De ce femeile violate din India sunt şi spânzurate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce femeile violate din India sunt şi spânzurate? FOTO Reuters
De ce femeile violate din India sunt şi spânzurate? FOTO Reuters

Violurile în grup din India şochează de fiecare dată întreaga lume, iar în multe cazuri victimele acestor abuzuri sunt descoperite spânzurate. Dacă forţele de ordine indiene susţin că femeile se sinucid, rudele acestora acuză aproape de fiecare dată că ele sunt omorâte tot de agresori, scrie BBC.

Cel mai recent caz de acest tip s-a petrecut în urmă cu două săptămâni, atunci când două adolescente surori, în vârstă de 14 şi 15 ani, au fost violate de mai mulţi bărbaţi în regiunea Uttar Pradesh. Poliţiştii au descoperit ulterior trupurile lor spânzurate de un copac.

Corespondentul BBC Geeta Pandey, din Delhi, notează că familiile victimelor susţin că ele au fost ucise după ce au fost abuzate sexual.

Asemenea crime nu reprezintă o noutate în India. Autoarea articolului scrie că deseori atunci când îşi vizita bunicii, într-un district din Pratapgarh, era martora unor discuţii despre atacurile asupra femeilor.

În general, făptaşii aparţin castelor superioare precum Brahmins, iar victimele sunt în majoritatea cazurilor exponente ale castelor inferioare - Dalit, adică „de neatins”.

Reticenţa rudelor de a depune plângere sau de a acuza făptaşii este una cât se poate de reală şi des întâlnită, deoarece poliţia este considerată o parte a problemei.

În 2011, pe când vizitase Uttar Pradesh, corespondenta BBC scrie că a fost martora unui val de violuri extrem de brutale. De exemplu, una dintre victime, în vârstă de numai 14 ani, fusese găsită spânzurată de un copac, în interiorul unei secţii de poliţie.

Mai multe violuri petrecute sau mai multe cazuri raportate?

Roop Rekha Verma, din cadul unei organizaţii umanitare dedicate femeilor, spune pentru postul BBC că dacă în trecut se raportau circa 2-3 cazuri de violenţă asupra femeilor, acestea au ajuns în zilele noastre la circa 10-12 pe zi.

Mai mult, violurile, care sunt aproximativ 20 la sută dintre cazuri, au devenit acum aproape „o rutină”, adaugă ea.

FOTO AFP

image

Întrebată dacă astăzi există mai multe cazuri de abuzuri sexuale sau doar o denunţare mai bună a lor, Rekha Verma spune că aceasta este „o întrebare de un milion de dolari”.

India a decis să înaspreasă legile care îi pedepsesc pe violatori, după ce anul trecut o femeie a fost abuzată sexual într-un autobuz din Delhi, cazul şocând întrega lume.

„În trecut femeile erau observate numai în imprejurimile caselor, însă astăzi ele sunt peste tot, în toate spaţiile publice. Astfel, violurile şi crimele pot avea loc în mult mai multe zone”, mai precizează Roop Rekha Verma.

Câteva organizaţii care luptă pentru drepturile femeilor din India sugerează că tocmai o înăsprire a legilor împotriva agresiunilor sexuale le vor face pe femei mult mai vulnerabile.

Victimele sunt ucise pentru că violatorii vor să elimine martorul principal. Legea este bună în acest moment. Agresorii cunosc că vor avea probleme majore dacă o femeie depune mărturie împotriva lor şi îi acuză de viol”, mai spune Rekha Verma.

FOTO AP

image

„Nu ar fi mai uşor să arunci pe cineva într-un râu, dacă vrei să elimini dovezile?”, a declarat un oficial indian pentru BBC.

Regiunea Uttar Pradesh este una dintre cele mai populate zone din India, însă este şi una dintre cele mai sărace. Aici, peste 40 la sută din cetăţeni trăiesc sub pragul sărăciei.

La fel ca în multe părţi din nordul Indiei, femeile din Uttar Pradesh sunt considerate inferioare bărbaţilor, societatea fiind profund patriarhală.

O serie de statistici susţin că în India, o ţară cu o populaţie de 1,2 miliarde de persoane, are loc un viol la fiecare 22 de minute.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/violuri" target="_blank">View the story "Violuri" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite