Cutremur în Nepal. Numărul morţilor a crescut la 3.600

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor care au murit în urma cutremurului cu magnitudinea 7.9 pe scara Richter, care a avut loc sâmbătă, în Nepal, a crescut la peste 3.600, potrivit celui mai recent bilanţ. Numeoasele replici, dintre care una cu magnitudinea de 6.7, i-au determinat pe zeci de mii de persoane să-şi petreacă noaptea de duminică spre luni pe străzi.

Anterior, inspectorul general de poliţie Komal Singh Bam a declarat, luni, că bilanţul victimelor a crescut la 3.218, fără a mai oferi detalii suplimentare.  Alte 61 de persoane au murit în India vecină, în timp ce China a anunţat că 20 de persoane au murit în Tibet, potrivit AP, citata de Mediafax.

Echipele de salvare au primit primele informaţii din sate izolate de munte, care sugerează că multe comunităţi au fost devastate sau se străduiesc să facă faţă dezastrului. Potrivit lui Prakash Subedi, oficial din regiunea Gorkha, unde a avut epicentrul cutremurul, alunecările de teren au împiedicat echipele de salvare să ajungă la cei care au nevoie de ajutor.

„Sate ca acesta sunt în mod obişnuit afectate de alunecări de teren şi nu este neobişnuit ca 200, 300 sau până la 1.000 de persoane să fie complet îngropatea de pietrele care cad“, a declarat Matt Darvas, membru al grupului World Vision.

Cutremurul de sâmbătă cu magnitudinea de 7,8 a generat groază în Nepal, generând o avalanşă care a acoperit o parte a unei baze în care se aflau numeroşi străini care se pregăteau să îşi înceapă ascensiunea pe vârf. Cel puţin 18 persoane au murit aici şi alte 61 au fost rănite, notează Mediafax.

Aproape 100 de replici: „Nu se mai opreşte“
Administratorul şef din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat că au fost distribuite corturi şi apă, luni, în zece locaţii din capitală, dar că replicile au lăsat populaţia foarte speriată. „Au fost aproximativ 100 de cutremure şi replici, ceea ce a făcut eforturile de salvare dificile. Chiar şi salvatorii sunt speriaţi şi fug din cauza lor“, a declarat el.

Zeci de mii de persoane şi-au petrecut noaptea dormind în parcuri sau pe un teren de golf. Alţii au campanat în pieţe înconjuraţi de dărâmături. „Nu ne simţim deloc în siguranţă. Au fost atât de multe replici. Nu se mai opreşte", a declarat Rajendra Dhungana, în vârstă de 34 de ani, care şi-a petrecut ziua cu familia nepoatei sale pentru incinerarea ei la Templul Pashuputi Nath din Kathmandu.

Cel mai grav cutremur din ultimii 80 de ani
Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan. Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc în 1934 şi a avut 8 grade. Acesta a distrus oraşele Kathmandu, Bhaktapur şi Patan.

Citeşte şi:

Specialiştii avertizaseră că urmează un cutremur devastator în Nepal. Seismul a deplasat capitala Kathmandu cu trei metri

Experţii au avertizat despre pericolul care îi păştea pe nepalezi de decenii întregi. Cele peste 2.500 de victime din urma seismului de 7,9 grade au fost inevitabile din cauza plăcilor tectonice din regiune care au agravat cutremurarea pământului, iar clădirile şubrede nu au putut rezista.

Cutremur în Nepal. Peste 3.200 de oameni au murit şi alte mii sunt răniţi. Guvernul a decretat stare de urgenţă

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a ajuns la peste 3.200 de oameni morţi şi alte câteva mii de răniţi. Guvernul a instituit stare de urgenţă. Seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite