Cum poate fi înlăturat de la putere Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un, liderul nord-coreean Foto: EPA
Kim Jong-un, liderul nord-coreean Foto: EPA

Testele balistice şi nucleare efectuate în ultima perioadă de Coreea de Nord au pus pe jar comunitatea internaţională, în special Statele Unite. Iar Pentagonul a detectat semne că regimul comunist de la Phenian se pregăteşte să efectueze un nou test cu rachetă,  după cum a declarat marţi un responsabil din domeniul apărării americane.

În cazul în care acest test ar avea loc, el ar fi efectuat „probabil“ joi, 27 iulie, când se împlinesc 64 de ani de la încheierea armistiţiului care a pus capăt războiului din Coreea, a precizat pentru AFP acelaşi oficial american, sub rezerva anonimatului.

Această dată este sărbătorită în fiecare an în Coreea de Nord ca Ziua Victoriei. Iar cu această ocazie, potrivit oficialului american, ar putea să fie testată o rachetă cu rază medie sau o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), KN-20 sau Hwasong-14.

În ipoteza unui test cu rachetă intercontinentală, aceasta ar fi a doua oară când Coreea de Nord testează un dispozitiv ICBM, după cel lansat pe data de 4 iulie, care a fost perceput drept o provocare de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Experţii estimează că această rachetă are o rază de acţiune suficientă pentru a atinge Alaska. De altfel, Coreea de Nord vizează să se doteze cu o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear şi care să ajungă pe teritoriul SUA.

Evaluări îngrijorătoare

Cotidianul american „Washington Post“ a relatat marţi, citând o evaluare confidenţială a oficialilor americani, că este posibil ca Phenianul să fie capabil chiar de anul viitor să lanseze o rachetă balistică intercontinentală nucleară, care ar putea lovi SUA. 

Evaluarea făcută de Agenţia de Informaţii a Apărării (DIA) din cadrul Pentagonului se bazează pe informaţii legate de cele mai recente teste cu rachetă efectuate de Coreea de Nord, din care reiese că la Phenian s-au înregistrat progrese tehnice considerabile în acest domeniu.

În contextul tensiunilor în creştere, experţi în domeniul militar şi diplomatic au adus recent în discuţie inclusiv opţiunea militară pentru a pune capăt programului nuclear şi balistic nord-coreean, mulţi atrăgând însă atenţia că urmările ar putea fi catastrofale.

Totuşi, există şi voci care susţin că liderul nord-coreean Kim Jong-un poate fi înlăturat de la putere şi prin mijloace care nu presupun nici măcar un foc de armă. Este şi cazul diplomatului Tom Malinowski, care în perioada aprilie 2014 - ianuarie 2017 a deţinut funcţia de adjunct al secretarului de Stat american pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă.

Într-un material publicat de Politico.eu, Malinowski prezintă o serie de potenţiale măsuri, care, în opinia lui, ar rezolva problema nord-coreeană.

Informare, negocieri şi alianţe

„Inundarea“ zonei cu informaţii reprezintă un punct-cheie în acest proces, este de părere diplomatul american, care subliniază că, în ultimul an de mandat, administraţia Obama a mărit fondurile destinate unor astfel de acţiuni. De asemenea, el afirmă că SUA ar trebui să aloce mai multe fonduri şi pentru bursele destinate dezertorilor nord-coreeni, astfel încât aceştia să fie gata să-şi ajute conaţionalii în cazul unei deschideri a Coreei de Nord.

Susţinerea drepturilor omului şi a reunificării (celor două Corei) ar putea fi, de asemenea, de ajutor. Asta pentru că regimul lui Kim Jong-un nu ar putea exista dacă nord-coreeni ar putea vorbi liber, călători liber şi vota liber. În plus, nu ar avea nicio şansă să supravieţuiască în cazul reunificării cu Sudul.

„Limbajul nostru, ca şi metodologia noastră ar trebui să se axeze pe a le permite nord-coreenilor să facă propriile alegeri“, afirmă Tom Malinowski.

Totodată, diplomatul susţine că regimul de sancţiuni trebuie continuat, însă Coreea de Nord nu trebuie izolată în totalitate. Chiar dacă programul nord-coreean de înarmare nu poate fi oprit, prin sancţiuni pot fi provocate întârzieri şi întreruperi. Dar o oprire a comerţului general între China şi Coreea de Nord nu ar trebui încurajată, afirmă Malinowski, întrucât operaţiunile comerciale permit, totuşi, schimbul de idei. 

Mai mult decât atât, regimul Kim a avut cea mai mare putere atunci când statul a fost complet închis, iar o izolare totală nu ar face decât să-i prelungească existenţa.

Diplomatul american insistă şi asupra importanţei întăririi alianţei SUA-Coreea de Sud. Potrivit lui, Washingtonul ar trebui să asigure atât Coreea de Sud, cât şi Japonia că Statele Unite vor trata un atac asupra aliaţilor ca pe un atac asupra lor. 

Un rol esenţial este jucat şi de comunicarea cu elitele nord-coreene. „Când regimul Kim va fi aproape de sfârşit, multe vor depinde de cum vor acţiona oficialii - dacă vor decide să rămână alături de liderul lor sau nu“, a afirmat Malinowski. 

El a adăugat că este necesară în acest sens o cooperare cu Seulul, pentru a se găsi modalităţi prin care aceşti oficiali să fie asiguraţi că va putea exista un loc pentru ei într-o Coree reunificată, atât timp cât nu au legături cu crimele regimului şi fac alegerile potrivite în momentele vitale.

Nu în ultimul rând, spune diplomatul american, ar trebui purtate discuţii despre reunificare cu Beijingul, discuţii referitoare la ce ar presupune un astfel de proces.

Phenianul continuă să ameninţe

Între timp, Coreea de Nord continuă să aibă un discurs agresiv, ameninţând că va lansa un atac nuclear „în inima Statelor Unite“, dacă Washingtonul încearcă să schimbe regimul de la Phenian.

„Dacă SUA îndrăznesc să schiţeze şi cel mai mic semn că încearcă să înlăture conducerea noastră supremă, vom lansa o lovitură nemiloasă în inima SUA cu puternicul nostru ciocan nuclear, ascuţit şi întărit de-a lungul timpului“, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, preluată de cea sud-coreeană - Yonhap.

Ameninţarea de la Phenian vine ca răspuns la recentele remarci ale şefului Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), Mike Pompeo, care a făcut aluzie la o schimbare de regim în Coreea de Nord, notează DPA. Mike Pompeo ar fi declarat în cadrul unui forum, săptămâna trecută, că cel mai bun lucru pe care îl pot face SUA este să „separe capacitatea (nucleară) de persoana care ar putea avea intenţia (nucleară)“.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a afirmat că remarcile lui Mike Pompeo „au întrecut limita şi a devenit clar că scopul suprem al administraţiei (preşedintelui american Donald) Trump este schimbarea regimului“.

De la începutul anului trecut, Coreea de Nord a testat două bombe nucleare şi mai multe rachete, ceea ce a determinat creşterea tensiunilor în peninsulă. Pe data de 4 iulie, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală, test care, potrivit analiştilor, a arătat că Phenianul este acum mai aproape de a deţine capacitatea de lansare a unei rachete cu o rază de acţiune suficientă pentru a atinge teritoriul SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite