Demonstraţie de forţă a SUA în apropierea Coreei de Nord. Un bombardier american B-52 a survolat Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier B-52 Stratofortress FOTO AFP
Bombardier B-52 Stratofortress FOTO AFP

Un bombardier al armatei americane a survolat Coreea de Sud duminică, ajungând până la baza Osan, în apropiere de frontiera intercoreeană. Acest zbor, care „ demonstrează puterea şi capacităţile alianţei“ americano-sud-coreene, potrivit generalului Curtis Scaparrotti, a avut loc în contextul escaladării discursului belicos în Peninsula Coreeană după anunţul regimului stalinist de la Phenian privind testarea unei bombe cu hidrogen.

Anunţul Phenianului privind efectuarea celui de-al patrulea test nuclear a generat un val de critici la nivel internaţional, inclusiv din partea Chinei, deşi majoritatea experţilor exprimă dubii în privinţa veridicităţii acestei informaţii.

După anunţul Phenianului, Seulul a reluat vineri difuzarea emisiunilor de propagandă la frontiera intercoreeană. Aceste emisiuni, transmise de la difuzoare instalate în 11 puncte, critică regimul autoritarist al liderului nord-coreean Kim Jong-un şi abuzurile acestuia în domeniul drepturilor omului şi laudă totodată realizările democratice ale Coreei de Sud. Transmisiunile, considerate de Phenian drept un act de război, fuseseră întrerupte în august 2015, în cadrul unui acord vizând dezamorsarea tensiunilor dintre cele două ţări inamice, aflate tehnic în stare de război, având în vedere că Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

În schimb, SUA au ales să răspundă în forţă, trimiţând un bombardier B-52 Stratofortress, care poate transporta arme nucleare, în apropierea frontierei intercoreene. Bombardierul B-52 Stratofortress a survolat pentru scurt timp baza aeriană Osan, situată la aproximativ 70 de kilometri sud de frontiera intercoreeană, potrivit armatei americane şi unui martor, relatează AFP în pagina electronică.

Alte două avioane de luptă, unul american şi altul sud-coreean, au însoţit aparatul de zbor B-52 Stratofortress, înainte ca el să se întoarcă la baza aeriană Andersen din Guam, în Oceanul Pacific, a anunţat armata americană într-un comunicat.

„Zborul de astăzi demonstrează puterea şi capacităţile alianţei“, a declarat generalul Curtis Scaparrotti, comandantul trupelor americane staţionate în Coreea de Sud, potrivit Reuters.

Bombardierul B-52 Stratofortress este frecvent utilizat în cadrul exerciţiilor militare anuale comune americano-sud-coreene, denunţate de regulă de regimul de la Phenian, dar ieşirile sale rareori sunt făcute publice. Ultima ieşire făcută publică datează din 2013, după al treilea test nuclear nord-coreean. Armata americană a mobilizat la acea vreme un aparat B-52 şi un bombardier strategic B-2 pentru a-şi demonstra puterea în faţa Coreei de Nord.

Testul nuclear anunţat miercuri de Phenian este al patrulea de această natură al Coreei de Nord, vizată de rezoluţii ONU ce îi interzic să dezvolte arme nucleare. Totodată, Coreea de Nord a publicat sâmbătă o înregistrare video care prezintă un nou test cu rachetă balistică. Potrivit presei sud-coreene, ar fi vorba de un montaj care cuprinde secvenţe din teste efectuate anterior.

Kim Jong-un: Testul cu bomba cu hidrogen este un pas autodefensiv contra Statelor Unite

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că testul cu bombă cu hidrogen efectuat de ţara sa este un pas autodefensiv contra unei ameninţări a Statelor Unite cu un război nuclear, relatează duminică agenţia de presă de stat KCNA, preluată de Reuters şi Agerpres.

„Testul cu bombă H (cu hidrogen, n. red.) al RPDC (Republicii Populare Democrate Coreene, n. red.) este un pas autodefensiv pentru apărarea eficientă a păcii în Peninsula Coreea şi a securităţii regionale de pericolul războiului nuclear provocat de imperialiştii conduşi de Statele Unite“, a declarat Kim citat de KCNA.
   
„Este dreptul legitim al unui stat suveran şi o acţiune justă pe care nimeni nu o poate critica“, a insistat el.
   
Este vorba de prima reacţie a lui Kim după testul nuclear de miercuri. Aceste declaraţii se încadrează în retorica oficială a Nordului de învinui Statele Unite de desfăşurarea de arme nucleare în Peninsula Coreea pentru a-şi justifica programul nuclear, notează Reuters, potrivit Agerpres.
   
Statele Unite afirmă că nu au arme nucleare staţionate în Coreea de Sud, dar că poartă discuţii cu Sudul pentru desfăşurarea de arme strategice în Peninsula Coreea după testul Nordului. Potrivit presei, ele ar putea include bombardiere cu capacităţi nucleare B-2 şi B-52, precum şi un submarin cu propulsie nucleară. Aproximativ 28.000 de militari americani sunt mobilizaţi în Coreea de Sud.

Kim a remarcat importanţa momentului testului, efectuat în anul desfăşurării Congresului partidului unic, „care va fi un punct de cotitură istorică în realizarea cauzei revoluţionare a Juche“, potrivit KCNA. Juche este ideologia de stat nord-coreeană ce combină marxismul şi naţionalismul extrem, stabilită de fondatorul statului şi bunicul actualului lider, Kim Ir-sen, scrie Reuters. KCNA a precizat că liderul nord-coreean a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite la Ministerul Forţelor Armate Populare.
   
Majoritatea experţilor consideră că testul, care a produs un cutremur de magnitudine 5,1, prea slab pentru un adevărat test de bombă cu hidrogen, a fost de fapt menit să deschidă scena pentru adunarea generală a Partidului Muncitoresc, prima după 1980.

ONU a promis să înăsprească sancţiunile impuse Coreei de Nord după testele din 2006, 2009 şi 2013.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite