Cum şi-a propus China să devină o superputere militară şi tehnică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi şi tancuri ale armatei chineze
Soldaţi şi tancuri ale armatei chineze

China a selectat 120 de specialişti pentru a lucra într-un institut de cercetare pentru a stimula dezvoltarea inteligenţei artificiale şi a tehnologiilor cuantice pentru aplicarea lor în armată, scrie South China Morning Post.

Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) a selectat specialişti pentru a lucra în Academia Militară a Republicii Chineze, scrie South China Morning Post. Potrivit presei chineze, aproximativ 95% dintre cercetători au grade universitare. Ei se specializează în domeniile inteligenţei artificiale şi tehnologiilor cuantice.

Această măsură este legată de ambiţia Beijingului de a deveni o superputere militară şi tehnică, precum şi de a atinge performanţa SUA în aceste domenii.

Liderul chinez Xi Jinping a trasat directive pentru crearea unei armate ultramoderne "care să poată înfrunta orice inamic în caz de nevoie".

În 2015, Beijingul şi-a anunţat intenţia de a reduce efectivele sale militare cu 300.000 de oameni, făcând în acelaşi timp armata mai mobilă şi mai eficientă. Cu toate acestea, până în prezent, Armata Populară de Eliberare a Chinei rămâne una dintre cele mai numeroase armate din lume, cu aproximativ 2,3 milioane de soldaţi, adică 0,18% din populaţia ţării.

Un studiu care a durat doi ani al National Science Board din Statele Unite a arătat că, pentru prima dată în istorie, China a depăşit Statele Unite în numărul de lucrări publicate, dar la alte aspecte SUA rămân numărul unu mondial în ştiinţă şi tehnologie.

 „Raportul din acest an arată o tendinţă conform căreia Statele Unite este liderul în ştiinţă şi tehnologie conform multor parametri, dar distanţa se micşorează în anumite domenii care sunt importante pentru ţara noastră”, a precizat directoarea de la National Science Board, Maria Zuber.

Raportul bienal a fost publicat de National Science Foundation, monitorizând un număr mare de markeri ce ţin de realizările ştiinţifice, potrivit Science Alert.

Conform acestor statistici, China a eclipsat Statele Unite în ceea ce priveşte volumul de cercetare ştiinţifică. În 2016, China a publicat peste 426.000 de lucrări ştiinţifice indexate de baza de date Scopus a Elsevier, ceea ce înseamnă un procent de 18,6% din totalul lucrărilor din lume publicate în acest an. Pentru prima dată, Statele Unite ocupă locul doi, cu aproximativ 409.000 de lucrări publicate.

Nu este un avans considerabil, iar în ceea ce priveşte citările din lucrările ştiinţifice, SUA este încă înaintea Chinei, deşi niciuna nu este lider la acest parametru.

 Avansul Chinei faţă de SUA în termeni de volum nu este constant în toate ariile ştiinţifice, iar şi alte ţări (sau entităţi politice) marchează mai bine în anumite domenii. Spre exemplu, cercetătorii din SUA şi UE produc mai multe lucrări şi obţin mai multe brevete în ştiinţele biomedicale, în timp ce China este lider în inginerie - precum şi Coreea de Sud.

În termeni de finanţe, Statele Unite este în continuare lider în finanţări, dar China nu este departe. Statele Unite a investit 496 de miliarde de dolari, iar China 408 miliarde de dolari.

„Aceste numere sunt uimitoare pentru viteza pe care o arată”, a precizat economistul Robert J. Samuelson pentru The Washington Post. „China a devenit - sau este paroape să devină - o superputere ştiinţifică şi tehnologică.. Nu trebuia să ne aşteptăm la altceva”.

Printre ultimele realizări ale oamenilor de ştiinţă chinezi se numără clonarea a două maimuţe şi teleportarea unui foton.

Cele două maimuţe au fost clonate folosind aceeaşi tehnică utilizată în urmă cu două decenii pentru a crea oaia Dolly, astfel trecând peste o barieră tehnică despre care se crede că ar putea deschide calea clonării fiinţelor umane, informează Reuters. 

 Zhong Zhong şi Hua Hua, două maimuţe macac cu coadă lungă identice, născute în urmă cu opt şi şase săptămâni, sunt primele primate clonate dintr-o celulă non-embrionară.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroştiinţe din Shanghai, din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe, au comunicat că realizarea lor ar trebui să fie un catalizator pentru cercetarea medicală prin faptul că face posibilă studierea maladiilor în rândul populaţiilor genetic uniforme de maimuţe.

Pe de altă parte, realizarea oamenilor de ştiinţă chinezi sugerează că ar putea fi fezabilă inclusiv clonarea oamenilor.

"Oamenii sunt primate. Deci, pentru clonarea speciilor de primate, inclusiv a oamenilor, bariera tehnică este acum depăşită", a declarat Muming Poo, care a ajutat la supervizarea programului desfăşurat la institutul chinez.

"Motivul… (pentru care) am rupt această barieră este de a produce modele de animale care sunt utile pentru medicină, pentru sănătatea umană. Nu există intenţia de a aplica această metodă în cazul oamenilor", a completat cercetătorul.

Animalele identice din punct de vedere genetic sunt folositoare în cercetarea întrucât variabilitatea genetică în cazul animalelor care nu sunt clonate poate complica experimentele medicale.

Cele două maimuţe cresc normal, iar cercetătorii spun că se aşteaptă ca în perioada următoare să se nască noi clone de maimuţe macac.

Anul trecut, cercetătorii din China au reuşit să teleporteze un foton de pe Terra către un satelit aflat la 500 de km depărtare. Acesta ar putea fi un proces important al stabilirii unei reţele de internet cuantice la scală globală.

În 1990, cercetătorii speculau posibilitatea teleportării cu ajutorul fizicii cuantice. De atunci procesul a devenit o operaţiune standard în laboratoarele de optică cuantică din lume. În urmă cu un an, două echipe de experţi au realizat două experimente de teleportare cuantică în afara laboratorului. 

În prezent, cercetătorii din China au dus procesul la un alt nivel, au reuşit să transmită cu succes un foton de pe Pământ către un satelit care orbitează la peste 500km de pământ. Satelitul Micius este un fotoreceptor extrem de sensibil capabil să detecteze stările cuantice ale fotonilor transmişi de la sol. Micius a fost lansat pentru a le permite cercetătorilor să testeze diferite aspecte tehnologice şi cuantice, inclusiv inseparabilitatea cuantică, criptografia sau teleportarea. 

Teleportarea este primul rezultat din cadrul experimentelor. Pentru lumea ştiinţifică reprezintâ o dublă premieră: transportarea primului obiect de pe pământ în orbită şi utilizarea primului satelit legat la o reţea cuantică de la sol. Astfel a fost doborât recordul de distanţă al inseparabilităţii cuantice. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite