Cum îşi justifică dictatorul nord-coreean apetenţa pentru arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un FOTO EPA-EFE

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un susţine că armele nucleare îl ajută să-şi ţină regimul departe de război, relatează Reuters.

„Datorită descurajării noastre nucleare autodefensive eficiente şi de încredere, nu vor mai exista războaie, iar siguranţa şi viitorul ţării noastre vor fi garantate pentru totdeauna”, a declarat Kim, citat de presa oficială de la Phenian.

Liderul de la Phenian a făcut această declaraţie cu prilejul marcării a 67 de ani de la încheierea Războiului din Coreea (1950-1953).

„Acum suntem capabili să ne apărăm în faţa oricărei forme de presiune de mare intensitate şi a ameninţărilor militare din partea forţelor imperialiste şi ostile”, a insistat el.

Această declaraţie survine în contextul stagnării discuţiilor pe tema programului nuclear nord-coreean, dezvoltat în pofida interdicţiilor internaţionale.

Aniversare în stiluri diferite: unii cu pistolul, alţii cu masca

Cele două Corei au comemorat separat, luni, 67 de ani de la armistiţiul din peninsulă. În Nord generalii îşi agitau pistoalele în jurul lui Kim Jong-un, în timp ce în Sud veteranii purtau mască şi respectau distanţarea socială, transmite AFP.

Armistiţiul din 1953 a marcat începutul despărţirii celor două ţări şi a milioane de familii de o parte şi de alta a Zonei Demilitarizate (DMZ).

La Phenian, Kim Jong-un a distribuit pistoale comemorative câtorva zeci de generali şi ofiţeri care i-au jurat credinţă, a anunţat presa de stat. În fotografii, ofiţerii apar stând în rânduri apropiate şi fără să poarte mască, în pofida semnalării în weekend a primului caz de COVID-19 în Coreea de Nord. Această ţară izolată a dat asigurări luni de zile că a reuşit să stea la distanţă de pandemie.

La Seul, zeci de veterani care purtau mască de protecţie şi respectau distanţarea socială, au participat la o ceremonie intitulată „Zile de Glorie”. Pe un ecran erau proiectate reconstituiri din timpul conflictului, intercalate cu interviuri cu veterani străini şi mesaje de susţinere ale unor actuali şefi de stat care susţin Sudul, între care preşedinţii american Donald Trump şi francez Emmanuel Macron.

Izbucnit la 25 iunie 1950, după ce Nordul comunist a invadat Sudul susţinut de Statele Unite, războiul s-a soldat cu câteva milioane de morţi.

Bunicul lui Kim Jong-un, liderul de la acea vreme, Kim Il-aung, şi-a dorit să unifice cu forţa peninsula împărţită de către Uniunea Sovietică şi Statele Unite la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Forţele Nordului erau susţinute de China şi URSS, împotriva forţelor Sudului şi unei coaliţii ONU conduse de Statele Unite.

Armistiţiul a fost proclamat la 27 iulie 1953, însă nu a fost urmat niciodată de un tratat de pace.

La Phenian, Războiul din Coreea este intitulat „Războiul Glorios de Eliberare a Patriei”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite