Cum sfidează sistemul părinţii bogaţi din China pentru a-şi trimite odraslele la studii în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Părinţii bogaţi din China preţuiesc atât de mult o diplomă de studii în Statele Unite, încât sunt dispuşi să recurgă la diverse subterfugii pentru a-şi înscrie copiii la o universitate din această ţară asimilată unui tărâm al tuturor posibilităţilor.

Cu 90.000 de dolari, un chinez bogat îşi permite puţine lucruri acasă. În schimb, poate obţine o diplomă de studii în Statele Unite pentru progenitura sa. O afacere de miliarde de dolari s-a dezvoltat pe baza acestei aspiraţii, care uneori depăşeşte limita legalităţii.

Mită pentru un loc la facultate

La mijlocul lui martie, presa de peste Atlantic dezvăluia că zeci de părinţi americani au dat mită sub formă de „donaţii“ pentru a obţine un loc într-o universitate prestigioasă pentru copiii lor. Pe lângă bani, ei şi-au „cosmetizat“ şi dosarul de înscriere, îmbunătăţindu-l prin adăugarea unor activităţi extracuriculare neconforme cu realitatea, ascunderea originii etnice sau chiar falsificarea rezultatelor SAT, testul de evaluare cerut de majoritatea instituţiilor de învăţământ superior din Statele Unite.

Pentru chinezi, acest caz nu este surprinzător, scrie în revista „Foreign Policy“ Amy Hawkins, o jurnalistă stabilită la Beijing. Exact în perioada dezvăluirilor despre mita sub forma de donaţii pentru un loc la facultate, cinci californieni erau arestaţi pentru faptul că au ajutat în mod ilegal peste 40 de cetăţeni chinezi să intre în posesia unor vize de studii. Ei sunt acuzaţi că au dat examenele de engleză în locul lor şi au folosit acte false de identificare. Capul reţelei, descoperite în baza unor plângeri ale cadrelor didactice despre performanţele mai slabe ale unor studenţi străini în raport cu dosarul de admitere, s-a dovedit a fi Liu Cai, un student în vârstă de 23 de ani de la Universitatea California din Los Angeles.

Protagonistul din centrul scandalului american se numeşte William Singer, fondatorul unei agenţii de pregătire pentru admitere la universitate. Adus în faţa unui tribunal federal din Boston, el a explicat schema pe care a pus-o în practică. A recunoscut că a creat o „uşă ascunsă“, care garanta accederea la instituţii prestigioase şi constituia o alternativă la „uşa din faţă“, a elevilor meritorii, dar şi la „uşa din spate“, a elevilor cu părinţi donatori.

„99 la sută reuşită“

Potrivit „Foreign Policy“, pregătirea pentru admitere la o facultate de elită americană este un comerţ înfloritor în China. De exemplu, chinezii au cheltuit 3,6 miliarde de dolari în 2016 pentru a-şi pregăti copiii de obţinerea unui loc într-o universitate din Statele Unite. Ei apelează la o agenţie de tipul Bonday, cu sediul în Shanghai, care, începând de la 200.000 de yuani (circa 26.300 de euro), propune servicii de selectare a universităţii adecvate, formare a competenţelor interpersonale, consiliere în legătură cu stagiile de vară, dar şi de ajutor în redactarea eseurilor personale. Pentru numai 48.000 de yuani, Jiazhou Education, din Guangzhou, oferă servicii similare şi promite o reuşită de „99 la sută“ la admitere.

În timp ce un reprezentant al agenţiei Yingtai Education, din Xi'an, recunoaşte că viitorul student „mai leneş din fire“ este ajutat să-şi compună eseul cu care trebuie să impresioneze peste ocean, consiliera pedagogică Nini Suet descrie drept „ruşinoasă“ această practică. Mai mult, unele agenţii plasează informaţii false în dosarele de admitere, aşa cum s-a descoperit în cazul Transcend Education în 2016.

„Comportamentele contrare eticii sunt încă foarte răspândite“ în sectorul educaţiei, afirmă Suet, certându-i pe părinţii care se aşteaptă ca o agenţie să facă totul în locul copiilor lor.

Dar tendinţa este pe cale de a se schimba. În contextul scandalului de mită izbucnit recent în Statele Unite, universităţile sunt suspuse unor presiuni tot mai mari pentru a fi mai atente la procesul de admitere, notează publicaţia citată.

Circa 340.000 de chinezi îşi fac în prezent studiile în Statele Unite, reprezentând circa o treime din totalul studenţilor străini.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite