Cursă contra-cronometru între Rusia, China şi SUA pentru dezvoltarea armelor hipersonice. Statul comunist a testat o rachetă hipersonică pe orbită

Cursă contra-cronometru între Rusia, China şi SUA pentru dezvoltarea armelor hipersonice. Statul comunist a testat o rachetă hipersonică pe orbită

Rachete hipersonice chinezeşti

China a testat o nouă capacitate spaţială cu o rachetă hipersonică pe orbită, scrie Financial Times, citat de AFP.

Potrivit publicaţiei, Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbită mică înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri, au indicat trei surse.
 
Sursele FT au declarat că planorul hipersonic a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunţate, în timp ce testul din august a fost ţinut secret.
 
Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice "au luat prin surprindere serviciile secrete americane", potrivit articolului.
 
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile articolului, dar a adăugat: "Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu".
 
Pe lângă Beijing, Statele Unite, Rusia şi cel puţin alte cinci ţări lucrează la tehnologia hipersonică.
 
Rachetele hipersonice, ca şi rachetele balistice tradiţionale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului.
 
Rachetele balistice zboară sus în spaţiu, făcând un arc de cerc pentru a-şi atinge ţinta, în timp ce o rachetă hipersonică ia o traiectorie jos în atmosferă, lovind potenţial mai repede ţinta.
 
În plus, o rachetă hipersonică este manevrabilă (ca o rachetă de croazieră mult mai lentă, adesea subsonică), ceea ce face mai dificilă urmărirea şi contracararea sa.
 
Ţări ca SUA au dezvoltat sisteme concepute pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră şi balistice, dar capacitatea de a urmări şi de a doborî o rachetă hipersonică este necunoscută.
 
China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice şi de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).
 
Testul semnalat a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre SUA şi China sunt sporite şi în care Beijingul şi-a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului, democraţia autonomă aliniată la Washington pe care China o consideră o provincie în aşteptarea reunificării.
 
Pentagonul nu a răspuns deocamdată la o solicitare a AFP pentru comentarii asupra articolului din Financial Times. 
 
De mai mulţi ani, se duce o cursă contra-cronometru între SUA, Rusia şi China pentru dezvolatrea unor super arme. Sunt voci care spun că SUA au rămas în urma Moscovei şi Beijingului în domeniul armelor hipersonice, dar experţii americani citaţi de CNBC au declarat că Washingtonul are un scop, diferit faţă de ruşi şi chinezi.
 
Aceste arme ating viteze de cinci până la zece ori mai mari decât viteza sunetului. Desfăşurarea lor are mize tehnologice, dar mai ales geostrategice. În 2018, Rusia, China şi Statele Unite anunţau că intenţionează să pună în funcţiune astfel de arme până în 2025.
 
Aceste rachete aero-balistice sunt proiectate să atingă o ţintă aflată la câteva mii de kilometri distanţă în câteva minute şi să evite cele mai sofisticate dispozitive anti-rachete. Pentru a atinge aceste viteze fără consum propriu, rachetele folosesc aşa-numita metodă de propulsie Waverider care constă în utilizarea undelor pe care le generează.
 
Ruşii anunţă succes după succes
 
Încă de acum trei ani ruşii au anunţat că testele cu racheta Kinjal au fost un succes. Aceasta poate fi echipată cu încărcătură nuclear şi se deplasează cu 12.348 km pe oră, după cum au anunţat autorităţile de la Moscova. Lansată de un MiG-31, Kinjal este manevrată de la distanţă pentru a-şi atinge ţinta, pe o rază de 2000 km.
 
Pe 27 decembrie 2018 , vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că o rachetă din cadrul sistemului Avangard, noua armă strategică hipersonică a Rusiei, a atins la ultimele probe viteza Mach 27, adică 32.202 kilometri pe oră, performanţă care, potrivit armatei ruse, face ca acest sistem să fie invulnerabil în faţa oricărui scut antirachetă.
 
„La ultimele probe a atins viteze apropiate de Mach 30. A ajuns la Mach 27. La asemenea viteze practic nu există vreun sistem antirachetă care să o poată doborî”, a declarat la postul Rossia 24 vicepremierul Borisov, responsabil cu sectorul apărării.
 
El a explicat mai departe că, din punct de vedere tehnic, este imposibil de anticipat poziţia unei rachete Avangard în momentul următor, întrucât aceasta este foarte manevrabilă şi îşi poate schimba direcţia în plan vertical şi orizontal. „Ea practic anulează orice apărare antirachetă. Este o rachetă dificil de detectat şi chiar şi mai dificil de doborât“’, a subliniat vicepremierul rus.
 
Sistemul Avangard este compus dintr-o rachetă balistică intercontinentală echipată cu una sau mai multe rachete ce pot purta încărcături nucleare sau convenţionale şi care pot fi manevrate şi redirecţionate înainte de a-şi atinge ţinta, astfel că, după cum afirmă responsabilii militari ruşi, au capacitatea de a păcăli toate sistemele antirachetă existente în prezent. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia va desfăşura anul viitor primul său regiment de rachete hipersonice ce pot fi echipate cu focoase nucleare, aceasta însemnând că ţara sa are acum un nou tip de armă strategică, relatează agenţia Reuters.
 
Îngrijorare la Pentagon
 
Vestea că Rusia a testat cu succes noua racheta hipersonică, „Avangard″, a provocat îngrijorare la Pentagon. Experţii militari americani spun că, dacă Vladimir Putin nu exagerează, atunci, nu există sistem de apărare împotriva ei. Ba chiar, noua armă obligă Statele Unite să facă investiţii masive pentru a-şi îmbunătăţi echipamentele.
 
Experţii americani în probleme de apărare iau cât se poate de în serios ameninţarea reprezentată de sistemul Avangard, testat de Kremlin.
 
Colonelul Cedric Leighton, expert probleme mlitare spune că „dacă aceste arme funcţionează aşa cum spun ei, nu există sistem de apărare împotriva lor.”
 
În aceste condiţii, secretarul adjunct al Apărării, Patrick Shanahan, a declarat că armata americană trebuie să îşi îmbunătăţească sistemele de detecţie radar, pentru a putea identifica rachete rapide de acest fel de la distanţe cât mai mari, ceea ce ar însemna cheltuieli de peste 1 miliard de dolari. Shanahan a subliniat că „SUA au un număr de opţiuni în ceea ce priveşte rachetele hipersonice.”
 
General John Hyten, Comandamentul Strategic al SUA susţine că „ este nevoie de un set de senzori diferit pentru a detecta ameninţările hipersonice. Adversarii noştri ştiu asta.”
 
China vine tare din urmă
 
La începutul anului 2018, China a relansat testele cu racheta sa CH-AS-X-13. Aceasta atinge doar cu 7.344 km pe oră , dar are o rază de acţiune 3
 
3000 de km. Racheta a fost lansată de un bombardier. Guvernul chinez nu spune când va fi operaţională arma, dar, potrivit americanilor, ar putea fi pusă în funcţiune în 2025.
 
SUA mizează pe armele hipersonice care să transporte arme convenţionale
 
De mai mulţi ani, Statele Unite lucrează la propriile rachete hipersonice. În 2004, programul X-51 a fost lansat în comun cu forţele aeriene americane, Darpa, NASA şi Boeing. Ultimele teste au fost efectuate în 2013. Racheta a parcurs 430 km cu viteza de Mach 5.
 
La mijlocul lunii august 2018, forţele aeriene ale SUA au dezvăluit un nou program încredinţat firmei Lockheed Martin de data aceasta. Producătorul va dezvolta până în 2021 o nouă armă hipersonică (HCSW). Costul contractului: jumătate de miliard de dolari. „Statele Unite intenţionează să utilizeze rachete hipersoneşti ca purtătoare de arme convenţionale, în timp ce celelalte două ţări se concentrează asupra încărcăturii nucleare“, informează CNBC.
 
„Accentul american privind armele hipersonice este pe transportul de arme convenţionale, în timp ce Rusia şi China vor avea mai multe şanse să utilizeze focoase nucleare”, a declarat George Nacouzi, inginer responsabil cu armele nucleare, la RAND Corp.
 
Aceste ţări au obiective diferite, spune şi analistul pe apărare din Singapore, Zoe Stanley-Lockman, care a lucrat la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (EUISS). Ea a subliniat că rachetele hipersonice non-nucleare ar rebui să fie mai precise şi să atingă obiective mai mici, în timp ce rachetele cu încărcătură nucleară nu sunt la fel de exacte.
 
James Acton, co-director al programului pentru politici nucleare al Fundaţiei Carnegie, a vorbit despre succesul în dezvoltarea unui planor hipersonic testat pentru aproximativ 4.000 de kilometri, în timp ce o rachetă similară a Chinei ar avea o rază de acţiune mai mică de 2.000 de kilometri. Dar analistul militar rus Victor Baranets îi contrazice.
 
El spune că Rusia dezvoltă o armă universală de înaltă precizie.  Serghei Denissenţev, director adjunct al Centrului de analiză, strategie şi tehnologie AST, a declarat că este incorect să comparăm succesele diferitelor ţări în privinţa acestor arme deoarece sunt făcute în cel mai mare secret şi sunt disponibile doar informaţii fragmentare cu privire la succesele reale.
 
Aceste arme noi ridică îngrijorări serioase. Încă din 2017, Think Tank Rand a dat publicităţii un raport privind riscurile generate de rachetele hipersonice. „O ţară aflată în stare de alertă ar putea confunda lansarea unuia dintre aceste dispozitive cu începutul unui atac nuclear şi ar putea răspunde cu bombe atomice reale”, se arată în documentul Rand.
 
„Statele Unite, Rusia şi China trebuie să convină asupra unei politici de neproliferare a acestor arme”, susţine organizaţia.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările