Cum ar putea evolua epidemia de COVID în Coreea de Nord, după ce ţara a anunţat oficial o explozie de cazuri de „febră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

După aproape doi ani şi jumătate în care a susţinut că nu a înregistrat infecţii cu coronavirus, Coreea de Nord a anunţat săptămâna trecută o epidemie explozivă şi chiar primele decese, relatează BBC.

Deşi puţini au crezut că ţara comunistă nu a înregistrat niciun caz de boală de la izbucnirea epidemiei în întreaga lume, recent autorităţile din Coreea de Nord nu doar că au admis izbucnirea unei epidemii, ci au anunţat o carantină naţională şi necesitatea de a înfrunta cea mai mare „provocare” a naţiunii de la fondarea sa.

Îmbolnăviri de Covid s-au raportat în cele mai îndepărtate şi inaccesibile zone ale lumii - din Everest până în Antarctica - fiecare naţiune având propria strategie de combatere a virusului. Dincolo de măsuri mai mult sau mai puţin stricte, între care închiderea graniţelor, lupta s-a dus şi cu ajutorul programelor de vaccinare şi al testării în masă - opţiuni pe care Coreea de Nord le-a refuzat până acum.

Cum ar putea evolua o epidemie în Coreea de Nord?

Probabil că vor fi disponibile puţine informaţii despre ce se întâmplă cu adevărat, însă experţii se tem că o epidemie ar putea fi catastrofală pentru o ţară izolată şi lipsită de mijloace sanitare care este lovită dintr-dată.

„Sunt în mod real îngrijorat de numărul de morţi care ar putea exista”, a admis un expert pentru BBC.

Dificultatea principală este că ţara este lipsită de orice fel de mijloace eficiente pentru a combate epidemia.

Populaţia nu este imunizată cu niciun fel de vaccin - mai mult, presupunând că până cel puţin săptămâna trecută Coreea de Nord nu ar fi avut deloc cazuri de COVID, populaţia nu are deloc imunitate nefiind expusă la virus. Prin urmare această situaţie ar putea favoriza un număr extrem de mare de îmbolnăviri severe şi decese.

Mai mult, Coreea are posibilităţi limitate de testare. Potrivit datelor OMS, Coreea de Nord a efectuat doar 64.000 de teste pentru detectarea infecţiei cu coronavirus de la începutul pandemiei.

Un instrument de care s-au putut sprijini alte guverne în lupta cu boala pare să fie cel puţin imprecis dacă nu lipseşte în Coreea de Nord, şi anume înregistrarea unor date certe despre numărul de infecţii. Sâmbătă, media de stat au raportat o jumătate de milion de cazuri de febră de origine necunoscută - semnalând cel puţin dificultăţi de identificare a îmbolnăvirilor cu COVID, dacă nu un indiciu alarmant despre proporţiile epidemiei cu care s-ar putea confrunta Coreea de Nord.

„Sistemul sanitar a fost mereu şi este destul de precar. Este un sistem extrem de rablagit. Cu excepţia celor două milioane de oameni care trăiesc la Phenian, restul ţării are parte de îngrijiri medicale de slabă calitate”, notează Jieun Baek, fondatorul „Lumen”, un ONG care monitorizează Coreea de Nord.

Cetăţenii care au fugit din ţară au povestit despre sticle de bere folosite în locul pungilor pentru  perfuzii şi despre ace refolosite până ajung să ruginească.

Cât despre mijloace de protecţie precum măşti sanitare sau dezinfectant, „ne putem închipui cât de limitate sunt”, mai spune Baek.

Va funcţiona carantina?

În absenţa unei campanii de vaccinare în masă, Coreea de Nord va recurge probabil la unica modalitate de blocaj eficient: carantina.

„Restricţiile impuse prin forţă brută asupra deplasărilor populaţiei vor fi încă şi mai drastice”, prezice expertul citat mai sus.

De altfel, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că ţara ar trebui „să înveţe activ” din modalitatea de răspuns la pandemie a Chinei.

China şi-a menţinut strategia de zero cazuri de COVID menită să lichideze epidemia, în timp ce majoritatea ţărilor afectate au renunţat la aproape toate restricţiile pentru a coabita cu virusul. Shanghai şi alte oraşe mari ale Chinei au fost puse în carantină strictă, ceea ce a stârnit un val de proteste ale locuitorilor care s-au plâns de lipsa accesului la servicii medicale şi chiar la hrană.

Or, dacă Coreea de Nord preia modelul Chinei şi impune restricţii la fel de severe, experţii se tem că situaţia populaţiei ar putea fi mult mai rea decât la vecinii chinezi. În plus, e posibil ca nici măcar o carantină strictă să nu mai poată opri răspândirea variantei Omicron, extrem de contagioasă.

„Vedeţi cât de dificil le este în Shanghai să blocheze Omicron -iar acolo aruncă toate mijloacele la care se pot gândi în lupta cu pandemia, cu focarele. Cred că în Coreea de Nord le va fi extrem de greu să-i pună capăt. Aş fi extrem de îngrijorat în acest moment”, spune profesorul Ben Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong.

 Ţara se confruntă şi cu probleme în a cultiva suficientă hrană, în contextul unor metode agricole învechite şi ineficiente. Or, dacă muncitorii nu vor putea îngriji culturile, Coreea de Nord ar putea fi încă şi mai împovărată.

Coreea a refuzat până acum ajutorul sub formă de vaccinuri din partea Chinei şi OMS, situaţie care s-ar putea schimba după ce Kim a menţionat exemplul Chinei.

„Bănuiesc că doresc cu disperare ajutorul Chinei, iar China va oferi tot ce poate”, spune Owen Miller, lector în studii coreene la Universitatea SOAS din Londra. Totodată, e puţin probabil ca ţara să accepte altă formă de ajutor extern, oferit de o altă ţară în afară de China, întrucât „ar fi văzut ca un factor destabilizant de către conducători să aibă de-a face cu această monitorizare a teritoriului lor”.

Epidemia a izbucnit în aprilie

Această ţară izolată a raportat joi primele cazuri de coronavirus, spunând că adoptă modul de „prevenire maximă a epidemiei de urgenţă”, după ce oamenii au fost testaţi pozitiv pentru subvarianta BA.2 a Omicron,relatează AFP.

Agenţia de presă oficială KCNA a afirmat vineri că liderul Kim Jong Un a mers la sediul naţional de prevenire a epidemiilor unde „a aflat despre răspândirea Covid-19 în toată ţara".

Şase persoane victime ale "febrei" au murit în ţară, din care una a fost testată cu subvarianta BA.2 a Omicron, a indicat KCNA.

"Febra a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit exploziv în toată ţara de la finalul lui aprilie", potrivit KCNA.

"Mai mult de 350.000 de persoane au prezentat febră în scurt timp şi cel puţin 162.000 dintre ele sunt complet vindecate", a detaliat aceeaşi sursă. "Doar pe 12 mai 18.000 de persoane au avut febră în toată ţara şi, în prezent, 187.000 de persoane sunt izolate şi tratate".

Actuala epidemie covid-19 este ”strâns legată de parada de la 25 aprilie”, o defilare militară uriaşă, cu ocazia marcării a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Revoluţionare a Coreei, potrivit unui cercetător de la Institutul coreean al Unificării, cu sediul la Seul, Hong Min.

Imagini de la eveniment, difuzate de televiziunea de stat, surprindeau mii de persoane - care nu purtau mască şi nu erau distanţate social - înghestuite în Piaţa Kim Il Sung, la Phenian, pentru a vedea militarii defilând şi a aplauda tancurile, lansatoarele de rachetă şi rachete balistice intercontinentale (ICBM) uriaşe.

”Peste 20.000 de persoane s-au pregătit de paradă cu două luni înainte de eveniment şi au rămas în capitală la şedinţe foto cu Kim Jong Un”, declară AFP Hong Min.

Un profesor de la Universitatea de Studii Nord-coreene, Yang Moo-jin, notează că la începutul acestui an, Coreea de Nord şi-a relaxat restricţiile sanitare, ceea ce a condus, probabil, la epidemia omicron actuală.

„Virusul a putut să intre în Coreea de Nord pe trei căi: căile ferate, transportul maritim şi contrabanda. Adevărul este că a venit din China”, apreciază el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite