Cutremur în Nepal. Peste 3.200 de oameni au murit şi alte mii sunt răniţi. Guvernul a decretat stare de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a ajuns la peste 3.200 de oameni morţi şi alte câteva mii de răniţi. Guvernul a instituit stare de urgenţă. Seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate.

Update: Bilanţul cutremurului din Nepal a crescut la 3.218 morţi.
 

Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2500 de morţi, dintre care 22 alpinişti (inclusiv un inginer Google) ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.500 morţi şi aproape 6.000 de răniţi, relatează „New York Times“ în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitala Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

În cipul de jos sunt imagini filmate în timpul cutremurului sau la scurt timp după producerea seismului. Martorii au surprins inclusiv momentul în care un bloc afectat serios de cutremur s-a prăbuşit.

Momentul producerii cutremurului de 7,9 grade din Nepal. Nimic nu rezistă în faţa furiei Pământului

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 22 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. „Toţi răniţii grav au fost evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau să dorm", a scris românul.

image


 

Manager de la Google, printre morţii avalanşei de pe Everest

image

Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg (foto dreapta), un manager de la  Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Alex Găvan a anunţat că alpinistul Willie Benegas a fost transportat cu elicopterul la tabăra 1 pentru a duce frânghii şi alte instrumente necesare alpiniştilor blocaţi acolo.

Google contribuie la găsirea oamenilor dispăruţi cu ajutorul unui serviciu online

Grupul american Google contribuie la găsirea persoanelor dispărute în urma devastatorului seism care a avut loc în Nepal, sâmbătă, prin intermediul serviciului online Person Finder, informează time.com.

Acest serviciu online creat de Google permite supravieţuitorilor seismului din Nepal şi avalanşei de pe muntele Everest să intre în legătură cu rudele lor care sunt îngrijorate din cauza faptului că nu mai aveau veşti de la ei.

Person Finder, o bază de date online, completată cu informaţii ce provin de la utilizatori din lumea întreagă, a fost creată cu scopul de a contribui la găsirea persoanelor dispărute în urma unor catastrofe naturale. Serviciul a fost lansat în urma devastatorului seism care a avut loc în Haiti în 2010.

Acest serviciu online are un design simplu şi două funcţii de bază: "I'm looking for someone" ("Caut pe cineva") şi "I have information about someone" ("Am informaţii despre cineva").

Fotografii şi conturile de pe reţelele de socializare ale persoanelor dispărute pot fi publicate pe acest serviciu online, ca şi detalii despre aspectul fizic al acestora.

Duminică, fotografiile persoanelor date dispărute în urma tragediei din Nepal au fost publicate şi pe Facebook, pe contul Nepal Earthquake 2015.

Eforturile de căutare a persoanelor dispărute şi de ajutorare a celor rănite urmează să se intensifice în zilele următoare, pe măsură ce tot mai multe echipe internaţionale vor ajunge la faţa locului.

Ajutor internaţional după cutremurul din Nepal 

În condiţiile în care Guvernul nepalez este copleşit de situaţie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane. În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 44 de persoane au murit în India şi alte 17 în regiunea autonomă chineză Tibet.

SUA au anunţat trimiterea de echipe de salvare şi deblocarea unui prim pachet de ajutor de un milion de dolari. 

India a trimis două avioane de transport militare şi China a anunţat trimiterea unei echipe de 62 de salvatori, însoţiţi de câini dresaţi pentru găsirea supravieţuitorilor. Două avioane ruseşti ce transportă echipe de salvare vor pleca din Rusia duminică, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Experţii UE urmează să ajungă la locul dezastrului. Berlinul, Parisul şi Madridul au promis de asemenea ajutoare, în timp ce Norvegia a anunţat alocarea a 3,5 milioane de euro, iar Marea Britanie 5 milioane de euro.

FMI s-a declarat pregătit să trimită cât mai curând o echipă în Nepal pentru a ajuta guvernul să evalueze situaţia macroeconomică şi să identifice nevoile financiare ale ţării, în coordonare cu Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare (BAD).
 

Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare.

Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse.

image

Salvatorii, unii purtând măşti pe faţă din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supravieţuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz.

Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.

Cutremurul din Nepal: cel puţin 2.000 de morţi, mii de răniţi şi o replică cu magnitudinea 6,7

O nouă replică de 6, 7 a declanşat noi avalanşe pe Everest

O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în regiunea Kathmandu, la o zi după seismul devastator din Nepal, declanşând, potrivit alpinistului român Alex Găvan, alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest.

Replica produsă duminică în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică.

Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), epicentrul seismului produs duminică a fost localizat la adâncime mică, de numai 10 kilometri.

Alpinistul român Alex Găvan a anunţat pe Facebook, la ora 10.17 (ora României) că a avut loc un nou cutremur care a declanşat trei avalanşe de mici dimensiuni.

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Nepal şi India

Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Nepal şi în regiunile învecinate din India.

În acest context, în Nepal este declarată stare de urgenţă, urmare a seismului de 7,9 pe scara Richter, înregistrat la 25 aprilie 2015. Sunt afectate, în special, capitala Kathmandu şi oraşul Phokara, unde se înregistrează numeroase victime şi importante pagube materiale, iar în zonele montane există pericolul unor avalanşe şi alunecări de teren. În localităţile menţionate, este afectată major infrastructura de alimentare cu energie electrică şi cea de comunicaţii, precum şi reţeaua de Internet, se arată într-un comunicat al MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite