Decizie istorică în Asia: Curtea Constituţională a Taiwanului aprobă căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Cum a reacţionat alianţa pentru familie

Decizie istorică în Asia: Curtea Constituţională a Taiwanului aprobă căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Cum a reacţionat alianţa pentru familie

FOTO EPA David Chang

Curtea Constituţională a Taiwanului a luat astăzi o decizie în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi a cerut Parlamentului de la Taipei să amendeze Codul Civil în termen de doi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Curţii Constituţionale a Taiwanului, forma actuală a Codului Civil este neconstituţională, întrucât nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Codul Civil „încalcă atât libertatea de căsătorie a oamenilor, cât şi dreptul la egalitate al acestora“, a declarat secretarul general al Curţii, Lu Tai-lang.

El a cerut Parlamentului să amendeze Codul Civil în termen de doi ani, ceea ce s-ar putea întâmpla.

Partidul Progresist Democratic, aflat la guvernare după ce a câştigat cu o majoritate covârşitoare alegerile de anul trecut, susţine această modificare, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Taiwanul se pregăteşte astfel să devină prima ţară din Asia care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Alianţa pentru protecţia familiei taiwaneze s-a exprimat împotriva acestei decizii istorice.

„În culturile orientale, o importanţă mare este dată pietăţii filiale, respectului faţă de tată şi mamă. Este o virtute pe care trebuie să o păstrăm“, a declarat David Tseng, purtătorul de cuvânt al acestei alianţe.

După ce s-a separat în 1949 de Republica Populară Chineză, Taiwanul a adoptat modelul democratic.

„Stigmatizat de Beijing, Taiwanul are dorinţa de a se afirma ca stat aparte, unic, cu o societate tânără, liberă şi deschisă într-un context democratic foarte puternic“, explică Mark Wu decizia Curţii Constituţionale.

Pe un continent dominat de atitudini sociale conservatoare, Taiwanul găzduieşte anual o paradă gay şi are reputaţia de fanion al liberalismului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: