deveni principalul subiect în următorii ani", a spus el.

"Am obţinut deja, dacă pot spiune aşa, un prim succes, deoarece, înainte să înceapă G20, China şi Statele Unite, cei mai mari poluatori, au anunţat ratificarea" documentului, a continuat Hollande.

Ratificarea de către Beijing şi Washigton a acordului adoptat pe 12 decembrie, de către cea de a 21-a Conferinţă a părţilor la Convenţia privind modificările climatice de la Paris (COP21), ar putea facilita intrarea în vigoare a tratatului până la sfârşitul acestui an.

Pentru ca acest acord, salutat ca istoric, să intre în vigoare, este necesar să fie ratificat de cel puţin 55 de state care să însumeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră.

A doua prioritate a Franţei la G20, este lupta împotriva terorismului.

Este necesar "să se evite ca găurile din sistemul financiar să ofere ocazii celor cărora alimentează terorismul, prin orice fel de trafic, să le permită să-şi facă treaba murdară, adică să organizeze la scara lumii acţiunii teroriste", a subliniat François Hollande.

Lupta împotriva paradisurilor fiscale şi optimizării fiscale este al treilea obiectiv.

Înalţii oaspeţi, sfătuiţi de contraspionj să se schimbe sub cearşaf

Liderii mondiali de la G20 se tem de spionii chinezi. Pentru că Beijingul are ochi peste tot, premierii şi preşedinţii au fost sfătuiţi să ia măsuri excepţionale de precauţie.

Şefii securităţii i-au avertizat pe lideri să se dezbrace sub cearşaf înainte să adoarmă, pentru a nu fi surprinşi dezbrăcaţi de camerele de supraveghere.

De asemenea, li s-a spus membrilor delegaţiei să folosească telefoane provizorii, nu pe cele oficiale, pentru că spionii pot descărca informaţii cu ajutorul cablurilor de alimentare din hotel.

Totodată, cadourile primite de la gazde ar trebui refuzate. Contraspionajul occidental se teme că agenţii chinezi lucrează din greu şi nu scapă nicio ocazie de a fura secrete ale industriei vestice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite